Opplysningskontoret for brød og korn

Gjør som britene og lag afternoon tea hjemme

Del

Hva gjør man når man er hekta på britisk overklasse, og må holde seg hjemme på grunn av en pandemi? Jo: Man ber inn til afternoon tea med julevri. Her er forslag til meny.

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn med forslag til servering for en juleinspirert afternoon tea. Foto: brodogkorn.no
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn med forslag til servering for en juleinspirert afternoon tea. Foto: brodogkorn.no

Søndag har fjerde sesong av The Crown premiere på Netflix. Serien har i likhet med Downton Abbey og Belgravia fått nordmenn hekta på britisk adelsliv - og ikke minst fenomenet afternoon tea. Hoteller med afternoon tea på menyen opplevde i sommer et voldsomt oppsving i interessen og opererte med lange ventelister.

– Nå går vi snart inn i en juletid som kommer til å bli mindre sosial enn vanlig, med færre restaurantbesøk enn vanlig, og for noen også med mer tid til overs. Hva med å benytte anledningen til å be inn noen av de aller nærmeste til en afternoon tea med julevri på serveringen?, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Hva kan du servere?

Afternoon tea er et måltid der man selv kan improvisere mye i serveringen, men for en full afternoon tea-oppdekning er det tre viktige bestanddeler som serveres sammen med te: sandwicher, scones og småkaker.

Her er noen forslag til servering som gir den ekte britiske følelsen – og som samtidig gir varm og god julestemning. Varm te hører selvfølgelig med til måltidet, men i høytiden er det lov med sprett av gylne bobler for ekstra luksus. 

– Et godt tips er å presentere maten på et serveringsfat med flere etasjer og bruke glass i ulike høyder i oppdekningen - da får du virkelig følelsen av afternoon tea, sier Nordbø.

Sandwicher til afternoon tea i julen

På bunnen av stettfatet kan man presentere ulike former for smørbrød og sandwicher. Til en julete afternoon tea kan man for eksempel servere brioche med eggesalatgravlaks med sennepsaus på surdeigsbrød og lefserull med lammerull og rødbetsalat

Her kan man også gjerne bruke andre sandwich-varianter – med julens pålegg er mulighetene mange!

Scones til afternoon tea i julen

Scones er viktige i en oppdekning for afternoon tea. Opplysningskontoret for brød og korn foreslår en variant av scones med julens krydder, som de kaller pepperkakescones. Man kan også tilsette appelsin eller tranebær for julete smak. 

De mest entusiastiske kan lage clotted cream som tilbehør. For de mer utålmodige er det ingenting i veien for å bruke pisket krem i stedet. Hjemmelaget appelsinmarmelade og appelsincurd er også klassisk tilbehør til scones som passer godt i julen.

Småkaker til afternoon tea i julen

Landets bakerier bugner over av nydelige fristelser og godsaker som egner seg ypperlig til afternoon tea med juletema. Snarveien til suksess!

Kanskje du vil servere en miks av hjemmelaget og kjøpt? Velg ut noen morsomme bakeprosjekter og la de profesjonelle ta seg av resten. Sandkaker som smelter på tungen og forseggjorte småkaker fra konditoren kan pryde gjestebordet og samtidig gi lave skuldre. Kokosboller med pepperkake, rocky road og gule bomber passer godt som småkaker til afternoon tea. 

Hvis du liker det litt enkelt kan du dempe snobbefaktoren på flere måter. Du kan for eksempel servere julekakene som du allerede har i hus, lage punsjeboller av dem eller servere trifle i glass.

Marvposteier eller andre av dine julefavoritter passer også perfekt til afternoon tea.

TIPS! Mye av maten kan forberedes i god tid. Du kan dekke bordet kvelden i forveien, gjøre klar småkakene, røre sammen scones dagen før, og steke dem rett før gjestene kommer. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn med forslag til servering for en juleinspirert afternoon tea. Foto: brodogkorn.no
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn med forslag til servering for en juleinspirert afternoon tea. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Julemat passer perfekt i en oppdekning for afternoon tea. Sandwicher med julepålegg, pepperkakescones med appelsincurd og småkaker til slutt. Foto: brodogkorn.no
Julemat passer perfekt i en oppdekning for afternoon tea. Sandwicher med julepålegg, pepperkakescones med appelsincurd og småkaker til slutt. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Små smaksbomber med julete vri. Foto: brodogkorn.no
Små smaksbomber med julete vri. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Scones med pepperkakekrydder og appelsincurd gir julestemning i rikt monn. Foto: brodogkorn.no
Scones med pepperkakekrydder og appelsincurd gir julestemning i rikt monn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Lefserull, gravlaks på surdeigsbrød og luftige briocher er gode julete alternativer til den klassiske sandwichen i en afternoon tea. Foto: brodogkorn.no
Lefserull, gravlaks på surdeigsbrød og luftige briocher er gode julete alternativer til den klassiske sandwichen i en afternoon tea. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Brioche med eggesalat. Foto: brodogkorn.no
Brioche med eggesalat. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød. Foto: brodogkorn.no
Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Kokosboller med pepperkakebunn. Foto: brodogkorn.no
Kokosboller med pepperkakebunn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Pepperkakescones med clotted cream. Foto: brodogkorn.no
Pepperkakescones med clotted cream. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Sandkaker fylt med appelsincurd, rips og bringebær. Foto: brodogkorn.no
Sandkaker fylt med appelsincurd, rips og bringebær. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Marvposteier. Foto: brodogkorn.no
Marvposteier. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Norske skolebarn lever på brød og vann19.8.2020 08:05:35 CESTPressemelding

De aller fleste norske skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, viser en ny undersøkelse utført at Norstat på vegne av Opplysningskontorene i landbruket. Hele 70 prosent av skolebarna har med seg brødmat som skolemat hver dag. Tar man med de som har brødmat 3-4 dager i uken i tillegg, har 88 prosent av alle skolebarn med seg brødmat. Når det gjelder drikke er det vann de aller fleste drikker, mens melk kommer på en god andreplass.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom