5 sunne snacks som redder deg fra godtesuget
- Mat og fristelser er en herlig del av livet, og det finnes rom for alle matvarer i kostholdet vårt, også godteri og snacks. Men klarer du å begrense inntaket av mat som har mye energi, sukker, salt og fett, og spare godteriet til helga, har det stor betydning for hvor sunt kostholdet ditt er totalt sett – for det er jo hverdagen som teller, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
Og det finnes masse snacks du kan kose deg med til hverdags, med god samvittighet.
- Selv har jeg blitt skikkelig hekta på noen av disse godsakene, som har redda meg fra godteskapet gjentatte ganger, smiler Hansen. Her er hennes tips til sunne snacks du kan kose deg med, uten å gå på kompromiss med nyttårsforsettene:
Kikerter
Kikerter inneholder mye proteiner, noe som gjør at de metter godt. De egner seg også godt som snacks, for eksempel knasende sprø ristet i ovnen med deilige krydder, eller hva med å lage chips av kikertmelet?
Mandler
Mandler inneholder sunne fettsyrer, og lager du en skål med salte mandler, er de perfekt å ha stående når du er sugen på noe godt. Du kan også hakke mandlene og bruke som topping på salater. Men disse er det lett å spise mange av, så vær litt oppmerksom på at det ikke blir for mye av det gode, og da også for mye salt.
Eplechips
En søt variant på chipsfronten, får du med eplechips. Skjær eplene i tynne skiver, og tørk dem i ovnen – perfekt å ha stående i et tett glass på kjøkkenbenken. Spis de som de er, eller bruk dem oppå frokostgrøten eller i müsliblandingen.
Chiapudding
Denne chiapuddingen med bringebær kan være det du trenger når søtsuget melder seg. Her får du i deg både kostfiber og umettet fett, og den passer like godt til dessert som til frokost.
Koppkake med gulrot
Dessert i en kopp, kan det bli enklere? Med gulrot, honning og en frisk kesamglasur på toppen blir denne lille godbiten også litt sunnere.
- Og når man lager bare én porsjon istedenfor en hel kake, blir det også mye enklere å stoppe, smiler Hansen.
Nøkkelord
Bilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom