Færrest baker i Nordland

Del

I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.

Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre.
Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre. BrodogKorn.no

Kommende lørdag 13. desember feirer vi Sankta Lucia. Om du bor i Nordland er sannsynligheten liten for at dagen markeres med hjemmebakte lussekatter.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn sier 20 prosent av nordmenn at de har for tradisjon å bake lussekatter til jul, mens i Nordland sier bare 12 prosent dette. 

– Tradisjonen med lussekatter på Sankta Lucia stammer trolig fra Sverige. Derfor hadde jeg tenkt at andelen som bakte kanskje var litt høyere i Nordland som grenser vil Sverige, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun understreker at det finnes lussekatter i de aller fleste butikker og bakerier i forbindelse med Sankta Lucia-feiringen. 

– Dette er også veldig gode alternativer, dersom du ikke baker selv. Bare husk å være litt tidlig ute. På selve Lucia-dagen kan det bli rift om lussekattene, sier hun. 

HER finner du mer faktainformasjon om lussekatter. Blant annet:

  • Hvorfor vi begynte å servere lussekatter på Sankta Lucia
  • Hva djevelen har med lussekattene å gjøre 
  • Hva uttrykk som «kirkeport» og «prestens hår» har med Lucia å gjøre 

HER  finner du oppskrift på lussekatter 

Fylkesfordeling:

  • 31 % Østfold
  • 25 % Vestland/Trøndelag
  • 24 % Vestfold
  • 20 % Oslo/Agder
  • 19 % Telemark
  • 18 % Møre og Romsdal
  • 17 % Innlandet
  • 16 % Troms
  • 15 % Rogaland/Akershus/Buskerud
  • 13 % Finnmark
  • 12 % Nordland

Kontakter

Bilder

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye