Italiensk favoritt på norske bord
Den perfekte focaccia har en sprø skorpe i topp og bunn, takket være rike mengder med deilig olivenolje. Brødet er saftig og har samtidig en luftig konsistens.
– Focaccia er et utrolig anvendelig brød som kan varieres på mange måter. I tillegg er det enkelt å lage og lett å lykkes med. Kanskje det er derfor vi ser en stadig stigende etterspørsel etter oppskrifter på focaccia på nettsidene våre, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Minner om pizza
Selv om vi opprinnelig kan takke grekerne og etruskerne for grunnoppskriften, står dagens focaccia som en tradisjonsrik hjørnesten i det italienske kjøkkenet. Retten kan minne om en pizza fordi brødet i enkelte oppskrifter toppes med grønnsaker, men like ofte serveres det sammen med Sør-Europas velsmakende oljer, oster og dipper.
– Uansett om du skal unne deg noe godt til hverdags eller servere i selskap, så kan du friste med focaccia. Som siderett egner det seg særlig godt til pastaretter, spekemat, tapas, salater, supper og grillmat, sier Torunn Nordbø.
Har du bakt for mye, egner denne gullgruven av et italiensk bakverk seg godt til å fryse ned også.
Focaccia i alle variasjoner
Focaccia kommer i mange varianter, og hobbykokker har gjerne en oppskrift de vender tilbake til igjen og igjen.
– Vår oppskrift som vi kaller verdens beste focaccia er en av våre mest populære focaccia-oppskrifter. Med hvitløk, rødløk og frisk rosmarin blir den garantert en hit på sommerfesten, sier Nordbø.
Hun har også merket seg at flere og flere vil prøve seg på surdeigsbakst.
– Surdeigsfocaccia tar et par dager å bake, men resultatet er verdt ventingen, sier Nordbø.
Hun nevner at det også er mulig å variere med meltyper når man baker focaccia. Noe av hvetemelet kan byttes ut med byggmel eller speltmel for en mer særegen smak.
Hvis du ønsker å variere med meltyper er focaccia med byggmel et lekkert og sommerlig alternativ. Du kan også bake speltfocaccia med grovt salt på toppen, som passer ypperlig som tilbehør til sommerens supper og salater. Focaccia på grill er flate porsjonsbrød som du enkelt lager til grillmaten, mens små focaccine-brød er nydelig som snacks med en god pesto eller aïoli til.
Det lettsaltede brødet kan også toppes med godsaker. En focaccia med blomster ser vakker ut på selskapsbordet og har blitt en populær trend de siste årene.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom