Agder Energi

Mer kraft og mer forbruk mot 2040

Del

Verden vil jo huske 2020 som det året hvor vi plutselig ble kastet inn i en pandemi. Men vi som er opptatt av å følge kraftmarkedet og utviklingen der kommer til å snakke om året hvor det kom enormt mye snø, året hvor det aldri ble tørt, og året hvor vi fikk helt vanvittig lave priser.

Kristiansand
Kristiansand

Det sier Lars Erik Omland, avdelingsleder for markedsanalyse i Agder Energi. Han viser til merkedatoen i juli i år hvor norske strømpriser var negative for første gang og produsentene måtte betale for å levere strømmen ut på nettet

Det at man har fått så mye nedbør oppå all snøen som allerede lå i fjellet gjorde at vi allerede i oktober i år hadde høyere årsnedbør enn hele 2019. Så det er et spesielt år på mange måter, sier Ellen Skaansar, seniorrådgiver i Energiavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Siden 2016 har NVE utarbeidet årlige kraftmarkedsanalyser på oppdrag fra Olje- og Energidepartementet (OED). Analysene skal gi kunnskap om hvordan det norske kraftsystemet kan påvirkes av ulike utviklingstrekk, og gi et mulig utfallsrom for kraftpriser fremover under ulike forutsetninger. Årest analyse viser at den gjennomsnittlige kraftprisen i Norge vil øke svakt fram mot 2040. De kortsiktige svingningene i kraftprisen vil likevel bli sterkere enn i dag, i takt med at andelen væravhengig kraftproduksjon øker.

Jeg tror alle som lager langsiktige kraftanalyser vrir hodet sitt rundt for å finne svaret på hva det er som skal balansere systemet på lang sikt. Det er behov for mer fleksibilitet enn det som er tilgjengelig i dagens system, og andelen regulerbar kraft faller. Så det store spørsmålet er hva som skal løse den fleksibilitetsutfordringen det gir når man ønsker balanse mellom produksjon og forbruk til enhver tid, sier Skaansar.

Som de fleste andre legger også NVE til grunn at det vil skje en dekarborisering av energisektoren i Europa. Omland støtter Skaansars vurdering.

Her er NVE kanskje litt heldig her at de strekker sin analyse kun til 2040 og ikke helt til 2050? For Den europeiske union (EU) har mål om at i 2050 skal det være nullutslippssamfunn. Da må man på et eller annet vis bli kvitt alle utslipp, så et sted der ute må vi finne noe annet, som er en svært spennende utfordring å analysere.

For å lære mer om de lange linjene i kraftmarkedet, lytt til den nye episoden av vår podkast Energi og teknologi

Nøkkelord

Bilder

Kristiansand
Kristiansand
Last ned bilde
Lars Erik Omland, avdelingsleder for markedsanalyse i Agder Energi
Lars Erik Omland, avdelingsleder for markedsanalyse i Agder Energi
Last ned bilde

Lenker

Om Agder Energi

Agder Energi
Agder Energi
Kjøita 18
4630 Kristiansand

38 60 70 00http://www.ae.no

Energi og teknologi er en podkast fra Agder Energi. Vi inviterer kunnskapsrike gjester til å snakke om et bredt spekter av temaer knyttet til energi, teknologi og innovasjon, og hva som skjer når disse feltene møtes. Eksperter fra næringsliv, forskning, politikk og samfunn deler sin kunnskap i denne podkasten. God lytting!

Følg saker fra Agder Energi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Agder Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom