Derfor bør barna smøre matpakken sin selv
Opplysningskontorene er opptatt av at barn skal lære seg å lage sunn og god mat, og er bekymret for at matlaging prioriteres bort.
– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig. Dessuten viser erfaring og undersøkelser at sjansene for at barna spiser opp hele matpakken er større om de har vært med på å lage den selv, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
Norstats undersøkelse viser at nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – har med matpakke hver skoledag. 70 prosent av elevene har brødmat i matboksen, hovedsakelig grovt bakverk. Nesten halvparten av barna drikker vann til matpakken, mens om lag fire av ti drikker melk.
– Gode matvaner, frokostspising og matpakkespising henger også sammen. Spiser man frokost er allerede alt på bordet, og det blir greiere for barnet å smøre matpakke, sier Nordbø. Dessuten kan man lage matpakken med barna når man spiser kveldsmat, eller bake pizzasnurrer og matmuffins som legges i fryseren.
– Generelt er det jo barna som er ekspertene på hva de liker og hvor mye mat de bør ha med. Så kan de voksne hjelpe til med å kvalitetssikre at matpakken blir sunn og næringsrik og holder energinivået oppe, sier Nordbø.
Tips når barna skal smøre matpakke selv:
- Sett av tid i begynnelsen, så vil ting gå raskere etter hvert. Ingen er eksperter første gang de prøver på noe. Tillat rot.
- Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
- Fortell og forklar. Kunnskap gjør det enklere å velge. Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir gulost fuktig? Usikkerhet kan få enkelte barn til å avstå fra å smake.
- Gi rom for eksperimentering og kreativitet. Agurkroser og hjerteformede brødskiver kan være morsomt for barna å lage.
- Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen? Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.
- Prøv gjerne ut å lage ukemeny, så er matpakkene planlagt.
Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket:
Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no
Opplysningskontoret for egg og kjøtt –matprat.no/matstart.no
Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
