Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.

Live Lingaas Nesse, seniorforsker ved Veterinærinstituttet, markerer sitt 70-årsjubileum med disputas for dr.philos.-graden ved NMBU Veterinærhøgskolen 18. og 19. september. Gjennom flere tiår har hun vært en pioner innen forskning på biofilm, mattrygghet og antibiotikaresistens.
Nesses avhandling, «Biofilm – secret societies threatening food safety», avdekker hvordan bakterier i biofilm kan utvikle sykdomsfremkallende egenskaper og antibiotikaresistens – en alvorlig trussel mot folkehelsen. Hun viser blant annet hvordan ufarlige E.coli-bakterier i biofilm raskt kan bli farlige ved hjelp av virusoverføring, og hvordan biofilm beskytter bakterier mot desinfeksjon og behandling.
Live Nesse har en imponerende karriere bak seg: utdannet veterinær i 1981, doktorgrad i immunologi i 1985, og dr.med.vet. i immungenetikk i 1990 – som første og fortsatt eneste kvinne ved Veterinærinstituttet. Hun har ledet og deltatt i sentrale forskningsprosjekter om blant annet Salmonella, Listeria og E.coli i matproduksjon, og hennes arbeid har hatt stor betydning for norsk matindustri og dyrehelse. Dette blir hennes tredje doktorgrad.
Disputasen finner sted ved Veterinærhøgskolen, Institutt for parakliniske fag, og prosjektet er støttet av Norges forskningsråd, norsk fôr- og matindustri og Veterinærinstituttet.
Kontakter
Camilla Wiik GjerdrumKommunikasjkonsrådgiverVeterinærhøgskolen, NMBU
Tel:+4767230034Tel:+4741225862camilla.wiik@nmbu.nowww.nmbu.no/om/ansatte/camilla-wiik-gjerdrumBilder

Lenker
Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
Liten sopp, stor effekt? Pekilo skal testes mot vintersår18.6.2025 09:45:58 CEST | Pressemelding
Fôrproteinet pekilo har tidligere vist helsebringende effekter på fisk. Et nylig gjennomført forsøk på NMBU vil vise om pekilo alene eller sammen med mikroalgeolje også kan booste fiskens motstandskraft mot vintersår.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom