Agder Energi

Neste steg mot fremtidens fleksible energisystem

Del

Agder Energi tildeler nå kontrakter til sju selskaper for å teste ut fleksibilitet i strømnettet gjennom pilotprosjektet NorFlex. Sammen med et bredt spekter av store og små energi- og teknologiaktører tar vi dermed neste steg for å utvikle et fleksibelt energisystem for fremtiden.

Illustrasjon av strømforbruk med som kan gjøres tilgjengelig i et fleksibilitetsmarked.
Illustrasjon av strømforbruk med som kan gjøres tilgjengelig i et fleksibilitetsmarked.

NorFlex-prosjektet består av ett overordnet demonstrasjonsprosjekt og piloter i avgrensede geografiske områder. Kontraktene som nå er tildelt gjelder pilotprosjektet i Agder-regionen. Målambisjonen for Agder er å tilgjengeliggjøre og bruke minst 10 megawatt fleksibilitet i løpet av prosjektperioden på tre år.

For å oppnå målet er det nå inngått avtaler med sju selskaper som til sammen skal tilgjengeliggjøre over 40 megawatt fleksibilitet fra 1400 kunder. Tilbyderne skal levere fleksibilitet fra en rekke forskjellige kilder, som batterier, elkjeler, elbilladere, ventilasjon, og varmeenheter.

- Vi er svært fornøyd med å kunne inngå avtaler med så mange forskjellige aktører, også utenfor den tradisjonelle energibransjen. Vi får dermed testet ut å tilgjengeliggjøre og bruke fleksibilitet fra både industri, næringskunder og husholdninger, og fra små og store fleksibilitetskilder, sier daglig leder i Agder Energi Fleksibilitet, Rune Hogga.

Den største tilbyderen i volum er Entelios, som skal tilgjengeliggjøre fleksibilitet fra nærings- og industrikunder. Istad Kraft og Meshcrafts skal levere fra både husholdninger og næringskunder, mens Noova og Ishavskraft skal levere fra næringskunder. Tibber og Futurehome skal tilgjengeliggjøre fleksibilitet fra husholdningskunder. Disse selskapene har i tillegg med seg lokale, nasjonale og internasjonale teknologileverandører og samarbeidspartnere, som skal bidra i ulike deler av leveransen. Totalt er 18 selskaper involvert.

- NorFlex-prosjektet er et eksempel på åpen innovasjon, der fokus er på å dele og lære på tvers av selskaper og bransjer. Det innebærer også å tildele kontrakter til våre direkte konkurrenter.  Vi er selvsagt også glade for at vi har sterk støtte fra Enova til å gjennomføre dette pilotprosjektet. Det gir oss mulighet til å utforske veien mot fremtidens energisystem på en måte vi ikke hadde kunnet gjøre helt på egen hånd, sier Hogga.

Fakta:

I NorFlex-prosjektet skal energiaktørene Agder Energi, Statnett, Glitre Energi, og NODES sammen teste ut ulike teknologiske løsninger for å utløse mer fleksibel strømbruk hos kundene. NorFlex består av ett overordnet demonstrasjonsprosjekt og piloter i avgrensede geografiske områder, kalt Demo Glitre og Demo Agder. Her skal aktørene prøve ut ulike teknologiske løsninger for et fleksibilitetsmarked. Prosjektet ble tildelt støtte av Enova i 2019 og vil løpe til april 2022.

Nøkkelord

Kontakter

Rune Hogga, daglig leder i Agder Energi Fleksibilitet.
Telefon 93403326.

Bilder

Illustrasjon av strømforbruk med som kan gjøres tilgjengelig i et fleksibilitetsmarked.
Illustrasjon av strømforbruk med som kan gjøres tilgjengelig i et fleksibilitetsmarked.
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Agder Energi

Agder Energi
Agder Energi
Kjøita 18
4630 Kristiansand

38 60 70 00http://www.ae.no

Agder Energi foredler og forvalter fornybar energi. Konsernets virksomhet omfatter produksjon, distribusjon og salg av fornybar energi, samt energitilknyttede tjenester. Vår visjon er å være et ledende norsk konsern innen fornybar energi.

Følg saker fra Agder Energi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Agder Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom