Grove fristelser på hjemmekontoret

Hjemmekontor har vært normalen for mange siden den første koronabølgen i mars i 2020. Noen trives med fleksibiliteten og mindre tidsklemme, andre lengter tilbake til kontorlivet. Og ikke minst: Felles lunsj med gode kollegaer.
– Når man ikke har noen som drar seg med til felles spisetid, er det lett å la lunsjen skli - enten hoppe over eller lage noe kjapt man kaster i seg foran PCen, sier ernæringsfysiolog og fagsjef for brød og korn, Torunn Nordbø, i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har mange fristende forslag til hjemmekontor-lunsjen, og anbefaler at du tar deg en skikkelig grovis. For det er både sunt og godt.
– Grove brød og kornprodukter inneholder langsomme karbohydrater. Disse bidrar til et mer stabilt blodsukkernivå og god metthetsfølelse, som er nyttig for konsentrasjon og læring.
Du kan variere mellom fiberrike brød, rundstykker, knekkebrød og andre grove kornprodukter. Du kan velge å bake selv, eller kjøpe ferdig bakst.
– Grov lunsj på hjemmekontoret gir hjerneføde. I tillegg kan et fiberrikt kosthold ha gunstige effekter, sier Nordbø.
Hold rytmen og varier pålegget
En god måltidsrytme kan hjelpe deg å ta smarte matvalg. Å spise regelmessig kan gjøre at du unngår søtsug og påfølgende småspising.
– Særlig på hjemmekontor er det viktig å være bevisst dette. Det er lett at timene flyr av gårde, og mange glemmer å spise.
Varierer du pålegget, får du i deg de næringsstoffene du trenger. Kokt skinke, egg, ost og fisk er gode proteinkilder. Et proteinrikt måltid er nemlig knyttet til god metthetsfølelse.
– De langsomme karbohydratene i kombinasjon med protein, gir kroppen akkurat det den trenger, sier Nordbø.
Tiden du bruker på å lage lunsjen er også en god adspredelse fra stillesittende arbeid. Her er noen forslag til gode, sunne og fristende lunsjer på hjemmekontoret – både for de som har vanlig lunsjpause, de som har litt ekstra tid – og de som må ta lunsjen foran skjermen:
1. Gode hjemmekontor-lunsjer du lager og spiser på en halvtime
Når man har 30 minutter til rådighet, er det lurt å ta seg en brødskive. Gjør du en bitteliten ekstra innsats med å variere pålegget, blir lunsjen på hjemmekontoret litt mer spennende og du unngår å bli matlei.
Små grep kan gjøre stor forskjell. Prøv for eksempel å bytte ut smøret med rød eller grønn pesto, aioli, sennep eller oliventapenade. Urter fra kjøkkenvinduet er også en rask snarvei til gode smaksopplevelser med lav innsats. Middagsrestene fra i går kan få nytt liv på brødskiva og sukkererter eller ferdigvasket salat fra kjøleskapet kan gi ekstra krunsj til gulosten.
2. Fristende varmlunsj for den som har god tid
En av fordelene med hjemmekontor er at man kan har fleksibilitet til å gjøre noe ekstra ut av lunsjen. Hva med for eksempel å bytte ut brødet med noen byggvafler eller grove pannekaker?
Hjemmekontorlivet gjør det også mulig å lage gode varmlunsjer. Med forskjellige varianter av ostesmørbrød kan du i samme slengen også få brukt opp noen brødrester du har liggende. Vi anbefaler gjerne ostesmørbrød med sennep, croque monsieur eller toast med eple og kanel som varmretter i hjemmekantina.
3. Gode lunsjer foran PC-skjermen
Hvis du kjøper inn frukt og grønt som er vasket og klar, kan du enkelt gjøre brødskiva mer fristende eller ta en håndfull når du trenger ekstra energi.
Hvis du vet at du får en travel uke kan du bruke helgebaksten som en anledning til å forberede ukas lunsjer. Da har du maten klar og du kan enkelt tine sunne og gode porsjonsbakster til lunsj.
Hva med å ta opp noen grove horn med ost og skinke fra fryseren? Matmuffins, pestosnurrer og brødkrystaller er også eksempler på bakst og pålegg i ett – som er lett å hente frem.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder






Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
