Opplysningskontoret for brød og korn

Julebakst er en sosial aktivitet

Del
Når vi baker julekaker, gjør vi det helst sammen med andre. En fersk undersøkelse viser at mer enn 6 av 10 som baker til jul, gjør det sammen med familie eller venner.
De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir både læring, mestringsfølelse og kos. (Foto: Brodogkorn.no)
De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir både læring, mestringsfølelse og kos. (Foto: Brodogkorn.no)

Vi elsker å bake sammen til jul. Få ting gir julestemning som å tenne stearinlys, finne frem pepperkakeformene og kjenne duften av kanel, ingefær og nellik bre seg i hjemmet.

I høst gikk Opplysningskontoret for brød og korn sammen med MatPrat for å finne ut av nordmenns bakevaner til jul. Spørreundersøkelsen ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov og konklusjonen var tydelig: Julebakst er en sosial aktivitet.

Julebakst sammen med andre

Ifølge undersøkelsen er det hele 64 prosent av oss som baker julekaker som gjør det sammen med noen. Flertallet av disse baker julekaker sammen med barn og familie, og nesten 10 prosent baker også sammen med venner.

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø har bakt julekaker i 50 år og deler av sin erfaring.

– Når vi baker julekaker gjør vi det helst sammen med våre nære og kjære. Familie og venner samles for å gjøre noe koselig i lag, samtidig som vi snakker om alt som har skjedd siden sist, sier hun.

En nyttig, hyggelig og sosial aktivitet

Å bake julekaker sammen er både nyttig, hyggelig og sosialt, mener Nordbø. Hun oppfordrer til å invitere både voksne og barn til et felles juleverksted.

– Familiens barn får mestringsfølelse av å få til noe sammen med de voksne. Dessuten kan man se og nyte det gode resultatet med det samme, forklarer Nordbø.

Hun anbefaler også å være raus med deling av oppskrifter.

– Når vi baker julekaker sammen lærer vi av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt både mellom generasjoner og på tvers av kulturer, sier Nordbø.

Få mye gjort med enkelt juleverksted

I tillegg til kosen er det mer effektivt med et felles julekakeverksted for de som har mye som skal gjøres før jul. Man får unnagjort «nødvendige» juleforberedelser, som å få kaker og hjemmelagde julegaver i boks.

En del av suksessoppskriften til en felles julekakebakst er å holde det enkelt, mener Nordbø.

– Julekakene skal ikke være et stressprosjekt. Det viktigste er jo at vi skal gjøre noe hyggelig sammen og få en god julefølelse med bakingen, sier hun.

Torunn Nordbø foreslår å velge seg ut mellom en og tre julekaker som man har et forhold til. Gjestene kan også bidra med egen kakedeig eller utstyr til juleverkstedet, slik at verten slipper å stille med alt alene.

Julekakene vi baker sammen til jul

Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker seiler opp som favoritter, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker. Kransekaken er populær å gi i gave.

Trygg julebakst i fellesskap

I en tid der mange er opptatt av hygiene er det dessuten en stor fordel at julekakene stekes på høy varme.

– Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake julebakst til andre og motta julekaker som andre har laget, sier Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir både læring, mestringsfølelse og kos. (Foto: Brodogkorn.no)
De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir både læring, mestringsfølelse og kos. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Baking er dobbelt så gøy når man gjør det sammen med noen man er glad i. (Foto: Brodogkorn.no)
Baking er dobbelt så gøy når man gjør det sammen med noen man er glad i. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Torunn Nordbø mener julekakebaksten er både nyttig, hyggelig og sosial.
Torunn Nordbø mener julekakebaksten er både nyttig, hyggelig og sosial.
Last ned bilde
Et hyggelig juleverksted kan resultere i fine hjemmelagde julegaver.
Et hyggelig juleverksted kan resultere i fine hjemmelagde julegaver.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye