Opplysningskontoret for brød og korn

Hvordan unngå at innmaten fra halloween-gresskaret går i søpla

Del
Sitter du igjen med innmaten av gresskar fra årets halloween-feiring? Lag en gresskarpuré som du kan bruke som ingrediens i alt fra boller til pannekaker.
Amerikanske, krydrede pannekaker med gresskarpuré. Nam! (Foto: MatPrat.no)
Amerikanske, krydrede pannekaker med gresskarpuré. Nam! (Foto: MatPrat.no)

For de som har omfavnet den amerikanske tradisjonen med å skjære ut halloween-gresskar, kan det by på utfordringer å få brukt innholdet i gresskaret. Særlig dersom man har kjøpt et digert gresskar og sitter med mengder gresskarkjøtt. 

Løsningen er å koke gresskarkjøttet til en gresskarpuré. 

– Gresskarpuréen kan fint fryses ned i porsjonsposer og tas opp for å brukes for eksempel i pannekaker eller vafler, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Enkel fremgangsmåte

Når du lager gresskarpuré av innmaten fra et gresskar, fjerner du først midten med gresskarfrøene. Gresskarkjøttet skjæres i terninger og has over i en kjele med litt vann. 

– Gresskar inneholder en del væske, så det er viktig å ikke bruke for mye vann i kjelen. Start med et par centimeter vann i kjelen og spe heller på med litt mer vann etter hvert dersom det blir nødvendig, sier Nordbø. 

Etter 15-20 minutter er gresskarterningene blitt møre. Da bruker du en food prosessor eller en stavmikser for å kjøre det hele til en jevn masse. Kjøl godt ned før du har den over i porsjonsposer og putter i fryseren. 

Mange muligheter

Med gresskarpuré i fryseren har du en god base for mange retter der gresskaret enten kan få en hovedrolle eller birolle.

– Den klassiske gresskarretten er gresskarsuppe. Den er enkel å lage når du har gresskarpuréen klar. Med litt buljong, kokosmelk og kokte byggryn har du alt du trenger for en velsmakende høstsuppe, sier Torunn Nordbø. 

Gresskarpuré kan dessuten brukes som tilsetning i oppskrifter på pannekakervafler og boller. Eller du kan bake surdeigsbrød med gresskarpuré blant ingrediensene.

– Bruker du gresskarpuré av oransje gresskar, vil du få en tydelig og gyllen farge på baksten, sier Torunn Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Amerikanske, krydrede pannekaker med gresskarpuré. Nam! (Foto: MatPrat.no)
Amerikanske, krydrede pannekaker med gresskarpuré. Nam! (Foto: MatPrat.no)
Last ned bilde
Gresskarpure lager du raskt av innmaten fra halloween-gresskaret. (Foto: MatPrat.no)
Gresskarpure lager du raskt av innmaten fra halloween-gresskaret. (Foto: MatPrat.no)
Last ned bilde
Med gresskar både i suppeboller og suppe får du både en smakfull opplevelse og en smart måte å bruke opp gresskaret. (Foto: Brodogkorn.no)
Med gresskar både i suppeboller og suppe får du både en smakfull opplevelse og en smart måte å bruke opp gresskaret. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Det går raskt å lage en gresskarsuppe med byggryn når man har liggende gresskarpuré i fryseren. (Foto: Brodogkorn.no)
Det går raskt å lage en gresskarsuppe med byggryn når man har liggende gresskarpuré i fryseren. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Skikkelige halloweenboller med gresskarpuré i oppskriften. (Foto: Brodogkorn.no)
Skikkelige halloweenboller med gresskarpuré i oppskriften. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Surdeigsbrød kan bakes med gresskarpuré blant ingrediensene. (Foto: Brodogkorn.no)
Surdeigsbrød kan bakes med gresskarpuré blant ingrediensene. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Herlige halloweenvafler med gresskar i røren. (Foto: Brodogkorn.no)
Herlige halloweenvafler med gresskar i røren. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn - brodogkorn.no
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn - brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye