Bygg fremtiden med å se tilbake til fortiden
Matsikkerhet har gått fra å være et kjedelig tema for de få til å bli svært dagsaktuelt. I Norge produseres det 600 000 tonn med bygg i året, men kun 3000 tonn blir brukt til matproduksjon. Bygg er en sunn, klimavennlig og smakfull råvare. Det er på tide at bygg får en større plass i kostholdet.

Et klimavennlig valg
Bygg kan være et veldig godt valg, da det både er kortreist, miljøvennlig og bærekraftig.
– Bygg har et lavt karbonavtrykk og et større forbruk av bygg kan bidra til å senke forbruket av importerte varer som kan påvirker miljøet negativt, forteller Nordbø.
I en tid med pandemi og krig, er matsikkerhet blitt et mye diskutert tema.
– Korn er en viktig del av matsikkerheten, både som mat og fôr. Korn er en basisvare på samme måte som melk, frukt, grønnsaker og kjøtt, sier Nordbø.
Bygg er et sunt alternativ
I dag er bruken av bygg på et lavt nivå til tross for positive helseeffekter. Under 1 % av det som dyrkes, ender opp som mat.
– De største fordelene med bygg i kosten er fiber og antioksidanter. Kort fortalt er dette et skikkelig helsekorn som kan bidra til å forebygge livsstilsykdommer gjennom en reduksjon av kolestrolnivå og bedret tarmfunksjon, sier Nordbø.
Bygg kan brukes i mange populære og smakfulle retter
Til tross for dagens lave forbruk av bygg, har vi lange tradisjoner med bruk av bygg i Norge. Men størstedelen av kornet brukes til dyrefôr og brygging av øl. Det finnes mange muligheter til å bruke dette i maten. Nordbø ønsker å tidoble forbruket av bygg.
– En enkel måte å inkludere mer bygg i kosten er for eksempel å bytte ut risen. Vi importerer 5,8 kg med ris årlig per person. Bygg kan du bruke som tilbehør til gryteretter, kjøtt eller fisk. I tillegg passer bygg utmerket til salater, taco, pokébolle og bakverk, forteller Nordbø.
Seks oppskrifter med bygg til sommermaten
Byggrynssalat med melon, mozzarella og skinke
Friske og sommerlige smaker som er enkelt å tilberede til lunsj eller middag på late feriedager.
En libanesisk klassiker med en norsk vri som kan brukes som egen rett eller tilbehør til middag.
Denne passer perfekt til fredagstacoen, eller til kaffekosen med smør, sukker og kanel. God på smak og morsom å bake.
Å bytte ut risen med byggryn gir en norsk vri på denne populære retten som opprinnelig kommer fra Hawaii.
Du har sikkert hørt om mac and cheese – men har du prøvd bygg and cheese? Server den som en siderett til middagen eller alene som noe godt til kvelds.
De fleste cookies er bakt med hvete. Hva med å prøve å bake disse med bygg?
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder






Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
10 ting du ikke visste du kunne lage på grillen19.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Her er tipsene for deg som elsker å grille, men som tross alt trenger litt variasjon i kosten.
Italiensk favoritt på norske bord5.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Focaccia har seilt opp som en sommerfavoritt på norske matbord. Sprøtt, luftig og med utallige variasjonsmuligheter.
Rekordmange søkere til Skolebrødets dag – her er vinnerne!13.6.2022 09:03:26 CEST | Pressemelding
Fredag 17. juni, ved skoleårets slutt, får heldige klasser over hele landet servert nystekte skolebrød.
Torunn vil dele ut skolebrød til hele landet24.5.2022 07:51:46 CEST | Pressemelding
På skolebrødets dag 17. juni vil daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn dele ut skolebrød til skoleklasser i hele landet. Nå trenger hun hjelp til å finne ut hvem som skal få dem.
10 langpannekaker til 17. mai-festen9.5.2022 08:25:00 CEST | Pressemelding
Her er inspirasjon når du har lyst å prøve noe annet enn den klassiske sjokoladekaken i langpanne til 17. mai-festen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom