Opplysningskontoret for brød og korn

Lussekatter for deg som vil ha det enkelt – og for deg som vil gjøre det lille ekstra

Del

Snart fylles barnehager og skoler av hvitkledde barn med tente lys, og en duft av safran og fersk bakst brer seg over det ganske land. Luciadagen er et koselig lyspunkt i mørketiden, og her er tips til to ulike bakemåter og hele 7 former på lussekattene.

– Slipp fantasien løs og sett ditt personlige preg på årets lussekatter. La deg gjerne inspirere av disse 7, utfordrer Torunn Nordbø. Foto: brodogkorn.no
– Slipp fantasien løs og sett ditt personlige preg på årets lussekatter. La deg gjerne inspirere av disse 7, utfordrer Torunn Nordbø. Foto: brodogkorn.no

Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran. Vil du bake lussekatter på den klassiske måten, så er det å gjøre som du pleier med gjærbakst.

– I søt gjærbakst er det spesielt viktig å passe på at deigen blir eltet godt nok for å få utviklet glutenet. Sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever et ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Om du i tillegg tilsetter smøret på slutten av eltetiden og lar deigen få heve lenge nok, er det store sjanser for et bedre bakeresultat, forklarer Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Oppskrift til lussekatter med klassisk bakemåte 

Japansk bakemetode gir saftigst lussekatter

Vil du gjøre det enda enklere på Luciadagen, så kan du bake vanlige hveteboller tilsatt safran eller gurkemeie. Vil du derimot være hakket mer avansert, og gi deg selv en utfordring, er den japanske tangzhong metoden som skapt for deg.

Oppskrift til lussekatter med japansk tangzhong-metode

– Lussekatter bakt på denne bakemåten krever litt mer innsats, men gir ekstra luftig og saftig bakst. Hemmeligheten med tangzhong metoden er å starte med å lage en jevning av mel og melk, og på samme måte som for annen søt gjærbakst elte og heve lenge nok, røper Nordbø.

Metoden kan brukes både til salt og søt gjærbakst. Tørrgjær kan erstattes av fersk gjær. Generelt skal det brukes mindre gjær enn til tradisjonell bakst.

Kirkeport og prestens hår

Vi er mest vant med å få lussekattene formet som enkel eller dobbel lussekatt. Føler du deg ekstra kreativ og er klar for noe nytt, er det hele fem andre måter å forme deigen på, og alle har sitt eget navn:

• enkel
• dobbel
• gutt
• lilje
• vogn
• kirkeport
• prestens hår

– At det er rom for så mange former gjør jo at det å bake lussekatter blir ekstra gøy. Jeg liker godt å lage de ekstra avanserte, men de enkle lussekattene, gutt og lilje gjør at du kan ta en eller tre ettersom hvor sulten du er. Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen, sier Nordbø.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Hvordan bake lussekatter

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Slipp fantasien løs og sett ditt personlige preg på årets lussekatter. La deg gjerne inspirere av disse 7, utfordrer Torunn Nordbø. Foto: brodogkorn.no
– Slipp fantasien løs og sett ditt personlige preg på årets lussekatter. La deg gjerne inspirere av disse 7, utfordrer Torunn Nordbø. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
7 tradisjonelle former på lussekatter. Illustrasjon: brodogkorn.no / Hege Ynn Jødal
7 tradisjonelle former på lussekatter. Illustrasjon: brodogkorn.no / Hege Ynn Jødal
Last ned bilde
Enkel lussekatt. Foto: brodogkorn.no
Enkel lussekatt. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Dobbel lussekatt. Foto: brodogkorn.no
Dobbel lussekatt. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Gutt. Foto: brodogkorn.no
Gutt. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Lilje. Foto: brodogkorn.no
Lilje. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Vogn. Foto: brodogkorn.no
Vogn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Prestens hår. Foto: brodogkorn.no
Prestens hår. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Kirkeport. Foto: brodogkorn.no
Kirkeport. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Alt du trenger når du skal bake lussekatter. Foto: brodogkorn.no
Alt du trenger når du skal bake lussekatter. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Mange former å velge i når man skal forme lussekatter. Foto: brodogkorn.no
Mange former å velge i når man skal forme lussekatter. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Kirkeport og prestens hår om du er skrubbsulten eller vil dele med flere. Foto: brodogkorn.no
Kirkeport og prestens hår om du er skrubbsulten eller vil dele med flere. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
– Har du lyst på luftigere og saftigere lussekatter, prøv å bake dem med tangzhong metoden i år, sier Torunn Nordbø. Foto: brodogkorn.no
– Har du lyst på luftigere og saftigere lussekatter, prøv å bake dem med tangzhong metoden i år, sier Torunn Nordbø. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Ferdig hevet deig klar for forming av lussekatter. Foto: brodogkorn.no
Ferdig hevet deig klar for forming av lussekatter. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: brodogkorn.no
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom