Kalkun fortsatt på topp
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
På spørsmål om hva man kommer til å spise på nyttårsaften i år, fordeler svarene seg slik:
-
33 % - Kalkun
-
27 % - Vet ikke
-
12 % - Pinnekjøtt
-
6 % - Ribbe
-
5 % - Biff/helstekt indre/ytrefilet
Jule- og nyttårsfeiringen er høytid med lange tradisjoner for de fleste. Men menyen til nyttårsfeiringen er langt mindre bundet av tradisjoner enn julemiddagen.
Rundt en av fire oppgir at det er tradisjon etablert for lenge siden som bestemmer nyttårsmenyen, mens for julemiddagen er tradisjoner det avgjørende for over halvparten av de spurte i undersøkelsen.
– Med nyttårsmiddagen er ikke tradisjonene like sterke som de er på julaften. Det er mer frihet til å velge meny på årets siste dag, og det har bakgrunn i flere forhold, sier Anne Zondag, samfunnanalytiker i MatPrat.
Hun trekker frem at sammensetning av gjester gjerne er annerledes på nyttårsaften, og at selskapet har en annen ramme enn julaften.
– Den nærmeste familie er gjerne byttet ut med venner eller naboer. Det gjør barndommens tradisjoner ikke blir likte viktige, og mangfoldet er større enn i et rent familieselskap der alle gjestene har like referanser til barndommen, sier Zondag.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom