Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Mange tenker at bål og grilling er en forutsetning for å spise godt ute, men det stemmer ikke. Du trenger ikke ild for å få en fantastisk matopplevelse i naturen. Mange av de beste rettene kan man lage på forhånd – og mat smaker generelt uansett bedre ute, sier han.
Har du tilgang på bålpanne på egen eiendom, og værforholdene tillater det, kan dere lage mye god mat ute – men alltid med slokkemidler i nærheten og i tråd med lokale regler. Disse oppskriftene er perfekt i bålpanne:
Matglede og trygghet hånd i hånd
Bredvold oppfordrer alle som skal ut i naturen i påsken til å legge inn litt matforberedelse før man legger ut på tur. Mat som holder seg godt uten kjøling og som ikke krever varmebehandling, er perfekt til turbruk – og grønnsaker, frukt og bær spiller hovedrollen i mange slike retter.
– Å spise ute er en del av påskekosen. Lag mat som er enkel å pakke med, lett å spise, og full av smak. Og husk – en god appelsin på fjellet slår det meste.
Rettene under er enkle å lage på forhånd og passer perfekt til tur. Maten forberedes hjemme, så du slipper å tenke på matlaging når du først har slått deg ned i sola – enten du er i skogen, på fjellet eller ved vannet.
Lag en deilig suppe og ha over på termos
Matmuffins med grønnsaker og ost eller grove mufffins
Gulrotvafler eller grove pannekaker pakket i matpapir
Appelsiner og grønnsaksstaver – perfekt som snacks etter skituren
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noBilder



Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom