Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Utvalget av krydderurter i butikkene blir stadig bredere. Mange husker nok persilledusken som lenge ble brukt mest som pynt på maten. Kruspersille er fremdeles en av de mest omsatte krydderurtene våre, bare slått av basilikum og koriander. I takt med den økende interessen for matlaging, øker også kunnskapen om krydderurter.
For mye salt kan gjøre oss syke
Det er viktig for folkehelsen å redusere saltinntaket i befolkningen, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Det er en sammenheng mellom inntak av salt (natrium), økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dagens saltinntak er beregnet til å være ca. 10 gram per person per dag, mens målet er å komme ned til 5 gram. For de fleste voksne ville et saltinntak ned mot 1,5 gram salt per dag være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved alminnelig fysisk aktivitet i et norsk klima.
Tips til smaksforsterkere som kan erstatte salt
- Salt er en vanesak, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun oppfordrer til å smaksette maten med friske urter. Det gir nydelige dufter og smaker og kan bidra til å redusere bruken av salt betydelig.
Det finnes urter som passer til kjøtt-, fisk- og skalldyrretter. Løpstikke er en krydderurt som ikke er så utbredt i dag, men som gir en følelse av salt. Den egner seg sammen med rosmarin og timian i varme retter. Basilikum er fast følge til tomater, og hovedingrediens i pesto. Det er den urten det selges mest av i Norge i dag.
Mynte er en spennende krydderurt som kan brukes til mer enn Mojito – legg gjerne et par stilker i vannkaraffelen og den ser langt mer fristende ut.
Det finnes også andre gode alternativer for å smaksette maten. Sammen med urtene er sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico fine alternativer.
Gode grønnsaker som løk, hvitløk, chili, paprika og tomat gir mye smak og vil også fremheve smak på andre råvarer. Her er det bare å prøve seg fram.
Krydderurter på kjøkkenbordet og på benken kan være hverdagens frodige og sunne blomster. Ved å bruke noen stilker daglig i maten og plassere saltbøssa lengre inn i skapet, blir kostholdet, på en enkel måte, et hakk sunnere.
Kontakter
Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. +47 952 83 171 - e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. +47 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom