Nå sås det millioner av brød på norske jorder
Bøndene starter våronna på forskjellige tider i landet, avhengig av når vinteren slipper taket. I løpet av april og mai rykker de ut på jordene sine for å bearbeide jorda og så frøene som i løpet av sommeren utvikler seg til råvare for millioner av måltider på norske bord.
– Den viktige jobben bøndene gjør på våren legger grunnlaget for kortreiste, sunne og smakfulle måltider for oss nordmenn. Kornproduksjonen er utrolig viktig for vår selvforsyningsgrad, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
En tredel blir menneskemat
Totalt er det rundt 2,9 millioner dekar i Norge som brukes til kornproduksjon. Av dette er det rundt en tredel – 858.000 dekar – som brukes til produksjon av matkorn.
– Det høres kanskje mye ut, men i nasjonal målestokk er det et areal som er litt mindre enn Oslo og Bergen til sammen, forteller Nordbø.
På 60 prosent av dette området blir det i april og mai sådd rundt 8 500 tonn hvete og rug. De øvrige 40 prosent av arealene som produserer matkorn ble sådd høsten 2022 med ca. 6 300 tonn hvetesorter som overvintrer. Når høsten kommer, og bonden starter høstonna, har dette såkornet blitt til nærmere 300.000 tonn matkorn (hvete og rug), som man i teorien kan lage 600 millioner brød av.
– I realiteten bruker man jo matkorn til mye mer enn å bake brød av. Neste gang du spiser pizza, kan du sende en varm tanke til bonden, sier Nordbø.
Mer bygg gir mer kortreist mat
Det varierer fra år til år hvor mye av kornhøsten man kan lage menneskemat av. Andelen hvete som kan brukes til brød avhenger blant annet av glutenkvaliteten i kornet. Dette varierer fra år til år etter hva slags klima- og vekstforhold kornet har hatt.
– I Norge har vi de siste ti årene hatt en selvforsyningsgrad på matkorn som har variert mellom 35 og 80 prosent, sier Nordbø.
Hun peker på at mer bruk av bygg kan bidra kraftig til å øke andelen kortreist mat på norske bord.
– Vi dyrker hvert år 600.000 tonn bygg, men kun 3000 tonn av dette blir brukt til menneskemat. Dersom vi gjør enkle grep som å bruke mer byggris og mindre ris og pasta, vil det gi gevinster for både kroppen og kloden, sier Nordbø.
Kilde: Markedet for norsk matkorn 2023 – rapport fra Matkornpartnerskapet
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom