Lys opp med Lucia på jobben

Del

13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordret til å tradisjonen med å feire Luciadagen 13. desember på jobben med nybakte lussekatter.
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordret til å tradisjonen med å feire Luciadagen 13. desember på jobben med nybakte lussekatter. BrodogKorn.no

– Nybakte lussekatter kan være mer enn bare en godbit. Å spre glede på arbeidsplassen i mørketiden, kan bety mye for arbeidsmiljøet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Hun har selv sørget for Luciatog og lussekatter på kontoret i flere år.  Under pandemien kjørte Torunn og en kollega, begge iført luciadrakt og lys i håret, rundt til alle som var på hjemmekontor, og delte ut baksten. Det skapte både glede, varme og latter.  

– Det kan være en måte å vise omsorg, takknemlighet og anerkjennelse for kolleger. Det kan også være en mulighet til å dele kultur, tradisjoner og historier med hverandre, noe som kan styrke samholdet og inkluderingen i arbeidsfellesskapet, sier Nordbø. 

To av ti baker lussekatter før jul 

Hvor mange baker egentlig lussekatter til jul? Det har Opinion undersøkt på oppdrag fra MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. 

Undersøkelsen viser at 17 % av de spurte har tradisjon for å bake lussekatter før jul. Det er flest unge voksne kvinner i Oslo-området som baker lussekatter, mens det er færrest eldre menn i Nord-Norge. 

Lussekatter kan bakes som vanlige hveteboller, men at det som gjør dem spesielle er fasongen og gulfargen. Fasongen kan være en S, en spiral, en krans eller en figur. Gulfargen kommer fra safran, som gir lussekattene en distinkt smak og aroma. Lussekattene pyntes ofte med rosiner. 

– Hvis du vil ha ekstra luftige og saftige lussekatter, kan du prøve tangzhong-metoden. Det innebærer å lage en jevning av en del av melet sammen med noe av væsken, før resten av ingrediensene tilsettes. Dette gjør at baksten holder seg lenger, sier Nordbø. Hun legger til at lussekatter også kan bakes uten gluten eller bare plantebasert, for de som har spesielle behov eller ønsker. 

Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen.

null
Klassiske lussekatter bakes i ulike former og fasonger. BrodogKorn.no
null
Lussekatter bakt på tangzhong-metoden gir ekstra luftig og saftig bakst. BrodogKorn.no
null
Med lussekatter uten gluten kan du inkludere alle tilbords på Luciadagen 13. desember. BrodogKorn.no
null
Lussekatter uten melk og egg for de som ønsker eller trenger det. BrodogKorn.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Klassiske lussekatter bakes i ulike former og fasonger.
Klassiske lussekatter bakes i ulike former og fasonger.
Last ned bilde
Lussekatter bakt på tangzhong-metoden gir ekstra luftig og saftig bakst.
Lussekatter bakt på tangzhong-metoden gir ekstra luftig og saftig bakst.
Last ned bilde
Med lussekatter uten gluten kan du inkludere alle tilbords på Luciadagen 13. desember.
Med lussekatter uten gluten kan du inkludere alle tilbords på Luciadagen 13. desember.
Last ned bilde
Lussekatter uten melk og egg for de som ønsker eller trenger det.
Lussekatter uten melk og egg for de som ønsker eller trenger det.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye