3 råd som redder brødet fra søplebøtta
Matsvinn har igjen blitt et aktuelt tema, etter at Nationen meldte at det hver dag kastes 300.000 brød i Norge. Av disse står husholdningene for 170.000 brød i søpla.
Tallene kommer fra Norsk institutt for bærekraftsforskning, og forteller også at nordmenn totalt kaster hver femte bærepose mat de kjøper inn.
– Nå som forbrukere erfarer at prisene på matvarer har hatt en kraftig økning, er det mange som ønsker å redusere andelen mat som blir kastet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
For å bidra til å redusere matsvinn, har hun utarbeidet gode råd for hvordan man bedre tar vare på brødet.
– De som ønsker å gjøre en innsats for å spise opp maten, kommer veldig langt ved å følge disse tre spesifikke rådene, sier Nordbø.
Råd 1: Bli en racer på planlegging
Den største nøkkelen til suksess er å ikke kjøpe inn mer brød enn du kommer til å spise opp. Her kreves det altså litt planlegging foran ukeshandlingen. Hvor mange skiver pleier å gå til frokost, matpakker og kveldsmat i løpet av en uke? Skjer det noe spesielt som gjør at det kommer til å gå mindre eller mer brød enn vanlig?
Litt tankearbeid når handlelisten skrives legger et godt grunnlag for å treffe riktig på innkjøpene.
– Tilhører du en liten eller singel husholdning så klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv og kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp, sier Torunn Nordbø.
Råd 2: Oppbevar brødet riktig
Brød bør oppbevares i romtemperatur, ikke kjøleskap. Bruk en lukket, ren brødboks eller en plastikkpose for matoppbevaring.
Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig.
– Det finnes også et bra utvalg av ferdig oppskåret brød, samt at de aller fleste dagligvarebutikker har en brødskjæremaskin man kan bruke. Frys ned oppskåret brød og ta opp bare de skivene du skal spise. Skivene tiner på få minutter og smaker ferskt, sier Nordbø.
Hun nevner også at frosne brødskiver passer godt til matpakken. Innen det er lunsjpause har de tint opp, og har underveis også holdt pålegget kjølig og friskt.
Råd 3: Spis opp restene
Uansett hvor godt man planlegger, og hvor flink man er til å oppbevare brødet: Noen ganger blir brødet tørt innen man får spist det opp. Men brød som har blitt for tørt til å spises med pålegg kan gjenbrukes - det gjelder bare å ha et lite utvalg oppskrifter for hånden.
– De enkleste måtene å bli kvitt tørre brødrester på, er å lage ostesmørbrød eller arme riddere av dem. Men det finnes også mange andre retter der tørt brød får nytt liv, sier Torunn Nordbø.
Hun anbefaler å prøve seg på forskjellige brødpuddinger for å bli kvitt brødrester, eller lage krutonger som kan brukes i supper og salater.
– I tillegg er det fullt mulig å bruke oppmalte brødrester som ingrediens i vaffelrøre, pannekakerøre eller rundstykker, sier Nordbø.
10 oppskrifter med brødrester
Her er Torunn Nordbøs 10 beste oppskrifter på retter som hjelper til med å bli kvitt brødrestene.
1. Sloppy Joe: Herlig kjøttsaus i ristet brød.
2. Brødstekte fiskekaker: Smør farsen på brødskiver og stek dem sammen.
3. Gresk brødpudding: Ost, spinat og bacon gjør dette til en festrett.
4. Pull-apartbrød: Når du har et helt brød som har blitt tørt.
5. Monkey bread muffins: Kosemat med brød, smør, sukker og kanel.
6. Brødsuppe: Grønn brødsuppe med erter og knasende krutonger på toppen.
7. Pannekaker av brødrester: Brødrasp av grovbrød i pannekakerøra gjør den til og med litt sunnere.
8. Eltefrie rundstykker av brødrester: Resirkulert brød blir deilig helgefrokost.
9. Spagetti med brød og sitron: Enkelt, raskt og billig!
10. Brødsalat: Deilig italiensk rett der tomater og brødrester er hovedingredienser.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom