Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Har du brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul? I så fall er det kjedelig både for deg og miljøet å kaste de som blir til overs. Og når januar kommer vil vi jo gjerne slippe å bli fristet av for mange søte saker …
Smart bruk av julekaker
– Tenk utenfor «kakeboksen» med julekaker du har igjen! Er pepperkakehuset ranet for alt godteri og pynt, og står og ser trist ut? Ikke kast det! Kanskje det kan bli bunnen i en ostekake eller iskake? Eller hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Nordbø har flere gode ideer som gir nytt liv til julekakene:
– Det skal lite til for å bruke opp det du har i juletida, og julekaker har god holdbarhet, i alle fall noen uker. Både penger og ikke minst tiden du har brukt på å bake kan være god motivasjon for å tenke nytt om julekaker, oppfordrer Nordbø.
De vanligste årsakene til at julematen går i søpla
- 70 % sier at de lager for mye mat, noe som resulterer i mer matsvinn.
- 26 % sier de ikke har plass til å oppbevare restene
- 23 % sier de baker for mye (julekaker)
- 19 % sier at maten har stått for lenge på bordet/benken
- 18 % er usikker på matens holdbarhet
- 16 % sier de ikke vet hva de skal lage av restene
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiverMatPrat
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
Inviter til The Crown og afternoon tea8.11.2023 08:10:00 CET | Pressemelding
16. november er verdt å merke seg, da begynner den sjette og siste sesongen av The Crown på Netflix. Og mens vi lar oss fascinere av den britiske kongefamiliens drama, hva passer vel bedre enn å invitere på litt afternoon tea?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom