Opplysningskontoret for brød og korn

Derfor bør barna smøre matpakken sin selv

Del

Tallenes tale er klar: De fleste matpakker lages av mor og tar under ti minutter å lage, viser en ny undersøkelse fra opplysningskontorene i landbruket i juni i år. Halvparten av foreldrene erfarer at barna kommer hjem uten å ha spist matpakken, minst en dag i uken. Det finnes gode grunner til at barna bør få være med på å smøre matpakken sin selv.

– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.

Opplysningskontorene er opptatt av at barn skal lære seg å lage sunn og god mat, og er bekymret for at matlaging prioriteres bort.

– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig. Dessuten viser erfaring og undersøkelser at sjansene for at barna spiser opp hele matpakken er større om de har vært med på å lage den selv, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.

Norstats undersøkelse viser at nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – har med matpakke hver skoledag. 70 prosent av elevene har brødmat i matboksen, hovedsakelig grovt bakverk. Nesten halvparten av barna drikker vann til matpakken, mens om lag fire av ti drikker melk.

– Gode matvaner, frokostspising og matpakkespising henger også sammen. Spiser man frokost er allerede alt på bordet, og det blir greiere for barnet å smøre matpakke, sier Nordbø. Dessuten kan man lage matpakken med barna når man spiser kveldsmat, eller bake pizzasnurrer og matmuffins som legges i fryseren.

– Generelt er det jo barna som er ekspertene på hva de liker og hvor mye mat de bør ha med. Så kan de voksne hjelpe til med å kvalitetssikre at matpakken blir sunn og næringsrik og holder energinivået oppe, sier Nordbø.


Tips når barna skal smøre matpakke selv:

  • Sett av tid i begynnelsen, så vil ting gå raskere etter hvert. Ingen er eksperter første gang de prøver på noe. Tillat rot.
  • Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
  • Fortell og forklar. Kunnskap gjør det enklere å velge. Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir gulost fuktig? Usikkerhet kan få enkelte barn til å avstå fra å smake.
  • Gi rom for eksperimentering og kreativitet. Agurkroser og hjerteformede brødskiver kan være morsomt for barna å lage.
  • Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen? Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.
  • Prøv gjerne ut å lage ukemeny, så er matpakkene planlagt.

Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket:

Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no
Opplysningskontoret for egg og kjøtt –matprat.no/matstart.no
Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn