Nets Branch Norway

Nets: 2020 var et år med store forandringer for den fysiske handelen

Del

Koronapandemien forandret betingelsene for fysisk handel radikalt i 2020. Som forventet opplevde mange bransjer i Norden en negativ utvikling. Den nedadgående trenden for kontantbetalinger akselererte kraftig i hele regionen, og forbrukernes oppslutning om det kontantløse samfunn ble forsterket, samtidig som antallet kontaktløse betalinger også økte kraftig. Dette viser årets Nordic Payment Report fra Nets.

2020 var et barskt år for den fysiske handelen. Restriksjoner og sosial isolasjon på grunn av koronapandemien var hard mot mange bransjer og endret kundenes forbruksmønstre, herunder hvordan de brukte pengene sine og hvor de gjorde innkjøp, sier Kjetil Eckhoff Skeie, salgsdirektør Nets Norge.

Nordic Payment Report er en årlig rapport utgitt av Nets, basert på statistikk omkring betalinger og relaterte emner for forretningsdrivende med fokus på fysisk handel. Nets sammenligner de nordiske forbrukeres handels- og betalingsmønstre gjennom egne kortdata fra betalingsterminaler, og supplerer denne innsikten med en stor, årlig meningsmåling blant forbrukerne. Formålet med rapporten er å dele trender og tendenser omkring betalinger på tvers av de nordiske landene. 

Rapportens hovedkonklusjoner:

 • Nesten alle kategorier innen fysisk handel i Norden hadde negativ vekst* i 2020. Supermarkeder hadde derimot et sterkt år i de fleste landene, hvilket også gjelder for handelskategorier innenfor salg av produkter til hjemmet.
  Tall for hovedkategoriene i Norge:
  • Butikker:  - 10,9 prosent
  • Supermarkeder: + 5,8 prosent
  • Restauranter og kafeer: - 47 prosent
  • Transport: - 24,4 prosent
  • Servicesektoren: - 44,4 prosent
 • Forbrukernes betalingsmønstre – som normalt forandrer seg langsomt – utviklet seg hurtig i 2020. Kontanters nedadgående trend akselererte, og økningen i kontaktløse betalinger fortsatte i Norge.   
 • Rapporten inneholder også informasjon om hvordan forbrukerne ser på de forskjellige muligheter for betaling med kort og hvordan de forandrer seg, i tillegg til godkjenningsmetoder, digitale kvitteringer og lojalitetsprogrammer. 

Rapporten kan lastes ned fra: https://info.nets.no/nordic-payment-report-2020

*Nets Spending Index

Nets Spending Index – viser veksten i antallet korttransaksjoner i den fysiske handelen. Datagrunnlaget baserer seg på en godkjendt metode som viser et representativt utvalg af forretningsdrivende og utsalgssteder som sammenlignes fra år til år. På denne måten sikres det at datagrunnlaget ikke påvirkes av Nets’ egne tall, men gir en rettvisende indikasjon på forandringer som skjer innenfor de forskjellige hovedkategoriene.

Mer informasjon:

Har du spørsmål til rapporten kan du kontakte Kjetil Eckhoff Skeie, Salgsdirektør Nets Norge på kskei@nets.eu

Kontakter

Om Nets Branch Norway

Nets Branch Norway
Nets Branch Norway
Haavard Martinsensvei 54
0978 Oslo

https://www.nets.eu/no

Hos Nets ser vi enklere produkter og løsninger som fundamentet for vekst og utvikling, både kommersielt og i samfunnet. Nets-konsernet har hovedkontor i København og har mer enn 4 000 ansatte i Europa. Vi hjelper banker, bedrifter og forretningsdrivende i Europa med å gjøre morgendagen litt enklere for sine kunder, alltid med den høyeste grad av sikkerhet og stabilitet. Enkle løsninger for en travel hverdag. Det er det vi er her for.

Følg pressemeldinger fra Nets Branch Norway

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nets Branch Norway på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nets Branch Norway

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom