Det beste kostholdet for immunforsvaret
Det kan virke som at halve staben ligger med korona eller influensa i disse dager. Er det noe du kunne spist mer av for å unngå å bli syk eller bli fortere frisk? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt avliver noen myter og kommer med fakta.

– Kostholdet spiller en viktig rolle for immunforsvaret og flere vitaminer som for eksempel vitamin C og vitamin A, sørger for at immuncellene kan fungere normalt. Det er derfor viktig å spise variert. Et sunt kosthold vil ikke gjøre at du unngår å bli smittet av korona eller influensa, men kan gjøre deg bedre rustet til å bekjempe sykdommen så effektivt som mulig, forklarer ernæringsrådgiveren.
Lite hensiktsmessig å ta store doser vitamin C
Det finnes ingen kosttilskudd som kan gjøre at du unngår å bli smittet og det er en myte at det hjelper med store doser vitamin C-tilskudd, mener hun.
– Høydose vitamin C-tilskudd er ikke dokumentert å kunne redusere risiko for å bli smittet eller å korte ned sykdomsforløpet. Bruk heller pengene på å kjøpe frukt og grønt i sin naturlige form. Det bør stå på menyen hver dag og er den beste kilden til vitamin C i kostholdet. Følger du kostholdsanbefalingene når du lett anbefalt daglig inntak av vitamin C.
Hun forklarer at opptaket av vitaminer og mineraler er bedre når du spiser det i form av mat.
– Kosttilskudd vil derfor ikke kunne gjøre opp for et sunt kosthold, men det er selvsagt noen grupper som kan trenge tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler. I vinterhalvåret vil de fleste av oss ha behov for vitamin D-tilskudd, og det er egne anbefalinger for små barn og eldre, forteller ernæringsrådgiveren.
Spis nok mat
Bogstrand Sagen forteller at det beste du kan gjøre for å ruste immunforsvaret ditt mot sykdom er å sørge for nok søvn, mindre stress, et godt kosthold og å holde deg i fysisk aktivitet.
– Det er også viktig å spise nok mat. Spiser du lite over tid blir immunforsvaret dårligere rustet til å bekjempe sykdom. Det anbefales et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær (minst 500 g hver dag), grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Mat for de “gode” bakteriene i tarmen
Stadig mer forskning tyder på at en god tarmflora er viktig for et godt immunforsvar og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle.
– Frukt, grønnsaker og grove kornprodukter er de viktigste kildene vi har til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold fungerer som næring for «gode»tarmbakterier, som blant annet produserer en type fettsyre som virker beskyttende på tarmveggen, bidrar til et godt fungerende immunforsvar og forebygger betennelser, som igjen reduserer risikoen for sykdom.
Hva med antioksidantene?
– Det er god grunn til å tro at matvarer med et høyt innhold av antioksidanter kan bidra positivt i kroppens forsvarssystem, men vi vet fortsatt ikke helt hvordan alle antioksidantene fungerer. Det kan også være kombinasjonen av flere komponenter som vi finner i maten som sammen kan fungere positivt på helsen vår, forklarer hun.
Bogstrand Sagen forteller at det finnes mange tusen forskjellige antioksidanter.Vitamin C, betakaroten og lykopen er blant de mest kjente antioksidantene. Betakaroten finnes i mørkegrønne og røde grønnsaker og omdannes til vitamin A i kroppen. Tomat er en god kilde til lykopen.
–Spis frukt, grønnsaker og bær i forskjellige farger, da får du i deg et vidt spekter av alle de gode stoffene, oppfordrer hun avslutningsvis.
Fakta
Eksempler på matvarer som dekker det daglige vitamin C- behovet for voksne (75 mg):
- En gjennomsnittlig stor appelsin
- En rød paprika
- 2-3 buketter rå brokkoli eller 4-5 buketter kokt brokkoli
- 1/4 kurv jordbær (ca. 100 g)
- En stor håndfull rosenkål
- 1/3 blomkålhode
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Potet på den politiske agendaen18.1.2023 14:51:09 CET | Pressemelding
Vi må gjøre poteten kul igjen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under en fagdag for potetnæringen onsdag denne uken. Den kan dyrkes i hele landet, er næringsrik og smaker godt, og den er svært lagringsdyktig. Den er rett og slett et kinderegg!
Unngå å gå i slankefellene 12.1.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Er du en av de som ønsker å kickstarte det nye året med å gå ned i vekt? Da er du ikke alene. Mediene florerer av reklamer for et sunnere liv og hvor raskt du kan gå ned en buksestørrelse eller to på kort tid. Men funker det?
Slik spiser du frukt og grønt på budsjett8.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Matvareprisene er ventet å stige ytterligere og mange vil se seg nødt til å stramme enda mer inn på økonomien, og ofte er det frukt og grønt som kuttes når budsjettet må endres på. Men får du bedre økonomi av å kutte frukt og grønnsaker?
Slik bruker du opp restene fra julematen27.12.2022 07:30:00 CET | Pressemelding
Etter flere dagers matgilde kjenner mange på at de sitter igjen med mer rester enn penger. Da gjelder det å tenke riktig oppbevaring og bruke opp alt du har i kjøleskapet. Toril Gulbrandsen er matfaglig rådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt og har gode råd til hvordan du kan bruke opp hver minste lille gulrot.
De beste potetene til julemiddagen20.12.2022 10:14:11 CET | Pressemelding
Poteten er en naturlig del av de fleste norske julemåltider, men potet er jo ikke bare potet. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt gir de beste rådene til valg av potet til julemiddagen, og til hvordan du kan unngå å koke i hjel mandelpoteten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom