Agder Energi

Kristiansand blir første fullelektriske kommune – hvis politikerne vil

Del

Nye Kristiansand kommune ligger godt an til å bli Norges første fullelektriske kommune. Nå er det opp til politikerne å sette tydelige mål for det videre arbeidet, mener Agder Energi.

Kommunen kan halvere klimautslippet sitt og bli bortimot fullelektrisk dersom man setter inn tiltak som gjør transportsektoren fossilfri. Det viser en ny kartlegging som Thema Consulting Group har gjort på oppdrag for Agder Energi, Kristiansand kommune og de to fylkeskommunene i Agder.

- Denne kartleggingen viser hvilket unikt utgangspunkt vi har for å nå målet om en fullelektrisk region innen 2030. Norge skal bli et nullutslippssamfunn innen 2050, og for å oppnå dette, er elektrifiseringen avgjørende, sier Unni Farestveit, konserndirektør Samfunnskontakt i Agder Energi. 

Etterlyser ambisiøse mål
I dag utgjør transportsektoren 46 prosent av Kristiansand kommunens resterende klimagassutslipp. Sjøtransport står for 18 prosent, veitrafikk står for 15 prosent og annen mobil forbrenning står for 13 prosent. Disse områdene har størst potensial for ytterligere elektrifisering.

- Nå må vi jobbe målrettet med å redusere utslipp fra sektoren, men det krever at politikerne tar ansvar og setter tydelige og ambisiøse mål for å realisere elektrifiseringspotensialet, sier Farestveit.

Kristiansand i tet
Rapporten viser at Kristiansand har en langt høyere elektrifiseringsgrad enn landsgjennomsnittet: Kommunen har per i dag en elektrifiseringsgrad på 65 prosent, mens den gjennomsnittlige elektrifiseringsgraden i Norge er rundt 47 prosent.

En viktig årsak til at Kristiansand har en høyere elektrifiseringsgrad enn landsgjennomsnittet er at industrien i Kristiansand i stor grad er elektrifisert. 83 prosent av Kristiansands industri er elektrifisert, mens gjennomsnittet for industri i Norge forøvrig har en elektrifiseringsgrad på rundt 56 prosent.


Universell modell for elektrifiseringskartlegging
- Det politiske miljøet i Agder må, i tillegg til å sette tydelige elektrifiseringsmål, ha en aktiv bruk av virkemiddelpolitikk som innkjøp og planarbeid. Det vil stimulere nye innovasjoner og teknologi, som er avgjørende for å lykkes med et fullelektrisk samfunn, sier Farestveit.

En viktig del av kartleggingsprosjektet har vært å utvikle en universell modell for å finne elektrifiseringspotensialet i bestemte kommuner/regioner. Denne modellen er nå klar til å tas ut i resten av landet.

- Modellen er et godt verktøy i det videre arbeidet med elektrifisering, da den gir en komplett oversikt over status og elektrifiseringspotensial i utvalgt område. Det er mange regioner og fylker i landet som har som mål å bli fullelektriske, og modellen vi nå har utviklet kan komme til god nytte i dette elektrifiseringsarbeidet, sier Farestveit. 

Rapporten er tilgjengelig på vår nettside og kan leses her

Bilder

Om Agder Energi

Agder Energi
Agder Energi
Kjøita 18
4630 Kristiansand

38 60 70 00http://www.ae.no

Agder Energi foredler og forvalter fornybar energi. Konsernets virksomhet omfatter produksjon, distribusjon og salg av fornybar energi, samt energitilknyttede tjenester. Vår visjon er å være et ledende norsk konsern innen fornybar energi.

Følg saker fra Agder Energi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Agder Energi

Vil øke kvinneandelen og mangfoldet i energibransjen9.9.2020 13:30:24 CESTAktuelt

Olje- og energiminister Tina Bru samlet tirsdag 8. september over 20 av de mest sentrale kvinnelige ledere i olje- og kraftsektoren for å diskutere hvordan man kan rekruttere flere kvinner til energibransjen. Ingvill H. Mykland, konserndirektør Teknologi i Agder Energi, deltok i møtet. Hun sier bransjen har et stort potensial når det gjelder å ta i bruk hele arbeidstokken, både ved å øke kvinneandelen og generelt jobbe for å øke mangfoldet blant ansatte.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom