Nets Branch Norway

Julemåneden satte fart i forbruket igjen

Del

Etter at forbruket med betalingskort stagnerte i november, så vi vekst igjen i desember, hvor det samlede forbruket med betalingskort økte 5 prosent sammenlignet med året før, til tross for at vi handler sjeldnere enn tidligere. Samtidig viser oversikten for hele 2020 at det samlede kortforbruket økte 3,9 % sammenlignet med 2019.

2020 har vært et veldig spesielt år på mange måter. Dette ser også ut til å være tilfellet for våre forbruks- og betalingsmønstre, uttaler Søren Winge, pressesjef i Nets, som forteller at vi siden nedstengningen i mars har sett at mer handel foregår online og med betalingskort, og at vi ser betydelig større transaksjoner enn normalt – vi legger derfor enten flere eller dyrere varer i kurven når vi handler. 

I 2020 falt antall korttransaksjoner med 5,6 prosent sammenlignet med året før, men samtidig ser vi at det samlede forbruket med betalingskort økte med 3,9 prosent.

- I forbindelse med den første nedstengningen på våren så vi innledningsvis en markant nedgang i forbruket, men utover både sommeren og høsten så vi en betydelig økning i nordmenns forbruk med betalingskort. I november så vi en stagnasjon i kortforbruket som var på nivå med året før, men dette endret seg i desember, hvor vi tydelig kunne se at julemåneden igjen satte fart i detaljhandelens omsetning.

I alt ble det i desember 2020 foretatt 175,4 millioner korttransaksjoner i Norge, dette er 7 prosent færre enn i desember 2019. Samtidig var det et samlet forbruk med betalingskort på 69,6 milliarder norske kroner, noe som tilsvarer en vekst på 5 prosent. 

Pandemien har innvirkning på betalingsvaner

Ifølge Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, må man, til tross for veksten i forbruket med betalingskort, huske på at mange detaljaktører rapporterer at den kontante omsetningen har sunket og at detaljhandelens samlede omsetning dermed trolig er negativt påvirket av covid-19 og de mange restriksjonene. 

- Vi har siden nedstengningen sett at forbrukerne har endret betalingsvaner raskt.  Digitale, og spesielt kontaktløse betalingsformer har vokst raskt og kontantandelen falt til et historisk lavt nivå. I desember 2019 foregikk omtrent hver fjerde korttransaksjon kontaktløst, og i dag utgjør de nesten 80 prosent av korttransaksjonene. Til sammenligning var andelen 24 prosent ved utgangen av 2019.

- Til tross for at den samlede omsetningen med betalingskort økte i 2020, kan vi anta at detaljhandelens samlede omsetning har falt, når man også regner med den fallende kontantomsetningen – men at det er store forskjeller mellom bransjer. Vi ser at restriksjonene i forbindelse med covid-19 har hatt stor innflytelse på både handelsaktiviteten og betalingsmønstrene våre. Totalt for året ser vi at antall transaksjoner med BankAxept har gått ned, men at handlekurven generelt har blitt større.

 

Kontakter

Bilder

Om Nets Branch Norway

Nets Branch Norway
Nets Branch Norway
Haavard Martinsensvei 54
0978 Oslo

https://www.nets.eu/no

Hos Nets ser vi enklere produkter og løsninger som fundamentet for vekst og utvikling, både kommersielt og i samfunnet. Nets-konsernet har hovedkontor i København og har mer enn 4 000 ansatte i Europa. Vi hjelper banker, bedrifter og forretningsdrivende i Europa med å gjøre morgendagen litt enklere for sine kunder, alltid med den høyeste grad av sikkerhet og stabilitet. Enkle løsninger for en travel hverdag. Det er det vi er her for.

Følg pressemeldinger fra Nets Branch Norway

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nets Branch Norway på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nets Branch Norway

Nets: 2020 var et år med store forandringer for den fysiske handelen15.6.2021 12:03:58 CEST | Pressemelding

Koronapandemien forandret betingelsene for fysisk handel radikalt i 2020. Som forventet opplevde mange bransjer i Norden en negativ utvikling. Den nedadgående trenden for kontantbetalinger akselererte kraftig i hele regionen, og forbrukernes oppslutning om det kontantløse samfunn ble forsterket, samtidig som antallet kontaktløse betalinger også økte kraftig. Dette viser årets Nordic Payment Report fra Nets.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom