Bygg fremtiden med å se tilbake til fortiden
Et klimavennlig valg
Bygg kan være et veldig godt valg, da det både er kortreist, miljøvennlig og bærekraftig.
– Bygg har et lavt karbonavtrykk og et større forbruk av bygg kan bidra til å senke forbruket av importerte varer som kan påvirker miljøet negativt, forteller Nordbø.
I en tid med pandemi og krig, er matsikkerhet blitt et mye diskutert tema.
– Korn er en viktig del av matsikkerheten, både som mat og fôr. Korn er en basisvare på samme måte som melk, frukt, grønnsaker og kjøtt, sier Nordbø.
Bygg er et sunt alternativ
I dag er bruken av bygg på et lavt nivå til tross for positive helseeffekter. Under 1 % av det som dyrkes, ender opp som mat.
– De største fordelene med bygg i kosten er fiber og antioksidanter. Kort fortalt er dette et skikkelig helsekorn som kan bidra til å forebygge livsstilsykdommer gjennom en reduksjon av kolestrolnivå og bedret tarmfunksjon, sier Nordbø.
Bygg kan brukes i mange populære og smakfulle retter
Til tross for dagens lave forbruk av bygg, har vi lange tradisjoner med bruk av bygg i Norge. Men størstedelen av kornet brukes til dyrefôr og brygging av øl. Det finnes mange muligheter til å bruke dette i maten. Nordbø ønsker å tidoble forbruket av bygg.
– En enkel måte å inkludere mer bygg i kosten er for eksempel å bytte ut risen. Vi importerer 5,8 kg med ris årlig per person. Bygg kan du bruke som tilbehør til gryteretter, kjøtt eller fisk. I tillegg passer bygg utmerket til salater, taco, pokébolle og bakverk, forteller Nordbø.
Seks oppskrifter med bygg til sommermaten
Byggrynssalat med melon, mozzarella og skinke
Friske og sommerlige smaker som er enkelt å tilberede til lunsj eller middag på late feriedager.
En libanesisk klassiker med en norsk vri som kan brukes som egen rett eller tilbehør til middag.
Denne passer perfekt til fredagstacoen, eller til kaffekosen med smør, sukker og kanel. God på smak og morsom å bake.
Å bytte ut risen med byggryn gir en norsk vri på denne populære retten som opprinnelig kommer fra Hawaii.
Du har sikkert hørt om mac and cheese – men har du prøvd bygg and cheese? Server den som en siderett til middagen eller alene som noe godt til kvelds.
De fleste cookies er bakt med hvete. Hva med å prøve å bake disse med bygg?
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom