Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen

Del

Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.

Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har.
Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har. Foto: BrodogKorn.no

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. At krumkaker er den mest populære julekaken stemmer godt med at tradisjonsmat er viktigere i år. Krumkaker er den eldste julekaken vi kjenner til, og er en kake som er populær i hele landet. Krumkakene lå som nummer 3 i 2021, nummer 2 i fjor og på toppen i år.

– På årets liste er det bare krumkaker, pepperkaker (sirupsnipper) og smultringer som tradisjonelt har vært regnet blant de 7 slagene til jul. Kransekake har riktignok lange tradisjoner som festkake på norske kakebord. Brune pinner og Sarah Bernhardt har kommet inn på listen de senere årene, og havreflarn for første gang i år. Noe av årsaken kan være at de enklere å lage og at de blir spist opp, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Folkets julekakefavoritter

På spørsmål om hva er din favoritt blant julekakene fordelte svarene seg slik:

  1. Krumkaker 13 % 
  2. Kransekake 11 %
  3. Brune pinner 9 %
  4. Pepperkaker 9 %
  5. Sarah Bernhardt 7 %
  6. Smultringer 7 %
  7. Havreflarn 5 % 

Krumkakene baker vi helst selv

null
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn synes det er en koselig tradisjon å bake julekaker i førjulstiden. Foto: BrodogKorn.no

– Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker og bakerier, er det fortsatt mange som koser seg med baking i førjulstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er like mange som velger å kjøpe ferdige pepperkaker. Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie. Risboller, brune pinner og kokosmakroner er enkle kaker og populære å bake sammen med barna, forteller Nordbø. 

– Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer og brune pinner eller en kransekake av venner og familie som baker det selv, sier Nordbø. 

Torunns oppskrift på krumkaker

Disse kakene baker vi selv:

Server krumkakene med søtt eller salt

– Krumkaker kan spise som de er, fylt med pisket krem til dessert eller kaffekos eller hva med å prøve dem som en liten forrett med rømme, rødløk, kaviar og litt dill, foreslår Nordbø.

null
Krumkaker med pisket krem og bær. Foto: BrodogKorn.no
null
Krumkaker med rømme, rødløk, kaviar og dill. Foto: BrodogKorn.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har.
Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har.
Last ned bilde
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn synes det er en koselig tradisjon å bake julekaker i førjulstiden.
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn synes det er en koselig tradisjon å bake julekaker i førjulstiden.
Last ned bilde
Krumkaker med pisket krem og bær.
Krumkaker med pisket krem og bær.
Last ned bilde
Krumkaker med rømme, rødløk, kaviar og dill.
Krumkaker med rømme, rødløk, kaviar og dill.
Last ned bilde
Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har.
Krumkaker er både den eldste og mest populære julekaken vi har.
Last ned bilde

Lenker

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye