Grovt dominerer påskefrokosten
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
I befolkningsundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av Matprat, sier 54 prosent at de velger grovt til påskefrokostene. Det gleder ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
– Påsken er en høytid med mye kosemat og godteri. Starter du dagen med grovt, er kroppen bedre rustet til å håndtere ferieutskeielsene. Det grove brødet bidrar nemlig til stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og god fordøyelse, sier Nordbø.
Hun forteller at det finnes mange gode og grove alternativer til påskefrokosten enten du kjøper ferdige brød eller vil bake selv.
– Se etter Brødskalaen på brødet i butikken eller bruk grovhetskalkulatoren på brodogkorn.no på egne oppskrifter, om du er usikker på hva som er grovt, anbefaler hun.
I undersøkelsen er det bare 6 prosent av befolkningen som sier at de ikke spiser brød til påskefrokostene.
Mer enn ett brød til påske
Baker André Løvaas er aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK og jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Løvaas mener brødet spiller den viktigste rollen på frokostbordet.
– Mitt inntrykk er at de aller fleste legger alt kruttet i pålegget. Jeg mener hemmeligheten med den perfekte påskefrokosten ligger i brødet. I stedet for å sette frem et hav av pålegg og ett brød, bør du sette frem noen få, gode pålegg og en deilig brødbuffet. For eksempel et par oster, smør, skinke, syltetøy og egg, og en brødkurv med grove rundstykker, brød med frukt og nøtter og rustikke bagetter. Brødrestene kan varmes opp, og brukes som tilbehør til påskelammet eller andre middagsmåltider i ferien, sier han.
Topp 5 brødtips for påsken
I tillegg til grovt brød tyder undersøkelsen på at det er flere brødtyper på norske frokostbord i påsken.
– Her er forslag til grove varianter av de brødene folk sier de spiser mest av i påsken. Det er ikke for grovt, å spise loff i påsken, humrer Nordbø.
Hva slags brød spiser du til påskefrokostene?
Var ett av spørsmålene i undersøkelse om påskematen gjennomført av YouGov på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024.
Total |
|
Hva slags brød spiser du til påskefrokostene? Mulig å velge flere |
|
Base: Feirer påske |
928 |
Grovt brød |
54 % |
Surdeigsbrød |
16 % |
Loff |
15 % |
Havrebrød |
13 % |
Rugbrød |
9 % |
Eltefritt brød |
4 % |
Påskebrød (gresk påskebrød, dekorert påskebrød, matzah, eller annet tradisjonelt påskebrød) |
4 % |
Annet type brød |
7 % |
Vet ikke |
10 % |
Spiser ikke brød til påskefrokostene |
6 % |
Totalsum |
138 % |
NB. Totalsum er over 100 % fordi det var mulig å velge flere alternativer.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
Inviter til The Crown og afternoon tea8.11.2023 08:10:00 CET | Pressemelding
16. november er verdt å merke seg, da begynner den sjette og siste sesongen av The Crown på Netflix. Og mens vi lar oss fascinere av den britiske kongefamiliens drama, hva passer vel bedre enn å invitere på litt afternoon tea?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom