Feir 17 mai med norsk på menyen
Våren er i full anmarsj, og med varmere vær kommer også noen av de beste norske råvarene vi produserer i Norge. Mai er full av fridager og feiringer der vi skal kose oss litt ekstra med deilig mat. Hva passer vel bedre enn å feire nasjonaldagen med norske råvarer på menyen?

Norske produkter i sesong
De norske varene er godt på vei inn til butikkene forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbransen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nå vil du finne førsteklasses norske tomater, agurker og asparges. Men rett rundt hjørnet kommer diverse salater, reddiker, rabarbra for å nevne noen. Og utover sommeren og høsten vil det bugne av norske grønnsaker og frukt. De norske vårgrønnsakene passer ypperlig på et 17 mai dekket bord.
–Grønnsaker på grillen er perfekt tilbehør og gjør seg nesten selv sier Gulbransen. Asparges er like god på grillen som servert kald, med for eksempel hollandaisesaus. Grillede norske småtomater er også et must, og kan enten serveres som de er eller på ristet toast gnidd inn med hvitløk.
Maten på 17 mai er ofte kald plukkmat; hva med å bytte ut de vanlige lefserullene med agurkruller. Dette vil garantert imponere gjestene og vil være et morsomt innslag.
Hva kan du lage noen dager i forveien?
En digg focaccia passer fint som tilbehør til 17 mai frokosten og kan lages allerede nå. Gulbransen forteller at man fint kan fryse den ned, så blir det en mindre ting å tenke på å lage før selve dagen. Topp focaccia med søte norske tomater og rødløk; dekorativt og veldig godt.
Kake hører med på 17 mai, og pavlova er den kaken flest lager til nasjonaldagen. Marengsbunnen kan du fint lage noen dager før, så trenger du kun å bruke tid på å pynte den. Bruk gjerne bær i rødt og blått når du pynter.
En deilig og saftig bringebærkake kan du også lage dagen i forveien og vil garantert imponere gjestene.
Barnas dag
Er du en av de som syns det kan bli litt mye søtt på 17 mai har Gulbransen løsningen; hjemmelaget is laget av frukt og bær! Isen lager du noen dager i forveien så er det bare å ta opp fra fryseren når de små maser om is. Hva med en enkel og søt bananis med jorbær, bringebæris på pinne eller en morsom lollipop- is?
Nøkkelord
Kontakter
Toril Gulbrandsen
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder








Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom