Agder Energi

Nytt selskap skal utvikle storskala solparker

Del
Å Energi inngår partnerskap med BTG Solenergi og etablerer selskapet Solutvikling AS. Ambisjonen er å bli et ledende kompetansemiljø for planlegging, prosjektering og utvikling av bakkemonterte solanlegg i Norge.
Birkeland Solpark.
Birkeland Solpark.

- Vi trenger mer fornybar energi fremover og solenergi vil spille en viktig rolle i overgangen til et fornybart samfunn. Frem til nå har vi stort sett hatt solceller på tak og fasader i Norge, men potensialet er mye større. Gjennom samarbeidet med BTG Solenergi og etableringen av Solutvikling AS vil vi intensivere utviklingen av storskala solparker i Norge, sier Atle Knudsen, konserndirektør Ny Industri i Å Energi.

Solutvikling AS skal utvikle prosjekter, som når de er byggeklare skal eies, forvaltes og driftes av Å Energi.

-Denne etableringen mener vi er et naturlig og riktig neste steg i samarbeidet vårt med Å Energi om utvikling av bakkemonterte solanlegg. Å Energi er den beste samarbeidspartner vi kunne fått i så henseende og vi ser frem til det videre arbeidet der vi sammen skal jobbe for å nå våre svært ambisiøse målsettinger på dette området, sier Trygve Raen, daglig leder i BTG Solenergi.

Ambisjon om mer enn 500 MW innen 2026

Nylig lanserte det nyfusjonerte konsernet Å Energi en stor satsing på solenergi. I løpet av de neste fire årene vil fornybarkonsernet utvikle og bygge mer enn 500 megawatt bakkemontert solenergi.

Les pressemeldingen her: Å Energi debuterer med en ambisiøs solsatsing.

- Solkraft er den raskest voksende kilden til energi i verden, og passer bra sammen med vår regulerbare vannkraft. Etableringen av Solutvikling AS er et viktig redskap for å nå vår ambisjon om mer enn 500 megawatt med bakkemontert solenergi og bidra til mer fornybar energi, forklarer Knudsen, og legger til:

-Vi har allerede mye tilgjengelig areal rundt våre vannkraftanlegg. Solenergi er lite kontroversielt og det er allerede et konkurransedyktig alternativ når det gjelder kostnader. Vi ser også at det er mulig å realisere prosjekter forholdsvis raskt, sier Knudsen.

Allerede i gang med første solprosjekt

Birkeland Solpark ligger an til å bli det første solenergiprosjekt som bygges under den nye satsingen. Anlegget planlegges med en installert effekt på inntil 10 megawatt peak (MWp), som tilsvarer årlig produsert energi på rundt 10 GWh og energiforbruket til cirka 500 norske husholdninger.

Konsesjonssøknaden for Birkeland Solpark er sendt, og planlagt byggestart er i 3. kvartal 2023.

Flere prosjekter er under utredning. 

Å Energi fakta:
30.11.2022 ble fusjonen mellom Agder Energi og Glitre Energi gjennomført, og Å Energi ble formelt etablert. 

Å Energi er Norges største kraftkonsern med virksomhet i hele verdikjeden, fra produksjon til forbruker. Vannkraft er fundamentet i virksomheten, som omfatter en årlig produksjon på rundt 11,3 TWh fra 72 hel- og deleide kraftverk.

Fusjonen skaper Norges nest største nettselskap med et over 30 000 kilometer langt kraftnett som distribuerer kraft til ca. 310 000 nettkunder i Buskerud og på Agder.

Selskapet vil forvalte og handle med mer enn 30 TWh kraft i Norden, bli Norges største selskap innen strømsalg til bedrifter og ha over 200 000 strømkunder i privatmarkedet. 

BTG Solenergi fakta:
BTG Solenergi’s visjon er å levere innovative og lønnsomme solcelleløsninger. Selskapet, som holder til på Birkeland i Agder, er i dag en ledende leverandør av soldrevne gatelys tilpasset nordiske forhold.

De siste par årene har selskapet også jobbet med planlegging og utvikling av bakkemonterte solkraftverk i Agder, deriblant Birkeland Solpark.

Kontakter

Bilder

Birkeland Solpark.
Birkeland Solpark.
Last ned bilde
Atle Knudsen, konserndirektør Ny industri i Å Energi.
Atle Knudsen, konserndirektør Ny industri i Å Energi.
Last ned bilde

Om Agder Energi

Agder Energi
Agder Energi
Kjøita 18
4630 Kristiansand

http://www.ae.no

Glitre Energi og Agder Energi er nå blitt et konsern - Å Energi. 

Se pressemeldingen Vi blir Å Energi

Følg pressemeldinger fra Agder Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Agder Energi