Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.

Syv på topp i hele landet
Fra før i tiden skulle det stå syv slag julekaker på bordet. Tradisjonelt var dette de 7 slag: berlinerkranser, fattigmann, goro, krumkaker, sandkaker, sirupsnipper og smultringer. Spol frem til dagens undersøkelse blant 2000 respondenter, så er disse de mest populære julekakene i 2025:
- Krumkaker 13 %
- Kransekake 11 %
- Pepperkaker 10 %
- Brune pinner 8 %
- Sarah Bernhardt 8 %
- Smultringer 6 %
- Havreflarn 5 %
– Krumkaker troner øverst, tett fulgt av kransekake og pepperkaker, som i år har gjort et lite hopp på listen og skjøvet Sarah Bernhardt ned fra pallen. At havreflarn er tilbake på listen skyldes nok at de både er enkle å lage, deilig på smak, herlige sprø og vakre på kakebordet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hva tenker du om at de tradisjonelle syv slagene har endret seg?
– Det aller viktigste er at du koser deg med julekakene, og mange har sikkert sterke meninger om hvilke sorter de må ha for at det skal bli jul. Så her er det bare å finne frem oppskriftsboka eller søke på nett etter de julekakene du har mest lyst på. Butikkene har et stort utvalg også, så det er enkelt å finne favoritter som smaker av jul.
Julekakemysteriet
Hvor like eller ulike er vi her til lands egentlig?
Undersøkelsen viser at det er forskjeller mellom fylkene når det gjelder julekakefavorittene. Men hvorfor er det slik at store deler av landet sverger til krumkakene, mens noen få andre fylker har helt andre vaner? Det er et mysterium. Her er nemlig listen over den mest populære kaken i hvert fylke:
- Oslo: Pepperkaker 12 %
- Rogaland: Kransekake 14 %
- Møre og Romsdal: Krumkaker 12 %
- Nordland: Sarah Bernhardt 13 %
- Østfold: Krumkaker 16 %
- Akershus: Krumkaker 17 %
- Buskerud: Krumkaker 19 %
- Innlandet: Krumkaker 15 %
- Vestfold: Pepperkaker 17 %
- Telemark: Krumkaker 14 %
- Agder: Brune pinner 13 %
- Vestland: Krumkaker 13 %
- Trøndelag: Brune pinner 16 %
- Troms: Krumkaker 29 %
- Finnmark: Kokosmakroner 24 %
– Undersøkelsen viser at stedet vi bor på påvirker hvilke kaker vi velger til jul. Jeg ser jo at krumkaker fortsatt dominerer i store deler av landet. Men hvorfor er Sarah Bernhardt mest populær i Nordland og brune pinner i Agder? Her håper jeg noen gravejournalister får lyst til å dypdykke i denne tematikken, oppfordrer Nordbø.
Unge vs. eldre
Når vi ser på aldersgruppene, er det tydelige forskjeller i hvilke kaker som foretrekkes:
- Under 30 år: Pepperkaker
- Over 60 år: Krumkaker
– Pepperkaker er enkle å bake, og egner seg godt å bake sammen med familie og venner både hjemme, i barnehagen og på skolen. Dessuten smaker de godt, så det er nok ikke tilfeldig at disse er barnas favoritt. At krumkaker er den mest populære julekaken blant de eldste stemmer godt med at de eldste er mest opptatt av tradisjonsmat, at krumkaker er den eldste og mest populære julekaken vi kjenner til.
Slik baker og kjøper vi
Pepperkaker er den kaken nordmenn både baker og kjøper mest. Tallene er stabile sammenlignet med i fjor. Mange får også julekaker av andre, og det er store variasjoner mellom fylkene på hva som bakes og kjøpes.
– Enten du sverger til krumkaker, pepperkaker eller kokosmakroner, er det tydelig at julekakene har en viktig plass i norske hjem – og at tradisjonene lever videre, avslutter Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
Gjør skolestarten enklere med grovt brød i matpakka16.8.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Snart ringer skoleklokka inn igjen, og tusenvis av norske foreldre skal i gang med å lage matpakker hver eneste morgen. En undersøkelse fra YouGov viser at én av tre foreldre er bekymret for om barna deres får i seg nok næringsrik mat i løpet av skoledagen. Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer derfor foreldrene til å ta regi og satse på grovt brød i matpakka.
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom