Nets Branch NorwayNets Branch Norway

Kortforbruk i april: Nordmenn holder hjulene i gang

Del

Etter markant fall i kortforbruket i mars, på mer enn 14 prosent, ser vi bedring i april. Denne måneden faller forbruket med bare 8,5 prosent sammenliknet med fjoråret. Nordmenns forbruksadferd er fortsatt preget av Covid-19, men vi ser definitivt økt aktivitet hos forbrukerne, sier analysesjef i Nets om den foregående måned, som for øvrig satte ny rekord for kontaktløs betaling.

I april ble det foretatt 127,2 millioner transaksjoner med betalingskort i Norge. Det er et fall på 24 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det er forøvrig den samme nedgangen i transaksjoner som vi også opplevde i mars 2019 sammenlignet med året før. Tallene er et uttrykk for at vi i løpet av april handlet for større beløp av gangen i og med at omsetningen falt med kun 8,5 prosent. I alt har nordmenn handlet varer og tjenester for litt mer enn 50 milliarder kroner i april. 

- Månedstallene er igjen, i april, preget av Covid-19, som har endret kjøperadferden markant. Gjennomsnittsbeløpet per transaksjon steg, også mer enn vi så i slutten av mars, derfor faller omsetningen kun med 8,5 prosent, forklarer sjef for data og analyse i Nets, Per Harald Strøm.

- I mars falt samlet kortomsetning mer enn 14 prosent, til tross for at forbruket var normalt den første halvdelav måneden. I april har samfunnet vært delvis lukket ned hele måneden, men den samlede kortomsetning er bare falt med 8,5 prosent. Det vitner om at nordmenn holder hjulene i gang og at det kanskje er mer optimisme å spore blant forbrukerne.  

- Etter det markante fallet i mars, så vi en bedring i uke 14, etterfulgt av forsterket vekst i påsken. Kortforbruket var faktisk tilnærmet normalt, hvilket mest sannsynlig skyldes at de færreste reiste på ferie til utlandet, men i stedet holdt seg innenfor landets grenser. 

Andelen av kontaktløse betalinger fortsetter markant stigning

At nordmenn har vært opptatt av å minske spredning av Covid-19, ses også i betalingsmønsteret. Tallene viser at flere har ønsket å bruke kontaktløse betalingsmåter som betalingskort. På den måten har de unngått å berøre kontanter eller betalingsterminaler. I april steg andelen av kontaktløse transaksjoner med hele 27 prosent sammenliknet med mars, som også var rekordmåned med hensyn til kontaktløs betaling.

 - Den markante veksten i antall kontaktløse betalinger vi så i mars har fortsatt i april. Utviklingen er hjulpet på vei av butikker som aktivt oppfordrer kundene til å betale kontaktløst. I tillegg er grensen for kontaktløs betaling, uten PIN, økt fra 400 kroner til 500 kroner. Forrige måned steg andelen kontaktløse betalinger fra 50 til 64 prosent av alle BankAxept-kjøpene, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS. 

Vipps AS valgte, sammen med de norske bankene, å øke beløpsgrensen for kontaktløs betaling uten PIN fra 400 til 500 kroner. Dette ga mulighet til å foreta enda flere kortkjøp uten å komme i berøring med betalingsterminalen. Man kan betale kontaktløst på alle beløp, også de over 500 kroner, men da må man taste PIN-kode. 

Oppgjøret for samlet kortbruk inneholder kjøp med BankAxept og internasjonale kort i Norge, herunder elektroniske gavekort brukt i norske betalingsterminaler. Også handel på nettet eller via mobil, for en del norske nettbutikker, er inkludert i tallmaterialet.

Kontakter

Søren Winge, pressechef i Nets, tlf. +45 29 48 26 46, e-post: swing@nets.eu

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS, tlf 997 41 263, epost: hanne.kjaernes@vipps.no

Om Nets Branch Norway

Nets Branch Norway
Nets Branch Norway
Haavard Martinsensvei 54
0978 Oslo

https://www.nets.eu/no

Nets Branch Norway
Haavard Martinsensvei 54
0978 Oslo

https://www.nets.eu/no

Hos Nets ser vi enklere produkter og løsninger som fundamentet for vekst og utvikling, både kommersielt og i samfunnet. Nets-konsernet har hovedkontor i København og har mer enn 4 000 ansatte i Europa. Vi hjelper banker, bedrifter og forretningsdrivende i Europa med å gjøre morgendagen litt enklere for sine kunder, alltid med den høyeste grad av sikkerhet og stabilitet. Enkle løsninger for en travel hverdag. Det er det vi er her for.Følg pressemeldinger fra Nets Branch Norway

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nets Branch Norway på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nets Branch Norway

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom