Årets Lokalmatgründer 2019 er kåret

Årets jury har latt seg begeistre av det entrepenørskapet som ligger i å utvikle en tilleggsdimensjon til egen forretningsmodell, gjennom en geografisk merkevare innen en type produktkategori, nemlig ost. En forretningsmodell som legger opp til deling av alt fra kunnskap, dyr og kapitalutstyr er unik. Juryen opplever at denne måten å jobbe samme på vil kunne representere et viktig bidrag til å styrke den flotte fremveksten av osteprodusenter i Norge. En lokal samvirkeorganisering som dette bør være til inspirasjon for andre produktkategorier i lokalmat Norge.
Juryleder Hilde Charlotte Solheim, med en rekke styreverv i norsk reiseliv, har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år Hun uttaler:
- Ostebygda tar det gode lokale samarbeidet, som vi ser er en nøkkel for å lykkes for mange lokalmatprodusenter, ett skritt videre. Arbeidet med en felles merkevare, samtidig som produsentene beholder sitt særpreg, er et eksempel til etterfølgelse for andre.
Delt ut på Dyrsku'n av Olaug Bollestad
Prisutdelingen er i år, som i fjor, lagt til Dyrsku’n. Den ble delt ut av landbruk- og matminister Olaug Bollestad. Vinneren fikk 50 000 kr og et diplom.
Det er 5. år på rad at prisen deles ut. I konkurransen er nærmere 150 kandidater vurdert, og finalistene er valgt ut etter at tusenvis av forbrukere har stemt. Fagjuryen velger ut seks finalister på bakgrunn av forslag fra publikum. Disse får profilering gjennom omtale i Tun media, samt gjennom filmer vist både i Nationen og MENY og HANENs sosiale medier. I august har publikum stemt på den av finalistene de mener skal vinne, og juryen har gjort en helhetlig faglig vurdering av kandidatene.
Lofoten Seaweed
Lofoten Seaweed var den andre av de to kandidatene som knivet om flest publikumsstemmer. Dette er en liten gründerbedrift med fokus på utvikling og salg av tangbaserte produkter. Juryen ønsker å gi de to gründerne hederlig omtale for tørre å satse på bærekraftige og nyskapende produkter med et viktig helseaspekt og interessante fremtidsutsikter.
Juryen er ledet av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Hardanger mm. og har ellers bestått av Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter NorgesGruppen), Anne Jødahl Skuterud (styreleder i Felleskjøp Agri) og Bernt Bucher Johannessen (daglig leder i HANEN)
MENY og HANEN ønsker med prisen Årets Lokalmatgründer å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke. Fokus er på entrepenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer.
MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner, og samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter som til sammen tilbyr over 2500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY. Interessen for lokalmat øker. MENY hadde en vekst på 5,2% i 2018, mot 2017. Veksten fortsetter på samme nivå i 2019 og i dag er MENY desidert største aktør på lokalmat med en markedsandel på over 20%.
Kontaktpersoner:
Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder HANEN, tlf. 913 33 148
Einar Gundersen, kategoridirektør MENY, tlf. 922 63 314
Prisvinner Pål K Medhus, Ostebygda, tlf. 975 34 333
Bilder


Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
MENY tar markedsandeler19.3.2025 09:05:00 CET | Pressemelding
MENY har 0,2 prosentpoeng vekst i markedsandel i 2025. Dermed har kjeden utlignet tilbakegangen fra 2024. – I år, som i fjor, har vi vekst i kunder, løsvektdiskene og ferskvarer. Folk etterspør utvalg, kvalitet og en god handleopplevelse. Vi investerer mer enn noen gang i butikkporteføljen vår, sier viseadministrerende direktør Geir Hov i MENY
MENY Granholmen kåret til landets beste5.2.2025 18:10:12 CET | Pressemelding
MENY Granholmen i Sandefjord er kåret til «Årets butikk» 2024. – Å gå helt til topps blant våre 187 butikker sier alt om nivået og presisjonen. MENY Granholmen har god atmosfære, oser av matglede og har skyhøy score i kundeundersøkelser, sier Geir Hov, juryleder og konstituert kjedeleder i MENY.
Dette er trendene i 202427.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Proteiner er trendy, det samme er helmelk, fruktgodteri, alkoholfritt, lokalmat og pastaretten med feta. Plastposen er årets taper.
MENY mottar pris for inkludering av tidligere straffedømte13.12.2024 12:30:31 CET | Pressemelding
«Sammen for livet» har kåret MENY til «Årets Lionheart 2024». Prisen går til en arbeidsgiver som viser ekstra raushet og god inkludering. Fem tidligere innsatte har gjennom samarbeidet fått jobb i MENY.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom