Opplysningskontoret for brød og korn

Bygg fremtiden med å se tilbake til fortiden

Del

Matsikkerhet har gått fra å være et kjedelig tema for de få til å bli svært dagsaktuelt. I Norge produseres det 600 000 tonn med bygg i året, men kun 3000 tonn blir brukt til matproduksjon. Bygg er en sunn, klimavennlig og smakfull råvare. Det er på tide at bygg får en større plass i kostholdet.

Å bytte ut ris med bygg i pokebollen er et enkelt grep for mer bygg i maten, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Å bytte ut ris med bygg i pokebollen er et enkelt grep for mer bygg i maten, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO

Et klimavennlig valg

Bygg kan være et veldig godt valg, da det både er kortreist, miljøvennlig og bærekraftig.

– Bygg har et lavt karbonavtrykk og et større forbruk av bygg kan bidra til å senke forbruket av importerte varer som kan påvirker miljøet negativt, forteller Nordbø.

I en tid med pandemi og krig, er matsikkerhet blitt et mye diskutert tema.

– Korn er en viktig del av matsikkerheten, både som mat og fôr. Korn er en basisvare på samme måte som melk, frukt, grønnsaker og kjøtt, sier Nordbø.

Bygg er et sunt alternativ

I dag er bruken av bygg på et lavt nivå til tross for positive helseeffekter. Under 1 % av det som dyrkes, ender opp som mat.

– De største fordelene med bygg i kosten er fiber og antioksidanter. Kort fortalt er dette et skikkelig helsekorn som kan bidra til å forebygge livsstilsykdommer gjennom en reduksjon av kolestrolnivå og bedret tarmfunksjon, sier Nordbø.

Bygg kan brukes i mange populære og smakfulle retter

Til tross for dagens lave forbruk av bygg, har vi lange tradisjoner med bruk av bygg i Norge. Men størstedelen av kornet brukes til dyrefôr og brygging av øl. Det finnes mange muligheter til å bruke dette i maten. Nordbø ønsker å tidoble forbruket av bygg.

– En enkel måte å inkludere mer bygg i kosten er for eksempel å bytte ut risen. Vi importerer 5,8 kg med ris årlig per person. Bygg kan du bruke som tilbehør til gryteretter, kjøtt eller fisk. I tillegg passer bygg utmerket til salater, taco, pokébolle og bakverk, forteller Nordbø.

Seks oppskrifter med bygg til sommermaten

Byggrynssalat

Byggrynssalat med melon, mozzarella og skinke

Friske og sommerlige smaker som er enkelt å tilberede til lunsj eller middag på late feriedager.

Tabbouleh med byggryn

En libanesisk klassiker med en norsk vri som kan brukes som egen rett eller tilbehør til middag.

Tortilla som bygg

Tortilla med bygg

Denne passer perfekt til fredagstacoen, eller til kaffekosen med smør, sukker og kanel. God på smak og morsom å bake.

Poké med laks og bygg

Poké med laks og byggryn

Å bytte ut risen med byggryn gir en norsk vri på denne populære retten som opprinnelig kommer fra Hawaii. 

Bygg and cheese

Bygg and cheese

Du har sikkert hørt om mac and cheese – men har du prøvd bygg and cheese? Server den som en siderett til middagen eller alene som noe godt til kvelds.

Byggcookies

Byggcookies

De fleste cookies er bakt med hvete. Hva med å prøve å bake disse med bygg?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Å bytte ut ris med bygg i pokebollen er et enkelt grep for mer bygg i maten, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Å bytte ut ris med bygg i pokebollen er et enkelt grep for mer bygg i maten, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Byggrynssalat med melon, mozzarella og skinke. Foto: BRODOGKORN.NO
Byggrynssalat med melon, mozzarella og skinke. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Bygg and cheese. Foto: BRODOGKORN.NO
Bygg and cheese. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Tabbouleh med bygg. Foto: BRODOGKORN.NO
Tabbouleh med bygg. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Tortilla med bygg. Foto: BRODOGKORN.NO
Tortilla med bygg. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Byggcookies. Foto: BRODOGKORN.NO
Byggcookies. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, mener at bygg fortjener en større plass på norske matbord.
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, mener at bygg fortjener en større plass på norske matbord.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom