
Ny WHO-rapport: Mobilstråling kan utløse kreft hos forsøksdyr
Ny oversiktsartikkel fra Verdens helseorganisasjon (WHO) finner at stråling fra trådløs teknologi øker risikoen for kreft i hjernen og hjertet hos forsøksdyr. Bevissikkerheten for funnene beskrives som "høy".

WHO-gjennomgang av helseeffekter fra stråling
En omfattende systematisk oversiktsartikkel (review) av laboratoriestudier på dyr har konkludert med at det finnes pålitelig vitenskapelig evidens for at radiofrekvent stråling fra vanlig trådløs teknologi, som blant annet mobiltelefoner, øker risikoen for hjernesvulster (gliomer) og en uvanlig form for ondartet nerveskjedekreft (schwannomer) i hjertet.
Bevissikkerheten for at stråling øker risikoen for disse to kreftformene (hos forsøksdyr) blir beskrevet som «høy».
Denne nye oversiktsartikkelen, som nå er fagfellevurdert og publisert i fagtidsskriftet Environment International, ble utført på bestilling av Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt EMF-kontor i Genève, og er en del av WHOs pågående vurdering av helseeffekter av radiofrekvent (RF) stråling fra trådløs teknologi.
Den over 75 sider lange oversiktsartikkelen konkluderer blant annet med at: "[D]et er bevis for at RF EMF [radiofrekvente elektromagnetiske felt]-eksponering øker forekomsten av kreft hos forsøksdyr, med sterkest bevissikkerhet for ondartede hjerteschwannomer og gliomer [hjernesvulster]».
Det ble også funnet «moderat» bevissikkerhet for flere andre typer kreft, blant annet for lymfekreft, svulster i binyremargen, ondartet leverkreft (hepatoblastom) og adenokarsinom i bronkiene (lungekreft).
Forskerteamet
Forskerteamet bak oversiktsartikkelen ble ledet av Meike Mevissen (professor i veterinærmedisin) fra Universitetet i Bern og Kurt Straif (forskningsprofessor, onkolog og epidemiolog), som er tidligere leder av Det internasjonale kreftforskningsbyråets (IARC) avdeling i Lyon og nå tilknyttet Boston College og ISGlobal i Barcelona. Andre medlemmer er blant annet James McNamee som er ansatt i Health Canada i Toronto og Andrew Wood fra Swinburne University of Technology i Australia.
Klassifisert som "mulig kreftfremkallende" i 2011
Allerede i 2011 ble stråling fra trådløs teknologi klassifisert som mulig kreftfremkallende (gruppe 2B) etter funn i både studier på dyr og mennesker av Det internasjonale kreftforskningsbyrået, IARC.
Flere av forskerne fra det daværende IARC-panelet som sto bak denne klassifiseringen, har siden uttalt at det for lengst er nok vitenskapelig evidens for en enda strengere klassifisering. Dette gjelder blant annet epidemiologen, Dr. Anthony B. Miller (se også Miller et al. 2018), den svenske kreftforskeren prof. Lennart Hardell (se også Carlberg & Hardell 2017), tidligere forsker for det finske strålevernet, adj. prof. Dariusz Leszczynski, samt tidligere enhetsleder i IARC/WHO, Dr. Annie Sasco.
Nyere studier med lignende funn
Det er i dag flere nyere studier som finner at stråling fra trådløs teknologi kan gi signifikant økt risiko for visse typer kreft. Dette gjelder blant annet flere store og kostbare studier fra svært anerkjente institusjoner som det amerikanske National Toxicology Program og fra det italienske Ramazzini-instituttet.
Det er også mange publiserte studier som finner økt risiko for en rekke andre skadevirkninger, som for eksempel nevrologiske skader, celleskader og DNA-skader.
Advarsler fra stråleforskere
Funnene i den nye oversiktsrapporten fra WHO er med på å underbygge påstandene til en rekke internasjonale stråleforskere, som de senere årene – blant annet i appeller til WHO og FN, samt også til EU, Europarådet og nasjonale regjeringer – har advart kraftig om skadevirkninger fra trådløs teknologi. Enn så lenge har politiske helse- og strålevernsorganer, så vel som trådløsnæringen og deres støttespillere, vært lite villige til å høre på disse advarslene.
Dette gjelder også det norske strålevernet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
Informasjon til storting og regjering
Organisasjonen Folkets Strålevern leverte nylig inn en omfattende referansesamling med dokumentasjon på skadelige effekter fra mobilstråling og annen hverdagsstråling fra trådløs teknologi til storting og regjering (pressemelding).
Generalsekretær i Folkets Strålevern, Sissel Halmøy, vil se handling fra politikerne.
– Norske helse- og strålevernmyndigheter bør ta innover seg funnene i denne nye WHO-rapporten, og funnene fra andre nyere studier som viser det samme. Det er en ubehagelig sannhet at strålingen fra den "kjekke" trådløse teknologien kan skade helsa til folk, men hvis vi ikke ser den i øynene, vil skadepotensialet være stort og alvorlig fremover.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel HalmøyGeneralsekretær
Tel:92 08 58 70sissel@stralevern.orgBilder

Lenker
- Omtale av saken i Microwave News (nettsted som rapporterer om mobilstråling og helse)
- Pressemelding om saken fra ICBE-EMF, the International Commission on the Biological Effects of Electromagnetic Fields (en sammenslutning av forskere med ekspertise på helseeffekter fra mobilstråling)
- EMF Scientist Appeal - internasjonal appell fra 267 stråleforskere fra 45 nasjoner til WHO og FN, der de krever strakstiltak for å gi bedre bekyttelse av befolkningens helse mot stråling fra trådløs teknologi
Folkets Strålevern
Folkets Strålevern er en ideell medlems-organisasjon, opprettet i 2010 i erkjennelsen av at det finnes dokumentert, fagfellevurdert og publisert internasjonal forskning om helseskadelige effekter fra elektromagnetisk stråling (slik som i dag benyttes til trådløs kommunikasjon fra mobiltelefoni, trådløse nettverk, m.v.).
Folkets Strålevern mener det er et betydelig problem for det norske folk at denne kunnskapen ikke reflekteres i norske lover og forskrifter. Organisasjonen arbeider for at det skal innføres en reell føre-var-linje som kan beskytte både mennesker og alt biologisk liv i naturen mot skadelige effekter fra slik ikke-ioniserende stråling.
I vår kildesamling finner du referanser til forskning og advarsler fra fagfeltet.
Les gjerne også mer på hjemmesiden vår.
Følg pressemeldinger fra Folkets Strålevern
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Folkets Strålevern på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Folkets Strålevern
Stortinget og regjeringen informert om helserisiko fra hverdagsstråling: - Kunnskap forplikter!4.11.2024 12:09:19 CET | Pressemelding
– Hittil er det mange som fortrenger og overser skadene av stråling, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen. Han uttalte dette da organisasjonen Folkets Strålevern leverte omfattende dokumentasjon som viser skadelige effekter av mikrobølget stråling fra trådløs teknologi til ham, resten av Stortinget og til regjeringen.
Hverdagsstråling: Overleverer dokumentasjon til storting og regjering om skadelige helseeffekter22.10.2024 13:27:11 CEST | Pressemelding
– De skal ikke kunne si at de ikke visste, sier Sissel Halmøy, generalsekretær i Folkets Strålevern. 29. oktober møter organisasjonen opp på Stortinget med en bunke med dokumentasjon som viser skadelige effekter fra mobilstråling på strålestyrker mange eksponeres for i Norge i dag.
World Cup Radiation Event - hoppbakke eller mobilmast?19.1.2024 21:52:22 CET | Pressemelding
9.-11. februar kommer verdens beste skihoppere til Lake Placid for å delta i FIS World Cup. Hoppbakken er i realiteten en enorm basestasjon for mobilkommunikasjon.
Phonegate Norge - Ingen tar ansvar for mobiltelefoner som stråler over grenseverdiene18.12.2023 13:46:44 CET | Pressemelding
Norske strålevernmyndigheter medgir at grenseverdiene for stråling ikke skal overskrides. Likevel vil de ikke stanse salg av iPhone 12, som overskrider grenseverdiene med hele 45%. Nå avventer saken behandling i Europakommisjonen.
Phonegate – avslører at flere mobiltelefoner stråler mer enn tillatt1.11.2023 11:07:31 CET | Pressemelding
iPhone 12 ble forbudt solgt i Frankrike etter at myndighetene testet telefonen og fant at strålenivået overskred grenseverdiene når telefonen brukes slik folk faktisk bruker den – altså tett på hodet, i lomma eller andre steder på kroppen. Etter en programvareoppdatering selges iPhone 12 igjen i Frankrike, men selges fortsatt uendret i Norge og andre land.