Hva skal den nye norske jordbærsorten hete?
I over tretten år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tru på. Den er frisk, herdig og aromatisk – og DU få finne på navnet i en stor sommerkampanje fra Nyt Norge og Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Bollestad i juryen
I juryen sitter blant andre TV-kokk Wenche Andersen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
– Det er lite som smaker så deilig som friske norske jordbær. Med så gode smakanmeldelser ligger den nye sorten an til å bli en slager, sier Bollestad.
I en sprudlende Facebook-video får vi se Bollestad filme seg selv mens hun serverer ektemannen årets første jordbær, og oppfordrer det norske folk til å delta i konkurransen.
– Skal bæret virkelig slå an, må det også ha et fengende navn som vi husker. Jeg gleder meg til vi skal døpe jordbæret i juni. Kanskje er dette en ny storfavoritt hos det norske folk, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
På høyde med Korona
– I tester er denne nye sorten smaksmessig på høyde med den norske folkefavoritten Korona, forteller en stolt og fornøyd Bjarne Kjøs, jordbærforedler hos Graminor og jurymedlem.
Den nye sorten, som inntil videre kalles GN07.59.2, har også god skallstyrke. Det borger for god kvalitet helt fram til forbruker.
At bæret er gjennomfarget rødt, gjør det også delikat og godt egnet i for eksempel syltetøy, sorbét eller smoothie, ifølge utviklerne.
Roser norske forskere
Bollestad er opptatt av fokus på friske planter nå i FNs internasjonale år for plantehelse. Hun berømmer norske sortsutviklere og forskere for jobben de gjør:
– Å legge til rette for økt norsk produksjon av frukt, bær og grønnsaker er en hovedprioritering for meg som landbruks- og matminister. Da må vi ha plantesorter som er utviklet og tilpasset for forskjellige dyrkingsforhold i Norge. I tillegg er det viktig at vi skal ha friske matplanter, som gir oss trygg mat å spise, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
– Sortsutvikling henger nøye sammen med beredskapsarbeid i landbruket. Når klimaet endrer seg, sørger sortsutviklerne for at vi har tilpassede matplanter som tåler de nye dyrkingsforholdene og som gir norske råvarer av høy kvalitet med god smak, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Nå gleder Bollestad seg til å se forslagene strømme inn fra hele landet. Premien? Det er 5.000 kroner og – sjølsagt – 5 kasser jordbær levert på døra. Forslag må sendes inn innen 1. juni.
Nøkkelord
Kontakter
Assisterende jordbærforedler hos Graminor og jurymedlem Bjarne Kjøs. Tlf: 995 84 842
Kommunikasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt Gerd Bymoen. Tlf: 952 83 171
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom