Dette er trendene i 2024
Proteiner er trendy, det samme er helmelk, fruktgodteri, alkoholfritt, lokalmat og pastaretten med feta. Plastposen er årets taper.
Vi søker på tusenvis av middagsoppskrifter på meny.no, og aller mest søker vi i år på baked feta pasta, retten som fikk sitt gjennombrudd på tik tok i 2021. Familieklassikeren lasagne er en god nummer to, mens egg fried rice er tredje mest søkte oppskrift i 2024 - kanskje drevet av trend mot å bruke opp restematen. Vi har også ambisjoner om å spise sunt; for den mest søkte artikkelen er «Litt sunnere middagstips».
Poppis med proteiner
Et proteinrikt kosthold er en av de tydeligste trendene i 2024, godt drevet av unge og andre som er opptatt av trening og kosthold. Proteindrikken Yt har en vekst i MENY på drøye 34 prosent. Cottage cheese, som er både proteinrik og mager, har en vekst på nesten 44 prosent, også hjulpet av to nye varianter; Mager Vanilje og Mager Mango. Og kanskje er det behovet for et mellommåltid som gjør at smoothies har en økning på over 15 prosent i år.
Egg kan også tilskrives proteintrenden. I våres, da det var manglende leveranse på egg i butikk, bidro egg-entusiastene til hamstring. Egg har en salgsøkning på hele 5,4 prosent i år, noe som tilsvarer over en million egg.
Trendy med feit og økologisk melk
De økologiske produktene til Rørosmeieriet har tatt helt av i MENY i 2024. Både helmjølk, lettmjølk og skummet mjølk har godt og vel dobling i salg, mens sjokomjølk har tredoblet vekst. Også yoghurt og cottage cheese fra Røros øker betydelig. Veksten handler trolig om økt interesse for renere og proteinrik mat.
Generelt blåser det en kraftig helmelk-vind over landet. I MENY er økningen i helmelk, uavhengig av produsent, på hele 18 prosent. Kanskje skyldes dette at flere profilerte fagfolk innen ernæring har tatt til orde for at vi må slutte å ha angst for melkefett.
Alkoholfritt til fest
Alkoholfrie festdrikker har dukket opp stort monn de siste årene, og stadig flere legger dem i handlekurven. Både festdrikker med og uten bobler, gjerne basert på norske epler eller bær har betydelig salgsøkning i MENY, det samme har alkoholfritt øl og radler.
Nyhetene vi digger
MENY har testet nær 1500 nye varer i butikk i år. Aller mest populært er godteridadlene fra Dave & Jon’s, som nå finnes i fem ulike smaksvarianter med salt lakris på topp. Også tørket mango dyppet i sjokolade er en bestselger. Disse fruktbaserte søtsakene ser ikke ut til å være en døgnflue.
Flere drikkenyheter er også populære, både energidrikker som Red Bull Aprikos sukkerfri, Red Bull Winter og Monster Ultra Peachy og sunnere varianter som Farris Frus Fersken og drikkene Vibe by Voe. Flere sunne nyheter, kombinert med enkel bruk, klatrer inn på topp ti, som Big butter-salat fra Onna, Crispi Mix og Rød babyleaf.
Lokalmat er i vinden
MENY har en vekst i matskatter på hele 15 prosent i år, ikke minst fordi de norske småprodusentene er ledende på innovasjon, men også fordi de utvikler flere hverdagsprodukter. Eksempelvis har ASK tatt markedet med storm med sine to nye frossenpizzaer. Det samme har Den sorte havre gjort med sine havreprodukter. Og hvem skulle tro at silda kanskje er i ferd med å gjøre et lite comeback? Juviksild har en salgsøkning i år på ca. 40 prosent på sin matjesild, som er en nyutviklet, spiseklare sildefilet.
Halvering i plastposer
Vi er blitt flinkere til å kutte ut plastposen, både grunnet økt utsalgspris, men også fokus på miljø. I år er salgsnedgangen på 33 prosent mot 2023. Sammenlignet mot 2022 kan vi snakke om en halvering! Tallene viser at vaner faktisk ikke er så vonde å vende. Som et resultat av posenedgangen, har veksten i salg av avfallsposer på rull økt med 170 prosent i år, mens salget av gjenbruksposer har økt med 127 prosent
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om oss
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 185 butikker og en omsetning på over 20 milliarder kroner i 2023. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. .
MENY har stort utvalg, masse ferskvarer og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Mer enn 9 200 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY mottar pris for inkludering av tidligere straffedømte13.12.2024 12:30:31 CET | Pressemelding
«Sammen for livet» har kåret MENY til «Årets Lionheart 2024». Prisen går til en arbeidsgiver som viser ekstra raushet og god inkludering. Fem tidligere innsatte har gjennom samarbeidet fått jobb i MENY.
Kombinert idrettsanlegg og MENY-butikk15.11.2024 11:24:18 CET | Pressemelding
MENY Gressbanen har spennende konstruksjon og er et innovativt samarbeidsprosjekt med idrettsklubben Ready. På taket ligger en idrettsbane. MENY satser offensivt i Oslo.
Nå kan du kjøpe norsk hvitløk!20.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
I høst finner du for første gang hvitløk dyrket i Norge i butikkhylla, nærmere bestemt i MENY. Dette er en spennende test for MENY, som har som mål å selge mest mulig norske landbruksvarer.
«Redd matkornet» til topps i Norges største lokalmatpris20.9.2024 10:53:28 CEST | Pressemelding
Holli Mølle mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2024 for å sikre at matkorn ikke ender som dyrefôr. Økt selvforsyning og flere norske mel- og brødprodukter, begeistrer juryen med landbruks- og matministeren i spissen. Hanasand Gartneri får kr. 200 000 for å utvikle en tomatserie laget av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet får kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
Åpning av Norges råeste matvarehus12.9.2024 13:57:00 CEST | Pressemelding
12. september gjenåpnet Norges ledende og mest unike matdesinasjon; Jacobs Holtet i Oslo. - Vi skal ligge i front i matutviklingen og være best på ferske råvarer og spesialvarer i Norge. Disse ambisjonene har vært førende i hele ombyggingen, sier kjøpmann Terje Gjervang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom