Julebakst er en sosial aktivitet
Når vi baker julekaker, gjør vi det helst sammen med andre. En fersk undersøkelse viser at mer enn 6 av 10 som baker til jul, gjør det sammen med familie eller venner.
Vi elsker å bake sammen til jul. Få ting gir julestemning som å tenne stearinlys, finne frem pepperkakeformene og kjenne duften av kanel, ingefær og nellik bre seg i hjemmet.
I høst gikk Opplysningskontoret for brød og korn sammen med MatPrat for å finne ut av nordmenns bakevaner til jul. Spørreundersøkelsen ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov og konklusjonen var tydelig: Julebakst er en sosial aktivitet.
Julebakst sammen med andre
Ifølge undersøkelsen er det hele 64 prosent av oss som baker julekaker som gjør det sammen med noen. Flertallet av disse baker julekaker sammen med barn og familie, og nesten 10 prosent baker også sammen med venner.
Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø har bakt julekaker i 50 år og deler av sin erfaring.
– Når vi baker julekaker gjør vi det helst sammen med våre nære og kjære. Familie og venner samles for å gjøre noe koselig i lag, samtidig som vi snakker om alt som har skjedd siden sist, sier hun.
En nyttig, hyggelig og sosial aktivitet
Å bake julekaker sammen er både nyttig, hyggelig og sosialt, mener Nordbø. Hun oppfordrer til å invitere både voksne og barn til et felles juleverksted.
– Familiens barn får mestringsfølelse av å få til noe sammen med de voksne. Dessuten kan man se og nyte det gode resultatet med det samme, forklarer Nordbø.
Hun anbefaler også å være raus med deling av oppskrifter.
– Når vi baker julekaker sammen lærer vi av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt både mellom generasjoner og på tvers av kulturer, sier Nordbø.
Få mye gjort med enkelt juleverksted
I tillegg til kosen er det mer effektivt med et felles julekakeverksted for de som har mye som skal gjøres før jul. Man får unnagjort «nødvendige» juleforberedelser, som å få kaker og hjemmelagde julegaver i boks.
En del av suksessoppskriften til en felles julekakebakst er å holde det enkelt, mener Nordbø.
– Julekakene skal ikke være et stressprosjekt. Det viktigste er jo at vi skal gjøre noe hyggelig sammen og få en god julefølelse med bakingen, sier hun.
Torunn Nordbø foreslår å velge seg ut mellom en og tre julekaker som man har et forhold til. Gjestene kan også bidra med egen kakedeig eller utstyr til juleverkstedet, slik at verten slipper å stille med alt alene.
Julekakene vi baker sammen til jul
Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker seiler opp som favoritter, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker. Kransekaken er populær å gi i gave.
Trygg julebakst i fellesskap
I en tid der mange er opptatt av hygiene er det dessuten en stor fordel at julekakene stekes på høy varme.
– Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake julebakst til andre og motta julekaker som andre har laget, sier Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Italiensk favoritt på norske bord5.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Focaccia har seilt opp som en sommerfavoritt på norske matbord. Sprøtt, luftig og med utallige variasjonsmuligheter.
Bygg fremtiden med å se tilbake til fortiden28.6.2022 08:25:00 CEST | Pressemelding
Matsikkerhet har gått fra å være et kjedelig tema for de få til å bli svært dagsaktuelt. I Norge produseres det 600 000 tonn med bygg i året, men kun 3000 tonn blir brukt til matproduksjon. Bygg er en sunn, klimavennlig og smakfull råvare. Det er på tide at bygg får en større plass i kostholdet.
Rekordmange søkere til Skolebrødets dag – her er vinnerne!13.6.2022 09:03:26 CEST | Pressemelding
Fredag 17. juni, ved skoleårets slutt, får heldige klasser over hele landet servert nystekte skolebrød.
Torunn vil dele ut skolebrød til hele landet24.5.2022 07:51:46 CEST | Pressemelding
På skolebrødets dag 17. juni vil daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn dele ut skolebrød til skoleklasser i hele landet. Nå trenger hun hjelp til å finne ut hvem som skal få dem.
10 langpannekaker til 17. mai-festen9.5.2022 08:25:00 CEST | Pressemelding
Her er inspirasjon når du har lyst å prøve noe annet enn den klassiske sjokoladekaken i langpanne til 17. mai-festen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom