Innovasjon Norge

Adigo får millioner fra EU for å redusere sprøyting i jordbruket

Del

Seks norske bedrifter hentet 86 millioner kroner fra EU i sommer. Blant dem er Adigo fra Langhus i Akershus.

Ugressroboten Asterix i aksjon i rødbetåker. Foto: Adigo
Ugressroboten Asterix i aksjon i rødbetåker. Foto: Adigo

Partner og teknisk sjef Øyvind Overskeid fikk i sommer beskjeden om at EU vil investere 16 millioner kroner i Adigo for å kommersialisere ugressroboten Asterix. Det skal gi bøndene lavere kostnader ved sprøyting og forbrukerne mer miljøvennlige og næringsrike grønnsaker. Maskinen ser og kjenner igjen ugresset, og sprøyter bare på det – ikke på nytteplanten eller bakken.

Adigo har utviklet Asterix med støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, Skattefunn fra Forskningsrådet og Grofondet. Nå får de finansiering fra EU, i konkurranse med 1600 søkere.
-Rådgivningen vi har fått fra det offentlige virkemiddelapparatet har vært avgjørende for at vi har kommet så langt, sier Øyvind Overskeid. - Vi kom ikke lenger med nasjonale midler og fikk høre om Horisont 2020 som en risikovillig investor som ikke krever eierander.

Mange bedrifter er skeptiske til å søke EU om penger for å utvikle nye løsninger, de søker heller støtte fra nasjonale virkemidler. -Har din bedrift internasjonale ambisjoner er det verdt et forsøk, i tillegg til penger får bedriftene innpass på et mye større og viktigere marked – EU, sier Overskeid. Horisont 2020 er åpent for alle bransjer.

Øv på innsalget
Nordmenn står ofte med lua i hånda, til forskjell fra europeere lenger sør. Verdensledende norske bedrifter blir spake når de skal selge sine ideer og produkter til utenlandske kunder og investorer. Innovasjon Norge har derfor i en årrekke kjørt kurs i USA for å trene norske bedrifter i å bli mer selgende. Nå tilbyr vi også intervjutrening til de bedriftene som søker støtte fra EU og blir invitert til å selge seg inn for europeiske investorer i Brussel.
Adigo har deltatt på Innovasjon Norges trening i USA og i forbindelse med EU-søknaden.
-Intervjutreningen var intens og utfordret oss på mange måter, men gjorde oss i stand til å overbevise EUs dommerpanel om potensialet i Asterix, sier Overskeid.
Fem av de seks bedriftene som fikk støtte i siste runde gjennomførte trening på innsalg hos Innovasjon Norge.

Har Norge vinneroppskriften?
Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth sier det er vanskelig å fatte hvor bra resultatene er. – Det er fristende å bruke Fotball-VM som eksempel. Norge er som Kroatia og Belgia i VM - i EUs mesterskap for bedrifter var vi det tredje beste landet etter Spania og Tyskland! I siste runde var 6 av de 63 bedriftene som fikk støtte fra Norge. Norge er dessuten det landet som får flest invitasjoner til å selge inn sine prosjekter, sammenliknet med hvor mange søknader vi har sendt.

Siden Horisont 2020 startet har norske bedrifter hentet mer enn en halv milliard kroner til innovasjon i ulike bransjer. Bare i år har de mottatt 166 millioner kroner til demonstrasjonsprosjekter.

De bedriftene som fikk fase 2-finansiering i denne runden var:

Adigo AS, Akershus
IncludeOS AS, Oslo
Production and Harvest International AS, Midsund
Technium AS, Trondheim
TAG sensors AS, Mo i Rana
Alginor ASA, Haugesund

Faktaboks Horisont 2020

 • Verdens største forsknings- og innovasjonsprogram
 • Norge deltar på linje med EU-landene
 • SMB-programmet er en del av Horisont 2020 med budsjett på rundt 30 milliarder kroner. Norske selskaper har siden etableringen i 2014 hentet hjem over 500 millioner.
 • Programmet retter seg mot innovative bedrifter med internasjonale ambisjoner, og finansierer banebrytende, markedsdrevne prosjekter i alle bransjer.
 • Fase 1, inntil 50 000 euro går til markedsavklaring
 • Fase 2 (1 og 2,5 millioner euro) går til gjennomføring og testing
 • Fast track to innovation har et budsjett på rundt 5 milliarder kroner
 • Programmet retter seg mot industridrevne og tverrsektorielle samarbeidsprosjekter med 3-5 partnere fra 3 land
 • Prosjektet (inntil 3 millioner euro) går til pilotering, testing og validering
 • Bedrifter som får finansiering fra SMB instrumentet og Fast track to innovation får også coaching fra europeisk coach, mentoring, invitasjon til møteplasser med europeiske investorer og bedriftsbesøk hos større europeiske kunder og samarbeidspartnere

  Se EUs sider for mer informasjon.
  Se oversikt over hvem som har fått støtte fra SMB-instrumentet.
  Innovasjon Norge har egne EU-rådgivere for bedrifter som er interessert i EU-finansiering til sine prosjekter. Vi samarbeider med Norges forskningsråd om å veilede bedrifter som vil søke EU-finansiering. Se våre sider for mer informasjon.

  Kontaktperson:
  Tone Varslot Stave, seniorrådgiver i Innovasjon Norge,
  tel: 952 25 533, e-post: tone.varslot.stave@innovasjonnorge.no 

Nøkkelord

Bilder

Ugressroboten Asterix i aksjon i rødbetåker. Foto: Adigo
Ugressroboten Asterix i aksjon i rødbetåker. Foto: Adigo
Last ned bilde
Ugressroboten Asterix i aksjon blant persillerot. Foto: Adigo
Ugressroboten Asterix i aksjon blant persillerot. Foto: Adigo
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom