Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
![Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.](/data/images/public/89913/18029539/d752c65c-8aea-4a9b-9eb2-5216e698c6a6-w_720.jpg)
Har du brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul? I så fall er det kjedelig både for deg og miljøet å kaste de som blir til overs. Og når januar kommer vil vi jo gjerne slippe å bli fristet av for mange søte saker …
Smart bruk av julekaker
– Tenk utenfor «kakeboksen» med julekaker du har igjen! Er pepperkakehuset ranet for alt godteri og pynt, og står og ser trist ut? Ikke kast det! Kanskje det kan bli bunnen i en ostekake eller iskake? Eller hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Nordbø har flere gode ideer som gir nytt liv til julekakene:
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18029539/5afe1184-f7c0-49bf-8df6-3fe68a98d520-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18029539/04e37fc3-7b82-4eab-b19a-94e361c960c4-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18029539/2e24b4e7-2ef9-4e37-ae11-4f8b786d7e27-w_720.jpg)
– Det skal lite til for å bruke opp det du har i juletida, og julekaker har god holdbarhet, i alle fall noen uker. Både penger og ikke minst tiden du har brukt på å bake kan være god motivasjon for å tenke nytt om julekaker, oppfordrer Nordbø.
De vanligste årsakene til at julematen går i søpla
- 70 % sier at de lager for mye mat, noe som resulterer i mer matsvinn.
- 26 % sier de ikke har plass til å oppbevare restene
- 23 % sier de baker for mye (julekaker)
- 19 % sier at maten har stått for lenge på bordet/benken
- 18 % er usikker på matens holdbarhet
- 16 % sier de ikke vet hva de skal lage av restene
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiverMatPrat
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
![Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.](/data/images/public/89913/18029539/d752c65c-8aea-4a9b-9eb2-5216e698c6a6-w_240.jpg)
![Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å tenke utenfor "kakeboksen" om hvordan bruke julekakene for å unngå at de havner i søpla.](/data/images/public/89913/18029539/12ad1286-a288-45c8-aac2-f0a7b9a0aa36-w_240.jpg)
![Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakesmulene over for eksempel multekrem, iskrem eller andre desserter. Noe som kan løfte opplevelsen både til konsistens, smak og utseende.](/data/images/public/89913/18029539/5afe1184-f7c0-49bf-8df6-3fe68a98d520-w_240.jpg)
![Har du laget pikekyss til jul? De kan du knuse i grove biter og blande i litt pisket krem sammen med litt jordbærsyltetøy. Da får du det de i England kaller Eton mess. Du kan også prøve å lage en juleversjon av Eton mess med knuste pepperkaker.](/data/images/public/89913/18029539/04e37fc3-7b82-4eab-b19a-94e361c960c4-w_240.jpg)
![Har du pepperkaker igjen kan du toppe dem med blåmuggost og fikensyltetøy – perfekt for kveldskos eller som enkel juletapas når du får gjester på julebesøk](/data/images/public/89913/18029539/2e24b4e7-2ef9-4e37-ae11-4f8b786d7e27-w_240.jpg)
![Hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is.](/data/images/public/89913/18029539/81b6a49f-f4b2-42b5-b020-d1b1337e9c5b-w_240.jpg)
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
![](/data/images/public/89913/18029539/3a1b697a-65d5-46e7-91f1-d875a7857b8c-w_780.jpg)
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom