Feirer sola med boller
Bakeriene i Tromsø setter alltid omsetningsrekorden tidlig på året. 21. januar strømmer byens innbyggere til for å feire solas tilbakekomst med nybakte boller.
– Vi pleier å se at mange skoler og barnehager drar ut med solboller og kakao. Og byens bedrifter tar kanskje en ekstra solbollepause, forteller avdelingsleder Stian Pedersen ved Bakehuset Nord-Norge.
Flere kilometer med boller
De ansatte ved Bakehuset Nord-Norge har regnet på hvor mye boller de faktisk selger i forbindelse med soldagen. I en fiffig øvelse målte de omkretsen på én berlinerbolle og sjekket hvor lang rekka av boller ble totalt.
– Hvis vi setter alle bollene vi selger oppå hverandre får vi et 2,06 kilometer høyt tårn. Det tilsvarer både høyden på Tromsdaltinden og cirka 20 Tromsøbruer oppå hverandre, forteller Pedersen.
Kristian Wiik, som er daglig leder ved Tromsø Bakeri, forteller at hele bakeriet er i sving for å forberede festdagen.
– Dagen krever mye planlegging. Det går fullstendig i ett hele døgnet før, sier han.
Tre typer solboller
Bakeriene forteller at de i hovedsak selger tre ulike typer solboller på soldagen. Berlinerboller som er rullet i fint sukkerstrøssel er den vanligste typen. En annen variant har melisglasur på toppen og bringebærsyltetøy inni. Den tredje typen berlinerbolle er toppet med siktet melisdryss.
– Vanligvis lager vi berlinerboller i Tromsø, men én dag i året skifter vi navn på bakverket til solboller, forteller Wiik hos Tromsø Bakeri.
Denne tiden er det mange steder i Nord-Norge som feirer at sola kommer tilbake etter en lang og mørk vinter. Datoen på soldagen varierer fra sted til sted avhengig av breddegrad og lokale forhold som høyde på omliggende fjell.
– For de som bor langt unna et bakeri er det gjerne hjemmebakst som gjelder når man skal feire sola med boller. Det er en fin tradisjon å feire merkedager med rykende fersk gjærbakst - og det er ingenting i veien for at vi sørpå kan slenge oss med på feiringen til de i nord, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom