Gjør skolestarten enklere med grovt brød i matpakka
Snart ringer skoleklokka inn igjen, og tusenvis av norske foreldre skal i gang med å lage matpakker hver eneste morgen. En undersøkelse fra YouGov viser at én av tre foreldre er bekymret for om barna deres får i seg nok næringsrik mat i løpet av skoledagen. Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer derfor foreldrene til å ta regi og satse på grovt brød i matpakka.

– Mange foreldre synes nok matpakka er et ork, men å lage en sunn og næringsrik matpakke trenger verken være tidkrevende eller komplisert. Grovt brød med variert pålegg er en enkel løsning som sikrer at barna holder konsentrasjonen oppe gjennom skoledagen, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Nordbø understreker at grovt brød er en ypperlig kilde til fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger.
– En god matpakke gir næring til vekst og utvikling, og det trenger ikke ta mer enn fem minutter å smøre. Har du grovt brød hjemme, sammen med basisvarer som ost, kjøttpålegg og egg, er matpakka i boks på rekordtid, forteller Nordbø.
Hun anbefaler også å gjøre matpakkesmøringen enkel ved å planlegge litt ekstra i forkant:
– Bruk middagsrester, legg til grønnsaker eller frukt, og bruk gjerne pålegg barna liker godt. Dette sikrer variasjon og øker sjansen for at matpakken faktisk blir spist opp, sier Nordbø.
Ifølge undersøkelsen er det mange ungdommer som dropper matpakka og i stedet kjøper usunne alternativer som boller, energibarer eller energidrikker i skoletiden.
– En enkel matpakke med grovt brød vil som regel være sunnere enn det barna kjøper selv. Foreldre må ikke slutte å engasjere seg i kostholdet til barna selv om de blir ungdommer. Ta regi, involver barna i matpakkesmøringen, og sørg for at de får med seg en matpakke som både frister og gir næring, avslutter Nordbø.
Fem enkle tips til raske og sunne matpakker:
- Bruk grovt brød – gir langvarig energi og metter lenge.
- Velg proteinrikt pålegg som egg, fiskepålegg eller magert kjøttpålegg.
- Varier med fargerike grønnsaker og frukt for økt appetitt.
- Lag matpakken kvelden før og oppbevar den i kjøleskapet for å spare tid.
- Bruk rester fra middagen, som fiskekaker eller kylling, for å redusere matsvinn.
– Lykke til med matpakkesmøringen og skolestart, oppfordrer Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom