20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Pollestad gratulerte Beskyttede betegnelser med 20-årsdagen og fikk smaksprøver fra Rørosmeieriet på både tjukkmjølk og skjørost da han var innom Beskyttede betegnelser sin stand på messedelen på Bocuse d'Or Europe i Trondheim på åpningsdagen.
- Regjeringen har ambisiøse mål for salget av lokal mat og drikke, og vi har satt som mål at salgsverdien i denne kategorien skal være på 25 milliarder i 2035. I den oppskriften vi skal lage for å nå dette målet vil merkeordningen Beskyttede betegnelser være en av mange ingredienser. Merket er jo ridderen av norsk mat- og drikkekultur, og det bør bæres med stolthet, sier Pollestad.
Beskyttet og verdsatt
Festsodd fra Trøndelag, Tjukkmelk fra Røros og Fjellmandel fra Oppdal er eksempler på matprodukter i Trøndelag som har en beskyttet betegnelse. Merkeordningen bygger identitet og stolthet, og det gjør det lett for forbruker å forstå verdien av slike produkter. Beskyttede betegnelser er et internasjonalt veikart som gjør det enkelt for tilreisende fra andre europeiske matregioner å forstå hvilke kvaliteter vår matkultur har.
Under EM i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe i Trondheim er blant annet tørrfisk, reinsdyrkjøtt og norsk akevitt råvarer. Tørrfisk fra Lofoten, Rein fra Jotunheimen og Linjeakevitt er produkter innenfor disse kategoriene som har kvalifisert til Beskyttet geografisk betegnelse.
- Denne 20-åringen står det respekt av! På disse 20 årene har Norge klart å dokumentere sammenhengen mellom smak, sted og kvalitet for 32 norske mat- og drikkeprodukter, og løftet dem opp i samme klasse som Champagne og Roquefort. Nå bretter vi ermene opp for de neste årene og satser på å ha minst 50 i 2030, og helst fler! Vi har råvarer i verdensklasse, produsert av mathåndtverkere som virkelig kan sine saker, tilberedt av prisbelønte kokker. Det er ingen grunn til å stå med lua i hånda, sier administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist.
Tjukkmjølk var først
Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var det første norske produktet som fikk sin egen lov i forskrifts form som dokumenterer sammenhengen mellom sted, smak og kvalitet.
Rørosmeieriet har beskyttet geografisk betegnelse både på Økologisk Tjukkmjølk fra Røros og Skjørost fra Røros-traktene. Nå har Rørosmeieriet startet prosessen med å beskytte både Røros SmørTM og Røros Rømme TM
- Det å være den første som klarte å kvalifisere for en beskyttet geografisk betegnelse i Norge, er vi svært stolte av. Det har betydd mye både for å skape stolthet og salg av denne viktige delen av vår nasjonale matarv, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund i Rørosmeieriet.
- Beskytta Betegnelse på Økologisk Tjukkmjølk fra Røros har vært en veldig viktig veiviser for å vise fram mattradisjoner fra Trøndelag, og viktig inspirator for de andre 5 beskyttede betegnelsene. Tjukkmjølka har røtter langt tilbake i historien, og gir oss viktig informasjon om matkultur og hvordan konservere melk som gir lang holdbarhet. Vi trenger fyrtårn som Rørosmeieriet, som forteller om historien om økologisk melkeproduksjon og verdien av å ta vare på jorda og mattradisjonene. Gratulerer med dagen!, Sier Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk mat- og drikke.
Fakta om merkeordningen Beskyttede betegnelser
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse.
Den vektlegger den spesielle forbindelsen mellom et produkt og det geografiske området det kommer fra, samt tradisjonen som ligger bak. Kravene til dokumentasjon er strenge.
Beskyttede betegnelser er den eneste merkeordningen for mat og drikke i Norge som reguleres av en egen nasjonal forskrift.
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noBilder
Lenker
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse2.7.2024 22:01:16 CEST | Pressemelding
"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Fjellam frå Ryfylke fikk prestisjefylt og historisk anerkjenning27.6.2024 11:18:03 CEST | Pressemelding
"Dette er ein historisk milepæl! Eg er stolt over å kunngjere at Fjellam frå Ryfylke no har status som Beskytta geografisk nemning. Det er første gong eit produkt frå Ryfylke får denne anerkjenninga", sa landbruks- og matminister Pollestad under opninga av Gladmatfestivalen i Stavanger.
Lokalmat med en smak av norsk natur og skog17.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
«Her er det alt på plass - farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog», sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder på Statens Hus på fredag 14. juni.
Hederspris til institusjon på Torshov15.5.2024 13:05:51 CEST | Pressemelding
- Med 120 år på baken og et omdømme de fleste i kjøttbransjen kan misunne, går årets hederspris til pølsemakermester Alf Strøm-Larsen AS fra Torshov i Oslo, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Stiftelsen Norsk Mats hederspris på Ambassaden i Oslo.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom