Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.

Denne verdiveksten samsvarer med en generell prisøkning på matvarer, som ifølge SSBs konsumprisindeks har vært på omtrent samme nivå. 5,2 % (1). Tallene viser samme tendens som forbrukstallene fra i høst fra undersøkelsen 5 a day Europe (2). Da så vi en økning fra 2,9 porsjoner på frukt, bær og grønnsaker til 3,3 porsjoner per dag.
– Volum- og verdiveksten følger hverandre, noe som tyder på en jevn økning i både tilgjengelighet og etterspørsel. Vi oppgir at vi spiser mer og tallene viser at vi også kjøper mer, påpeker analysesjef Tore Angelsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) som presenterte Frukt- og grøntstatistikk 2024 på OFGs fagdag i Bjørvika 13.mars.
Økning etter nye kostråd og bedre økonomi
Spesielt volum av friske bær har hatt en markant vekst, med en økning på 14 % fra 2023 til 2024. For friske grønnsaker er utviklingen mer stabil, med en økning på 3 %, mens frisk frukt har hatt en økning på 1 %.
– Den positive trenden på bær kan sees i sammenheng med nordmenns kjøpekraft som har stabilisert seg mer det siste året, forteller Angelsen og fortsetter;
– En del av den totale veksten kan trolig knyttes til kampanjer og insentiver fra dagligvarehandelen, samt økt oppmerksomhet rundt de nye kostrådene, som ble lansert i august.
Ekstremvær rammet de store lagringsvarene – men positiv oppgang på blomkål
Ekstremværet “Hans” på sensommeren 2023 påvirket norskandelen av enkelte produkter, særlig store lagringsvarer som potet og løk. Lagrene gikk tom for norske varer tidligere i 2024 enn i 2023. Derfor gikk norskandel på løk fra 73 % i 2023 til 55 % i 2024. Det samme gjelder poteter, der norskandelen gikk fra 88 % til 79 % på ett år. Norsk blomkål hadde derimot en positiv utvikling, med en vekst på 21 % og en økning i norskandelen fra 43 % til 59 %.
– Det ble en god oppstart for norsk blomkål i slutten av mai 2024. Salget tok seg raskt opp i butikk og kvaliteten var meget god. Etter lanseringen av nye kostråd med økt anbefaling for frukt og grønt, fulgte kjedene opp med kampanjer i butikk. Dette gjorde at det ble solgt mer blomkål i 2024 enn året før, forteller Sigurd Sylling fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
2.https://www.frukt.no/statistikk/frukt--og-grontstatistikk/
Nøkkelord
Kontakter
Tore AngelsenAnalysesjef og prosjektleder Skolefrukt
Tel:477 51 787tore.angelsen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Kiwi – mer enn bare bra for søvn20.2.2025 08:47:42 CET | Pressemelding
Du har kanskje hørt hypotesen om at kiwi kan ha en positiv effekt på søvn - men visste du at frukten har langt flere helsefordeler? Med sitt høye innhold av vitaminer, fiber og vitamin C, kan kiwi bidra til både god fordøyelse, et godt immunforsvar og sunn hud.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom