Opplysningskontoret for brød og korn

Åtte nye byggoppskrifter som gir vann i munnen

Del

Da Opplysningskontoret for brød og korn ba om folkets oppskrifter med bygg, strømmet bidragene inn. Her er de åtte beste. Bygg fortjener en større plass i norsk kosthold. Kornet har mange bruksområder, er sunt, kortreist og bærekraftig.

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. Foto: brodogkorn.no
Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. Foto: brodogkorn.no

– Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn, så det er stort potensial for å øke nordmenns bygginntak, sier Torunn Nordbø, som er fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn, og driver nettstedet brodogkorn.no.

Populær oppskriftskonkurranse

Som et ledd i arbeidet for å øke nordmenns matinntak, gikk Nordbø sammen med Lars Kjelkenes Giæver i facebookgruppen Veggispreik for å arrangere en oppskriftskonkurranse med bygg i hovedrollen.

– Veien inn i det grønne skiftet går via matglede, ikke via viftende pekefingre. Vi håper derfor at disse nye oppskriftene senker terskelen for andre som vil prøve å spise mer bygg til hverdags, sier Giæver.

Han berømmer deltagerne i konkurransen for å ha levert inn mange gode og kreative oppskrifter. Torunn Nordbø er enig:

– Deltagelsen viser at det er stor interesse for å spise mer bygg i Norge. Vi er svært begeistret over alle bidragene, sier Nordbø.

Åtte oppskrifter - to vinnere

Juryen i oppskriftskonkurransen besto av representanter fra Opplysningskontoret for brød og korn, Facebook-gruppen Veggispreik og Norges Bygdekvinnelag. De smakte seg gjennom fem middagsretter og tre desserter, og kom frem til to vinnere.

Vinner i middagskategorien ble byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. I dessertkategorien ble vinneren cupcakes av bygg med frisk smak av jordbær, nøtter og kokos.

I tillegg var følgende seks oppskrifter helt i tetsjiktet i konkurransen:

Gul byggotto med kylling og aspargesbønner: En oppskrift som viser hvor enkelt det er å bytte ut ris med bygg i middagsmaten.

One pot med byggryn: Alt i én gryte, en hverdagsmiddag med skikkelig futt i. Finnes også i vegansk variant

Byggsalat med søtpotet, cashewparmesan og sopp: En smakfull salat som passer både til middag og lunsj.

Bygg and cheese: Akkurat som mac and cheese, men med byggryn i stedet for makaroni.

Saftsuppe med byggryn: En tradisjonell dessert som får frem barndomsminnene hos mange.

Byggrynsfromasj med gelélokk: En lekker dessert med frisk smak av bringebær og yoghurt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. Foto: brodogkorn.no
Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Cupcakes med jordbær. Foto: brodogkorn.no
Cupcakes med jordbær. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Vegansk one pot med byggryn. Foto: brodogkorn.no
Vegansk one pot med byggryn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Bygg and cheese. Foto: brodogkorn.no
Bygg and cheese. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
One pot med byggryn. Foto: brodogkorn.no
One pot med byggryn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Byggrynsfromasj med gelélokk. Foto: brodogkorn.no
Byggrynsfromasj med gelélokk. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Byggsalat med ovnsbakt søtpotet. Foto: brodogkorn.no
Byggsalat med ovnsbakt søtpotet. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Saftsuppe med byggryn. Foto: brodogkorn.no
Saftsuppe med byggryn. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Gul byggotto med kylling og aspargesbønner. Foto: brodogkorn.no
Gul byggotto med kylling og aspargesbønner. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom