Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut plakett og diplom som det synlige beviset på at Havrekjeks fra Røra bakeri nå er en del av Spesialitet, merkeordningen for lokalmat i særklasse.
Under åpningen sa Pollestad: "Røra bakeri representerer det beste av norsk lokalmattradisjon og innovasjon. Lokal havre, ristet og malt på egen mølle har en lang tradisjon på Inderøy. Det å ta familietradisjonen videre og utvikle nye produkter står det respekt av».
Spesialitet er anerkjennelse av kvalitet
Frode Nergaard, daglig leder i Røra bakeri, mottok utmerkelsen. Han la vekt på at Spesialitet er et merke som anerkjenner kvalitet:
- Vi er veldig bevisste på å levere produkter som er i øvre sjikt hva angår kvalitet. Dette ser vi anerkjennes gjennom Spesialitetsmerket, og forbrukere begynner å bli bevisste på dette kvalitetsstemplet. Derfor er dette en bekreftelse for oss, og noe vi kan vise til overfor kundene våre, sier Nergaard og legger til:
- Kjeksen er helt uten tilsetningsstoffer og med norske råvarer (foruten sukker). Blant råvarene finner vi ristet havremel som er med på å gi en ekstra fyldig smak til kjeksen, og dette melet er laget av gårdens egen havre og malt på mølla som også hører til på gården.
Lokalmat og reiseliv
Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, understreket betydningen av lokalmat for reiselivet:
- Lokalmat og -drikke er hjørnesteiner i det norske reiselivet. Det er avgjørende at vi presenterer vår rike matarv og matkultur på internasjonale arenaer som IGW. Uten våre unike mat- og drikkevarer ville det norske reiselivstilbudet vært mye mindre attraktivt og da trenger vi spydspisser som merkeordningen Spesialitet.
Uavhengig fagjury
Den uavhengige matfaglige juryen roste Havrekjeks for sin "distinkte søtlige, nøtteaktige smak og sitt rustikke, gylne utseende – en kjeks som virkelig skiller seg ut i sin kategori."
Fagjuryen, ledet av Harald Osa, foretar en omfattende vurdering av kvalitet og smak for å avgjøre hvilke produkter som skal anerkjennes. Kun produkter som er produsert i Norge, med lokale og norske råvarer og basert på lokale oppskrifter, og som er de fremste i sin kategori, blir tildelt Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noMarit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Lenker
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom