Opplysningskontoret for frukt og grønt

Skarpe kniver, slim, gørr og innmat - det er tid for Halloween!

Del
Lørdag 31. oktober er det atter en gang tid for Halloween og mange går i den forbindelse til innkjøp av gresskar som skal hules ut til skumle lykter. Men hvordan lager man egentlig en gresskarlykt? Og kan man spise innmaten?
Nå er det tid for Halloween!
Nå er det tid for Halloween!

I 2015 beregnes det en omsetning på ca. 700 tonn gresskar i Norge (noe omsettes i blomsterbutikker o.l. og blir ikke registrert). Mange av disse er de såkalte Halloween-gresskarene og det er kanskje ikke en stor overraskelse at den største delen av salget skjer siste uken før Halloween.

Ta vare på innmaten - det kan spises

Ja, du kan fint bruke den løse innmaten du fjerner fra Halloween-gresskaret. Gresskarkjernene kan også brukes. Plukk først kjernene ut av gresskarkjøttet. Det løse kjøttet som er igjen kan være litt trevlete, så det kan være en idé å kjøre det i en hurtigmikser først slik at du får en puré. Bruk deretter pureen i kake, muffins, juice eller suppe. Huskeregelen er at gresskar er veldig lik gulrot i smaken og at det kan brukes deretter.

Gresskarkjernene skylles godt under rennende kaldt vann og tørkes med kjøkkenhåndkle eller -papir. Legg dem deretter tynt utover en stekeplate med bakepapir, dryss over litt salt og olje, og stek dem i ovn på 180 grader til de blir lett brune (ca. 15-25 min, snu av og til). Avkjøl på kjøkkenpapir. Gresskarkjerner kan brukes i salater, frokostblandinger, gjærbakst eller rett og slett som snacks.

Uthuling av gresskar - slik gjør du

(klikk på bildekollasjene for å laste ned større bilder av hvert enkelt trinn)

1. Tegn en sirkel øverst på gresskaret. Bruk en liten og skarp kniv til å kutte rett ned i skallet og skjær ut et lokk.

2. Skrap ut all den løse innmaten og legg det over i en bolle til senere bruk. Bruk gjerne plasthansker og en spiseskje når du gjør dette.

3. Tegn opp mønster etter eget ønske. Som nybegynner kan det være greit å holde seg til den tradisjonelle utskjæringen; to trekanter til øyne, en mindre trekant til nese, og en enkel, smilende munn med to-tre tenner. Du kan også bruke sjablong slik vi har gjort her. Bruk da tuppen av en kniv eller en tannpirker til å markere mønsteret i gresskarskallet.

Skjær deretter hele veien igjennom og dytt bitene ut. Kutt gjerne ut små biter av gangen hvis du synes skallet er hardt og vanskelig å skjære i.

4. Plasser noen telys i bunnen av det ferdig utskårede gresskaret og sett det utenfor hjemmet ditt for å ønske barn som går "knask-eller-knep" velkommen.

Halloween-klementiner til barna

Godteri står selvfølgelig øverst på listen til barn som går "knask-eller-knep". Men lag gjerne noen kule Halloween-klementiner som du kan dele ut sammen med godteriet. Dette er noe man kan gjøre på forhånd og er en fin aktivitet for egne barn å være med på. Bruk sort tusj og la barna tegne skumle ansikter direkte på skallet, slik at de blir seende ut som små gresskarlykter.

Skal dere ha fest på Halloween? Da er tradisjonell Halloween-mat som glaserte epler, ristede gresskarkjerner, popkorn, varm eplesider og gresskarpai ("pumpkin pie") ypperlig å servere gjestene.

Happy Halloween!

 

Nøkkelord

Kontakter

Kontaktpersoner:


Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. +47 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no


Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. +47 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Nå er det tid for Halloween!
Nå er det tid for Halloween!
Last ned bilde
Halloween-klementin.
Halloween-klementin.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye