Feir 17 mai med norsk på menyen
Våren er i full anmarsj, og med varmere vær kommer også noen av de beste norske råvarene vi produserer i Norge. Mai er full av fridager og feiringer der vi skal kose oss litt ekstra med deilig mat. Hva passer vel bedre enn å feire nasjonaldagen med norske råvarer på menyen?
Norske produkter i sesong
De norske varene er godt på vei inn til butikkene forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbransen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nå vil du finne førsteklasses norske tomater, agurker og asparges. Men rett rundt hjørnet kommer diverse salater, reddiker, rabarbra for å nevne noen. Og utover sommeren og høsten vil det bugne av norske grønnsaker og frukt. De norske vårgrønnsakene passer ypperlig på et 17 mai dekket bord.
–Grønnsaker på grillen er perfekt tilbehør og gjør seg nesten selv sier Gulbransen. Asparges er like god på grillen som servert kald, med for eksempel hollandaisesaus. Grillede norske småtomater er også et must, og kan enten serveres som de er eller på ristet toast gnidd inn med hvitløk.
Maten på 17 mai er ofte kald plukkmat; hva med å bytte ut de vanlige lefserullene med agurkruller. Dette vil garantert imponere gjestene og vil være et morsomt innslag.
Hva kan du lage noen dager i forveien?
En digg focaccia passer fint som tilbehør til 17 mai frokosten og kan lages allerede nå. Gulbransen forteller at man fint kan fryse den ned, så blir det en mindre ting å tenke på å lage før selve dagen. Topp focaccia med søte norske tomater og rødløk; dekorativt og veldig godt.
Kake hører med på 17 mai, og pavlova er den kaken flest lager til nasjonaldagen. Marengsbunnen kan du fint lage noen dager før, så trenger du kun å bruke tid på å pynte den. Bruk gjerne bær i rødt og blått når du pynter.
En deilig og saftig bringebærkake kan du også lage dagen i forveien og vil garantert imponere gjestene.
Barnas dag
Er du en av de som syns det kan bli litt mye søtt på 17 mai har Gulbransen løsningen; hjemmelaget is laget av frukt og bær! Isen lager du noen dager i forveien så er det bare å ta opp fra fryseren når de små maser om is. Hva med en enkel og søt bananis med jorbær, bringebæris på pinne eller en morsom lollipop- is?
Nøkkelord
Kontakter
Toril Gulbrandsen
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom