Stiftelsen Norsk Mat

Hva skal den nye norske jordbærsorten hete?

Del
Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og TV-kokk Wenche Andersen med flere.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Olaug Bollestad (hjemmeselfie).
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Olaug Bollestad (hjemmeselfie).

I over tretten år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tru på. Den er frisk, herdig og aromatisk – og DU få finne på navnet i en stor sommerkampanje fra Nyt Norge og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bollestad i juryen

I juryen sitter blant andre TV-kokk Wenche Andersen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Det er lite som smaker så deilig som friske norske jordbær. Med så gode smakanmeldelser ligger den nye sorten an til å bli en slager, sier Bollestad.

I en sprudlende Facebook-video får vi se Bollestad filme seg selv mens hun serverer ektemannen årets første jordbær, og oppfordrer det norske folk til å delta i konkurransen.

– Skal bæret virkelig slå an, må det også ha et fengende navn som vi husker. Jeg gleder meg til vi skal døpe jordbæret i juni. Kanskje er dette en ny storfavoritt hos det norske folk, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.    

På høyde med Korona

– I tester er denne nye sorten smaksmessig på høyde med den norske folkefavoritten Korona, forteller en stolt og fornøyd Bjarne Kjøs, jordbærforedler hos Graminor og jurymedlem.

Den nye sorten, som inntil videre kalles GN07.59.2, har også god skallstyrke. Det borger for god kvalitet helt fram til forbruker.

At bæret er gjennomfarget rødt, gjør det også delikat og godt egnet i for eksempel syltetøy, sorbét eller smoothie, ifølge utviklerne.

Roser norske forskere

Bollestad er opptatt av fokus på friske planter nå i FNs internasjonale år for plantehelse. Hun berømmer norske sortsutviklere og forskere for jobben de gjør: 

– Å legge til rette for økt norsk produksjon av frukt, bær og grønnsaker er en hovedprioritering for meg som landbruks- og matminister. Da må vi ha plantesorter som er utviklet og tilpasset for forskjellige dyrkingsforhold i Norge. I tillegg er det viktig at vi skal ha friske matplanter, som gir oss trygg mat å spise, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Sortsutvikling henger nøye sammen med beredskapsarbeid i landbruket. Når klimaet endrer seg, sørger sortsutviklerne for at vi har tilpassede matplanter som tåler de nye dyrkingsforholdene og som gir norske råvarer av høy kvalitet med god smak, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Nå gleder Bollestad seg til å se forslagene strømme inn fra hele landet. Premien? Det er 5.000 kroner og – sjølsagt – 5 kasser jordbær levert på døra. Forslag må sendes inn innen 1. juni.

Klikk her for å delta i konkurransen!

Nøkkelord

Kontakter

Assisterende jordbærforedler hos Graminor og jurymedlem Bjarne Kjøs. Tlf: 995 84 842


Kommunikasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt Gerd Bymoen. Tlf: 952 83 171

Bilder

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Olaug Bollestad (hjemmeselfie).
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Olaug Bollestad (hjemmeselfie).
Last ned bilde
Assisterende jordbærforedler og jurymedlem Bjarne Kjøs inspiserer jordbærplantene. Foto: Caroline Roka/Matmerk.
Assisterende jordbærforedler og jurymedlem Bjarne Kjøs inspiserer jordbærplantene. Foto: Caroline Roka/Matmerk.
Last ned bilde
Sortsutvikling hos Graminor. Foto: Caroline Roka/Matmerk.
Sortsutvikling hos Graminor. Foto: Caroline Roka/Matmerk.
Last ned bilde
JORDBÆRMOR: Forsøkstekniker Vivian Rognerud utvikler nye norske jordbærsorter hos Graminor. Foto: Caroline Roka/Matmerk.
JORDBÆRMOR: Forsøkstekniker Vivian Rognerud utvikler nye norske jordbærsorter hos Graminor. Foto: Caroline Roka/Matmerk.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye