Stiftelsen Norsk Mat

Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse

Del

- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo. 

Hele ni produkter kom gjennom dommerpanelets nåløye og ble tildelt Spesialitet under Norges Beste Drikke i Oslo. F.v. Adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist, Eve Austrheim og Håvard Willumsen fra Sjure Eplepresseri, Kristine Skarbø fra Skarbø Gard, Gjermund Åkre fra Åkre Gård, Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fra Nyhuus Gard og fagsjef Spesialitet Marit Strand.
Hele ni produkter kom gjennom dommerpanelets nåløye og ble tildelt Spesialitet under Norges Beste Drikke i Oslo. F.v. Adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist, Eve Austrheim og Håvard Willumsen fra Sjure Eplepresseri, Kristine Skarbø fra Skarbø Gard, Gjermund Åkre fra Åkre Gård, Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fra Nyhuus Gard og fagsjef Spesialitet Marit Strand. Foto: Jonas Knarvik/HANEN.

Edel håndverksdrikke fra Hardanger

Åkre Gård på vestsiden av Sørfjorden i Hardanger har lange tradisjoner for fruktdyrking. Lokal og egendyrket frukt benyttes i alle produktene. Moreller og plommer som ellers ville blitt kastet brukes i produksjonen av fruktdestillater, og det jobbes svært målrettet med metoder og teknikker som kan videreutvikle smak og heve kvalitet. Åkre Gård mottok Spesialitet for fire produkter - Edel Håndverk Rosé, Løynd Plomme fatlagra, Edel Premium og Edel Issider. Dommerpanelet sier om produktene at de komplekse, rene smakene med flott råvarepreg vitner om godt håndverk. 

Tradisjonsrike Sjure Gard i Gloppen

Eplene til Sjure Eplepresseri dyrkes på Sjure Gard i Gloppen i Sogn og Fjordane. Fruktdyrking har tradisjoner tilbake til 1800-tallet på gården. Sjure Eplepresseri Spesialitetsmerket for tre av sine eplemoster - Sjure Eplemost Aroma, Sjure Eplemost Discovery og Sjure Eplemost Summerred. Dommerpanelet trekker fram at eplemostene er velbalanserte, friske med god intensitet og god konsentrasjon. 

Eplemost fra fruktbygda Gvarv

Nyhuus Eplemost Henrik er laget for å passe godt til vegetar- og fiskeretter og mottok Spesialitet under Norges Beste Drikke. Råvarene er Telemarksepler av sortene Aroma, Elstar og Rubinstep dyrket på Nyhuus Gard i vestvendte eplehager. Regionen er kjent som et av landets aller beste fruktdistrikter. Eplemosten er i følge dommerpanelet sødmefull med preg av modne, krydrede epler. 

Glødende sider fra Sunnmøre

Skarbø Gard er en tradisjonsrik, familiedrevet gård som ligger på Stranda på Sunnmøre. Det benyttes lokale råvarer i produktene og Skarbø Sider Glød som mottok Spesialitet er laget av eple, bringebær, rips og moreller. Dommerpanelet trekker fram at Skarbø Sider Glød har en vakker, klar og lys rød farge. Aromaen er frisk og preget av røde bær med en god, lang ettersmak. 

Sterk drikkefaglig kompetanse

- En stor takk til HANEN for nok en strålende gjennomføring av Norges Beste Drikke. Å legge Spesialitet-vurderingen av norsk håndverksdrikke til et dommerpanel med sterk drikkefaglig kompetanse bidrar til å løfte fram de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen, sier fagsjef lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand. 

Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018. 

Om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat og -drikke. Merket skal løfte fram lokalmat og -drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Bilder

Sjure Eplepresseri mottok Spesialitet for tre av sine eplemoster. F.v. Håvard Willumsen og Eve Austrheim.
Sjure Eplepresseri mottok Spesialitet for tre av sine eplemoster. F.v. Håvard Willumsen og Eve Austrheim.
Last ned bilde
Kristine Skarbø fra Skarbø Gard mottok Spesialitet for sin sider Glød.
Kristine Skarbø fra Skarbø Gard mottok Spesialitet for sin sider Glød.
Last ned bilde
Åkre Gård v. Gjermund Åkre mottok Spesialitet for hele fire produkter.
Åkre Gård v. Gjermund Åkre mottok Spesialitet for hele fire produkter.
Last ned bilde
Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fra Nyhuus Gard mottok Spesialitet for sin Eplemost Henrik.
Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fra Nyhuus Gard mottok Spesialitet for sin Eplemost Henrik.
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye