Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Den særeste bokutgivelsen på veldig, veldig lenge …

Del
Nylig ble en veldig spesiell bok lagt ut for salg; Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim. Dette er andre utgave av en bok som første gang ble trykket i Stockholm i 1675. Bak nyutgivelsen står Øystein Ekroll, forsker og arkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.
Øystein Ekroll står bak nyutgivelsen av Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim
Øystein Ekroll står bak nyutgivelsen av Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim

Øystein Ekroll forteller at han for noen år siden fikk tak i ett eksemplar av boken fra 1675. Han tenkte da at det var synd at boken ikke var tilgjengelig for flere, og startet jobben med å transkribere boka. Med seg på laget har han hatt tidligere universitetsbibliotekar Monica Aase, som har lest korrektur og kvalitetssikret det svenske språket.

Bygger på et håndskrift fra 1400-tallet
St. Olaffs saga på Swenske rim bygger på et håndskrift fra 1400-tallet. På den tiden var dyrkelsen av Olav den hellige svært utbredt i Norden. Trolig oppstod krøniken som en del av Karl Knutsson Bondes mange forsøk på å vinne tilbake den norske tronen, ved å vise til det nære forholdet mellom Norge og Sverige. På den tiden var Norge sammen Sverige og Danmark i Kalmarunionen, og det var stadig strid om makten i Norge.

Skrevet på vers
Boka er en rimkrønike på litt over 2000 verselinjer. Krøniken er skrevet i 4 takts vers med parrim, som vi kjenner fra Ibsens Terje Vigen. Rimkrøniker var veldigpopulært på 1400-tallet, spesielt i Sverige og Tyskland. Den gang ble teksten deklamert høyt, kanskje med akkompagnement av strengeinstrument som harpe eller strengeleik. Boka er skrevet på svensk, men lett å forstå. Den nye utgaven er innbundet på tradisjonelt vis (ikke limfrest), er trykket på pergamentlignende papir med samme sideinndeling som originalen fra det første opplaget i 1675. Den inneholder også et etterord av Øystein Ekroll, som setter krøniken i en historisk kontekst.

Bygger på andre kilder enn Snorres saga
Ekroll mener at boka kan være av interesse for alle historieinteresserte. Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim bygger på andre kilder enn Snorres saga. Krøniken inneholder derfor nye opplysninger i forhold til Snorres saga. Høsten 2023 vil det bli arrangert et vitenskapelig seminar i Trondheim omkring denne boka og dens historiske sammenheng.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Øystein Ekroll står bak nyutgivelsen av Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim
Øystein Ekroll står bak nyutgivelsen av Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim
Last ned bilde

Lenker

Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bispegata 11
7012 Trondheim

https://www.nidarosdomen.no/ndr

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Børs og katedral var tema på årets nasjonale pilegrimskonferanse17.3.2023 21:36:30 CET | Pressemelding

150 engasjerte deltakere var samlet til nasjonal pilegrimskonferanse i Erkebispegården i Trondheim torsdag 16. og fredag 17. mars. Tema for konferansen var Børs og katedral, og det store spørsmålet som ble diskutert på konferansen, var; Hvordan stimulere til utvikling og bidra til levende lokalsamfunn langs ledene, og samtidig sikre at pilegrimsleden fortsetter å være en reise som berører?

Pilegrimsprisen 2023 tildeles Sundet gård16.3.2023 16:19:47 CET | Pressemelding

Utdeling av pilegrimsprisen er blitt en fast del av programmet på nasjonal pilegrimskonferanse, som arrangeres i Erkebispegården i mars hvert år. Denne gangen gikk prisen til ekteparet John og Karon Wanvik, som har tatt imot 7-8 000 pilegrimer siden de startet å tilby overnatting for pilegrimer i 2002. Dette er en anerkjennelse til vertskapet ved Sundet gård, som har vært med å sette sitt tydelige preg på pilegrimssatsningen, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.

Langsiktig pilegrimssatsning gir gode resultater19.1.2023 15:07:14 CET | Pressemelding

- Norge er det eneste landet i Europa som har en overordnet plan og en koordinert nasjonal innsats for å tilrettelegge for vandringer langs historiske pilegrimsleder. Den norske modellen vekker stor interesse internasjonalt, og stadig flere samarbeidsparter fra andre land kommer til Norge for å lære og bli inspirert. Utviklingen de siste årene med rundt 20% årlig vekst i antall vandrere, viser at strategien vår har lyktes, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom