24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 2024
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I landbruket legges det ned atskillige timer for å styrke bærekraften norsk matproduksjon. Miljøpåvirkningen skal bli mindre, utslippene skal ned og verdikjedene skal bli mer robuste.
– Det er gledelig å se hvordan norske bønder, forskere og landbruksorganisasjoner i samarbeid og hver for seg bidrar til en mer bærekraftig matproduksjon på norske ressurser, sier biolog og seniorrådgiver bærekraft i MatPrat, Katrine Lekang.
Mer bærekraftig mat i Norge
– Årets prosjekter spenner fra utvikling av bedre fôr og gjødselhåndtering til flere dyr på beite, reduserte utslipp og styrket selvforsyning. Dette viser at landbruket er i fornyelse, utdyper Lekang.
De 24 lyspunktene fra landbruksåret 2024, viser at det å styrke bærekraften i norsk matproduksjon ikke bare er fullt mulig, men at det også skjer på alle fronter.
– Vi hører ofte mye om det negative, og mange kan kanskje få inntrykk av at alt går i feil retning, men det skjer mye positivt i landbruket som det er viktig at både bønder, landbruksaktører, myndigheter og forskere blir kreditert for, sier Lekang.
Norsk matproduksjon har stor støtte i befolkningen
– MatPrat sine analyser viser økende tillit til norske bønder og landbruk. Jeg tenker vi er inne i et fint spor med mer dialog, uttaler Anne Zondag, sosiolog og samfunnsanalytiker i MatPrat.
Vi i MatPrat ønsker alle en god jul, både de som produserer maten og de som spiser den. Og vi ser frem til et nytt år med nye lyspunkter i den norske matproduksjonen.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom