Opplysningskontoret for brød og korn

Italiensk favoritt på norske bord

Del

Focaccia har seilt opp som en sommerfavoritt på norske matbord. Sprøtt, luftig og med utallige variasjonsmuligheter.

Focaccia kan bakes med surdeig. Det tar litt lengre tid, men er verdt ventetiden! (Foto: MatPrat.no)
Focaccia kan bakes med surdeig. Det tar litt lengre tid, men er verdt ventetiden! (Foto: MatPrat.no)

Den perfekte focaccia har en sprø skorpe i topp og bunn, takket være rike mengder med deilig olivenolje. Brødet er saftig og har samtidig en luftig konsistens.

– Focaccia er et utrolig anvendelig brød som kan varieres på mange måter. I tillegg er det enkelt å lage og lett å lykkes med. Kanskje det er derfor vi ser en stadig stigende etterspørsel etter oppskrifter på focaccia på nettsidene våre, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.  

Minner om pizza

Selv om vi opprinnelig kan takke grekerne og etruskerne for grunnoppskriften, står dagens focaccia som en tradisjonsrik hjørnesten i det italienske kjøkkenet. Retten kan minne om en pizza fordi brødet i enkelte oppskrifter toppes med grønnsaker, men like ofte serveres det sammen med Sør-Europas velsmakende oljer, oster og dipper.

– Uansett om du skal unne deg noe godt til hverdags eller servere i selskap, så kan du friste med focaccia. Som siderett egner det seg særlig godt til pastaretter, spekemat, tapas, salater, supper og grillmat, sier Torunn Nordbø.

Har du bakt for mye, egner denne gullgruven av et italiensk bakverk seg godt til å fryse ned også.

Focaccia i alle variasjoner

Focaccia kommer i mange varianter, og hobbykokker har gjerne en oppskrift de vender tilbake til igjen og igjen. 

– Vår oppskrift som vi kaller verdens beste focaccia er en av våre mest populære focaccia-oppskrifter. Med hvitløk, rødløk og frisk rosmarin blir den garantert en hit på sommerfesten, sier Nordbø.

Hun har også merket seg at flere og flere vil prøve seg på surdeigsbakst. 

Surdeigsfocaccia tar et par dager å bake, men resultatet er verdt ventingen, sier Nordbø.

Hun nevner at det også er mulig å variere med meltyper når man baker focaccia. Noe av hvetemelet kan byttes ut med byggmel eller speltmel for en mer særegen smak.

Hvis du ønsker å variere med meltyper er focaccia med byggmel et lekkert og sommerlig alternativ. Du kan også bake speltfocaccia med grovt salt på toppen, som passer ypperlig som tilbehør til sommerens supper og salater. Focaccia på grill er flate porsjonsbrød som du enkelt lager til grillmaten, mens små focaccine-brød er nydelig som snacks med en god pesto eller aïoli til.

Det lettsaltede brødet kan også toppes med godsaker. En focaccia med blomster ser vakker ut på selskapsbordet og har blitt en populær trend de siste årene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Focaccia kan bakes med surdeig. Det tar litt lengre tid, men er verdt ventetiden! (Foto: MatPrat.no)
Focaccia kan bakes med surdeig. Det tar litt lengre tid, men er verdt ventetiden! (Foto: MatPrat.no)
Last ned bilde
Focaccia dekorert som en blomst - med tomater, purreløk, sopp og rødløk. (Foto: MatPrat.no)
Focaccia dekorert som en blomst - med tomater, purreløk, sopp og rødløk. (Foto: MatPrat.no)
Last ned bilde
Klassisk focaccia med rosmarin, rødløk og oliven. (Foto: Brodogkorn.no)
Klassisk focaccia med rosmarin, rødløk og oliven. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Focaccia bakt med byggmel. (Foto: Brodogkorn.no)
Focaccia bakt med byggmel. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Focaccia passer perfekt som del av piknikkurven på sommerferie. (Foto: Brodogkorn.no)
Focaccia passer perfekt som del av piknikkurven på sommerferie. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom