– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.

Bare 6 % av ribbekjøperne oppgir at fett på ribba er det viktigste når de handler juleribbe. Det kommer frem i den årlige juleundersøkelse til MatPrat, som er gjennomført av Opinion.
– At så få vet hvor viktig fettet er for resultatet, viser at mange fortsatt tar feil om ribbefettet. Det første steget til sprø svor starter allerede i butikken, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
– Se etter en ribbe som ikke er for mager, fordi det er fettet under svoren som gir sprø svor. Kikk etter om ribba har en fin marmorering og en jevn fordeling av fett. Da garanterer jeg at den blir mer saftig.
Slik får du best ribbe
Årets juleundersøkelse viser at 48 % skal spise ribbe på julaften i år. Er du team ribbe? Her er MatPrat-kokkens tips til hvordan du lykkes med julemiddagen:
- Stek ribba med svoren opp. Da slipper du å snu ribba underveis i stekningen.
- Legg ribba i en langpanne med enten en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under. Dekk til alt med aluminiumsfolie og hell på litt kokende vann. Ribba skal dampes i 45-60 minutter på 230 grader slik at svoren spriker.
- På dette tidspunktet ville du normalt snu ribba. Nå kan du ta av aluminiumsfolien og samtidig senke temperaturen til 200 grader, før du steker ribba videre i 1- 1,5 time hvis du har en tynnribbe.
- Svoren kommer seg nå – men det er fortsatt rom til å gjør en siste finpuss helt mot servering ved å skru på varmluft eller grillelement. Men da må du ta en stol og sette deg inntil ovnen for å følge godt med.
- Nå lar du ribba hvile i 20 minutter før du begynner å skjære for det saftigste resultatet.
Ribbe i airfryer
Mange har en airfryer hjemme, og spørsmålet er om kvaliteten blir like god som stekeovn. Kokken i MatPrat har svaret.
– Vi har testa ribbe i airfryer og dette er et godt alternativ når du skal lage ribbe til en - to personer, men du må fortsatt beregne rundt to timers steketid.
Hun har sett folk steker ribbe i airfryer helt ned i en time, men mener det er for kort om du vil ha en saftig og mør ribbe.
– Du damper ribba også i airfryeren. Forvarm airfryeren til 150 °C. Hell ca. 2 dl vann i bunnen. Legg ribba i stekekurven med svoren opp. Stek ved 150 °C i 2 timer. Øk temperaturen til 200°C og stek videre til svoren har poppet, 10-15 minutter. Her er det lurt å følge med. La hvile litt før du setter tenna i den, avslutter Fjelleng Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder



Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom