Mobilmaster måtte fjernes i Frankrike
Det var tre ektepar som hadde fått antennene bygd ganske tett innpå sine hus som stevnet teleselskapet for retten med krav om at antennene måtte bort og om erstatning på grunn av unormal naboulempe, på grunn av økt helserisiko, og på grunn av verdiforringelse av deres eiendommer. De vant altså fram. I dommen legger dommeren vekt på internasjonal forskning på området, og går i rette med de offentlige franske grenseverdiene, som er lik de norske, og mener at de ikke tar hensyn til anerkjent forskning.
Den franske dommen ble fremlagt i rett norsk oversettelse i forbindelse med en rettssak i mars i Asker og Bærum tingrett. Denne ble tapt av saksøker, en privatperson som hadde fått flere basestasjoner kloss på og rettet rett mot sitt hus for å gi dekning for noen få hus på baksiden av hans. Han tapte til tross for at avstanden var kortere og strålingseksponeringen sterkere enn i den franske saken. Dommeren så bort fra internasjonal forskning, og stolte i stedet på Statens stråleverns representant, som uten medisinsk kompetanse innesto for at vitenskapen viste at der ikke var noen økt helserisiko. Saksøker ble også dømt til å betale fulle saksomskostninger, også for den saksøkte mobiloperatøren, Telenor.
De franske dommene i rett norsk oversettelse kan fåes ved henvendelse til generalsekretær Sissel Halmøy i Folkets Strålevern. Kostnadene ved oversettelsen ble dekket av Folkets Stråleverns hovedsponsor, skipsreder Einar Rasmussen, Kristiansand.
Dette er viktig informasjon. Det er åpenbart at norsk politikk på området lider av systemsvikt. Dagens grenseverdier er for grove. De sørger for at vi ikke får akutte skader som følge av oppvarming. Men i dagens strålebilde er det mobilsystemer, trådløse nettverk og trådløst utstyr, høyspentlinjer, induksjonstopper og omformere som er de viktigste skadekildene. De gir oss lavere eksponering, og virker over lengre tid. De burde også vært regulert. Det følger av både EUs og Norges føre-var-linje, som i Norge er nedfelt i grunnlovens § 112.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel HalmøyGeneralsekretær
Tel:+47 66904922sissel@stralevern.orgLenker
Om Folkets Strålevern
Følg pressemeldinger fra Folkets Strålevern
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Folkets Strålevern på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Folkets Strålevern
Stortinget og regjeringen informert om helserisiko fra hverdagsstråling: - Kunnskap forplikter!4.11.2024 12:09:19 CET | Pressemelding
– Hittil er det mange som fortrenger og overser skadene av stråling, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen. Han uttalte dette da organisasjonen Folkets Strålevern leverte omfattende dokumentasjon som viser skadelige effekter av mikrobølget stråling fra trådløs teknologi til ham, resten av Stortinget og til regjeringen.
Hverdagsstråling: Overleverer dokumentasjon til storting og regjering om skadelige helseeffekter22.10.2024 13:27:11 CEST | Pressemelding
– De skal ikke kunne si at de ikke visste, sier Sissel Halmøy, generalsekretær i Folkets Strålevern. 29. oktober møter organisasjonen opp på Stortinget med en bunke med dokumentasjon som viser skadelige effekter fra mobilstråling på strålestyrker mange eksponeres for i Norge i dag.
World Cup Radiation Event - hoppbakke eller mobilmast?19.1.2024 21:52:22 CET | Pressemelding
9.-11. februar kommer verdens beste skihoppere til Lake Placid for å delta i FIS World Cup. Hoppbakken er i realiteten en enorm basestasjon for mobilkommunikasjon.
Phonegate Norge - Ingen tar ansvar for mobiltelefoner som stråler over grenseverdiene18.12.2023 13:46:44 CET | Pressemelding
Norske strålevernmyndigheter medgir at grenseverdiene for stråling ikke skal overskrides. Likevel vil de ikke stanse salg av iPhone 12, som overskrider grenseverdiene med hele 45%. Nå avventer saken behandling i Europakommisjonen.
Phonegate – avslører at flere mobiltelefoner stråler mer enn tillatt1.11.2023 11:07:31 CET | Pressemelding
iPhone 12 ble forbudt solgt i Frankrike etter at myndighetene testet telefonen og fant at strålenivået overskred grenseverdiene når telefonen brukes slik folk faktisk bruker den – altså tett på hodet, i lomma eller andre steder på kroppen. Etter en programvareoppdatering selges iPhone 12 igjen i Frankrike, men selges fortsatt uendret i Norge og andre land.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom