Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Edel håndverksdrikke fra Hardanger
Åkre Gård på vestsiden av Sørfjorden i Hardanger har lange tradisjoner for fruktdyrking. Lokal og egendyrket frukt benyttes i alle produktene. Moreller og plommer som ellers ville blitt kastet brukes i produksjonen av fruktdestillater, og det jobbes svært målrettet med metoder og teknikker som kan videreutvikle smak og heve kvalitet. Åkre Gård mottok Spesialitet for fire produkter - Edel Håndverk Rosé, Løynd Plomme fatlagra, Edel Premium og Edel Issider. Dommerpanelet sier om produktene at de komplekse, rene smakene med flott råvarepreg vitner om godt håndverk.
Tradisjonsrike Sjure Gard i Gloppen
Eplene til Sjure Eplepresseri dyrkes på Sjure Gard i Gloppen i Sogn og Fjordane. Fruktdyrking har tradisjoner tilbake til 1800-tallet på gården. Sjure Eplepresseri Spesialitetsmerket for tre av sine eplemoster - Sjure Eplemost Aroma, Sjure Eplemost Discovery og Sjure Eplemost Summerred. Dommerpanelet trekker fram at eplemostene er velbalanserte, friske med god intensitet og god konsentrasjon.
Eplemost fra fruktbygda Gvarv
Nyhuus Eplemost Henrik er laget for å passe godt til vegetar- og fiskeretter og mottok Spesialitet under Norges Beste Drikke. Råvarene er Telemarksepler av sortene Aroma, Elstar og Rubinstep dyrket på Nyhuus Gard i vestvendte eplehager. Regionen er kjent som et av landets aller beste fruktdistrikter. Eplemosten er i følge dommerpanelet sødmefull med preg av modne, krydrede epler.
Glødende sider fra Sunnmøre
Skarbø Gard er en tradisjonsrik, familiedrevet gård som ligger på Stranda på Sunnmøre. Det benyttes lokale råvarer i produktene og Skarbø Sider Glød som mottok Spesialitet er laget av eple, bringebær, rips og moreller. Dommerpanelet trekker fram at Skarbø Sider Glød har en vakker, klar og lys rød farge. Aromaen er frisk og preget av røde bær med en god, lang ettersmak.
Sterk drikkefaglig kompetanse
- En stor takk til HANEN for nok en strålende gjennomføring av Norges Beste Drikke. Å legge Spesialitet-vurderingen av norsk håndverksdrikke til et dommerpanel med sterk drikkefaglig kompetanse bidrar til å løfte fram de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen, sier fagsjef lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.
Om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat og -drikke. Merket skal løfte fram lokalmat og -drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Matstreif 2024: En feiring av norsk lokalmat og drikke20.9.2024 13:59:53 CEST | Pressemelding
Matstreif 2024 ble i dag åpnet på Youngstorget i Oslo. Matfestivalen tilbake i hovedstaden etter noen års fravær og over 90 lokale mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge deltar og tilbyr sine produkter på Youngstorget.
Småmat – en del av Norges stolte mattradisjon får Beskyttede Betegnelser12.9.2024 11:24:42 CEST | Pressemelding
Lørdag 5. oktober 2024 er dagen vi alle har ventet på! På festivalen Norsk Matglede på Geilo skal Småmat bli en del av norsk matkultur og offisielt få tildelt merket Beskyttede Betegnelser.
Matstreif er tilbake i Oslo, møt 90 lokale mat- og drikkeprodusenter på Youngstorget12.9.2024 09:32:32 CEST | Pressemelding
Høstens store mat- og drikkebegivenhet, Matstreif, er tilbake i hjertet av Oslo! Fredag 20. september åpnes portene på Youngstorget, og vi inviterer hele byen til å oppleve det beste Norge har å tilby av lokal mat og drikke.
Spesialitetsmerket til Kandal Kjøt og Påldtun frukt- og bær9.9.2024 11:20:33 CEST | Pressemelding
To produsenter fra Gloppen kommune fikk æren av å motta Spesialitetsmerket under Bergen Matfestival den 6. september. Statsråd Geir Pollestad overleverte utmerkelsen til Kandal Kjøt og Påldtun Frukt og bær, som begge har imponert fagjuryen med sine unike produkter.
Finnmark på topp som lokalmatfylke24.7.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
Med en andel på 14 % av de spurte, er Finnmark det fylket flest nordmenn vil dra til for å oppleve særegen lokalmat. - Slik har det vært siden 2019, så Finnmark har befestet sin posisjon som lokalmatfylke, sier Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom