Opplysningskontoret for brød og korn

Folket har talt: Dette er de sju slagene anno 2019

Del
...og mest populære av dem alle er pepperkakene.
Pepperkaker er nordmenns julekakefavoritt.
Pepperkaker er nordmenns julekakefavoritt.

Fra gammelt av skulle det stå sju slag julekaker på bordet til jul. Tradisjonen med søte småkaker står fortsatt sterkt.

Valget av kaker har likevel forandret seg litt gjennom tiden, og det er heller ikke alle vi baker selv lenger. 

Årets sju slag julekaker

Opplysningskontoret for brød og korn ville finne ut hvilke kaker som er folkets sju slag, og gikk sammen med Matprat.no om en spørreundersøkelse om julemat og juletradisjoner. Undersøkelsen ble utført i desember av meningsmålingsbyrået YouGov.

I undersøkelsen spurte de blant annet om hvilke julekaker som blir valgt til høytiden. Tallenes tale var klar: Pepperkakene er i dag den desidert mest populære julekaken. Hele 82 prosent av de spurte svarte at de velger seg pepperkaker i julen.

Krumkaker ble en god nummer to og kransekake er den tredje mest spiste kaken. Smultringer, kokosmakroner, kakemenn og sandkaker utgjør resten av listen over de sju mest populære julekakeslagene i 2019.

Familietradisjoner

Nordmenn flest er altså tro mot de tradisjonelle sju slag julekaker. De fleste beholder dessuten julekakene fra barndommen også i voksen alder.

– Hvilke sorter vi baker til jul avhenger særlig av hvor i landet vi bor og familiens tradisjoner, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

Tradisjonelt ble de sju slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.

– Mange av disse sortene er fortsatt like populære, men det er også noen som har mistet popularitet, sier hun.

Fattigmann på vei ut

Skal man tro undersøkelsen fra YouGov, er goro, fattigmann og berlinerkranser julekakene som er på vei ut.

– Noe av årsaken til det kan være at de er litt vanskelige å lage. Samtidig er det ikke slik at man må ha sju slag lenger. Da er det de sortene vi syns smaker best som overlever, sier Nordbø.

Hun legger til at det ikke ser ut til at det er så vanlig å erstatte julens småkaker med nye varianter.

– Man kunne kanskje tenke seg at nye kaker som biscotti, cupcakes og cookies ville overta for de tradisjonelle sju. Men det ser ut som folk flest heller vil ha de julekakene de er vant med, sier hun.

Får kaker av venner og familie

Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker, er det fortsatt mange som koser seg med baking i adventstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er også mange som velger å kjøpe ferdig pepperkaker i matbutikken.

Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie.

Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer, sirupsnipper eller en kransekake av venner og familie som baker det selv.

Krumkakene populære i nord

Julemattradisjonene varierer fra landsdel til landsdel, og slik er det også med de sju slag julekaker.

De mest populære julekakene, pepperkakene, er omtrent like vanlig i alle deler av landet, og dette gjelder også blant annet serinakaker, biscotti og berlinerkranser.

For andre kaker er forskjellene større. I Oslo og Akershus spises det for eksempel mye mindre krumkaker enn i resten av landet, mens det i Trøndelag og Nord-Norge spises betydelig mer.

Også smultringer spises det mer av i nord enn resten av landet. Kakemenn har sterkest tradisjoner på Vestlandet, mens kransekaken er vanligst på Sørlandet og Østlandet utenfor Oslo og Akershus.

 Kransekaken er en av de mest populære kakene vi spiser når det er jul.[/caption]

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Pepperkaker er nordmenns julekakefavoritt.
Pepperkaker er nordmenns julekakefavoritt.
Last ned bilde
Kakemenn er mest populære i vest.
Kakemenn er mest populære i vest.
Last ned bilde
Kransekaken er selveste festkaken i julen.
Kransekaken er selveste festkaken i julen.
Last ned bilde
Fattigmann er på vei ut - er den for vanskelig å bake?
Fattigmann er på vei ut - er den for vanskelig å bake?
Last ned bilde
Pepperkaker i friske farger, pyntet av barna.
Pepperkaker i friske farger, pyntet av barna.
Last ned bilde
Kokosmakroner er på topp 7-lista over julekaker.
Kokosmakroner er på topp 7-lista over julekaker.
Last ned bilde
Kokosmakroner egner seg godt til en liten romjulsgave.
Kokosmakroner egner seg godt til en liten romjulsgave.
Last ned bilde
Krumkaker har fått pallplass i oversikten over de mest populære julekakene.
Krumkaker har fått pallplass i oversikten over de mest populære julekakene.
Last ned bilde
82 prosent av oss spiser pepperkaker til jul.
82 prosent av oss spiser pepperkaker til jul.
Last ned bilde
Det blir ikke jul uten sandkaker, mener mange.
Det blir ikke jul uten sandkaker, mener mange.
Last ned bilde
Mange velger å kjøpe smultringene på butikken eller hos bakeren, fremfor å lage selv.
Mange velger å kjøpe smultringene på butikken eller hos bakeren, fremfor å lage selv.
Last ned bilde
Mange velger å kjøpe smultringene på butikken eller hos bakeren, fremfor å lage selv.
Mange velger å kjøpe smultringene på butikken eller hos bakeren, fremfor å lage selv.
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har selv bakt mengder krumkaker til jul.
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har selv bakt mengder krumkaker til jul.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye