Åtte nye byggoppskrifter som gir vann i munnen
– Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn, så det er stort potensial for å øke nordmenns bygginntak, sier Torunn Nordbø, som er fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn, og driver nettstedet brodogkorn.no.
Populær oppskriftskonkurranse
Som et ledd i arbeidet for å øke nordmenns matinntak, gikk Nordbø sammen med Lars Kjelkenes Giæver i facebookgruppen Veggispreik for å arrangere en oppskriftskonkurranse med bygg i hovedrollen.
– Veien inn i det grønne skiftet går via matglede, ikke via viftende pekefingre. Vi håper derfor at disse nye oppskriftene senker terskelen for andre som vil prøve å spise mer bygg til hverdags, sier Giæver.
Han berømmer deltagerne i konkurransen for å ha levert inn mange gode og kreative oppskrifter. Torunn Nordbø er enig:
– Deltagelsen viser at det er stor interesse for å spise mer bygg i Norge. Vi er svært begeistret over alle bidragene, sier Nordbø.
Åtte oppskrifter - to vinnere
Juryen i oppskriftskonkurransen besto av representanter fra Opplysningskontoret for brød og korn, Facebook-gruppen Veggispreik og Norges Bygdekvinnelag. De smakte seg gjennom fem middagsretter og tre desserter, og kom frem til to vinnere.
Vinner i middagskategorien ble byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. I dessertkategorien ble vinneren cupcakes av bygg med frisk smak av jordbær, nøtter og kokos.
I tillegg var følgende seks oppskrifter helt i tetsjiktet i konkurransen:
Gul byggotto med kylling og aspargesbønner: En oppskrift som viser hvor enkelt det er å bytte ut ris med bygg i middagsmaten.
One pot med byggryn: Alt i én gryte, en hverdagsmiddag med skikkelig futt i. Finnes også i vegansk variant.
Byggsalat med søtpotet, cashewparmesan og sopp: En smakfull salat som passer både til middag og lunsj.
Bygg and cheese: Akkurat som mac and cheese, men med byggryn i stedet for makaroni.
Saftsuppe med byggryn: En tradisjonell dessert som får frem barndomsminnene hos mange.
Byggrynsfromasj med gelélokk: En lekker dessert med frisk smak av bringebær og yoghurt.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom