Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.

– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner har vært viktige for hvilke kaker vi velger til jul. Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner. Nå har en ny sort plassert seg høyt på listen over våre kakefavoritter til jul, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.
Årets julekakefavoritter
På spørsmål om hva er din favoritt blant julekakene fordelte svarene seg slik:
- Krumkaker 12 %
- Kransekake 10 %
- Sarah Bernhardt 9 %
- Brune pinner 8 %
- Pepperkaker 7 %
- Smultringer 7 %
- Kokosmakroner 5 %
– Vår eldste julekake krumkaken holder stand på toppen sammen med kransekake. Det blir ikke jul uten at disse kakene kommer på bordet.
Tradisjonelt har vi lånt kaker fra andre land. I år ser vi at en fransk klassiker har klatret opp på pallen. Sarah Bernhardt er navnet på en kake med mandelbunn toppet med sjokoladekrem og smeltet sjokolade. Kaken er oppkalt etter den berømte franske skuespilleren Sarah Bernhardt.
– Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de syv slagene til jul. Det er verdt å nevne at det er dobbelt så mange kvinner som menn som foretrekker Sarah Bernhardt. Det er kvinnene som har ansvar for julebaksten, så kanskje ikke så rart at deres favoritt kommer høyt opp på listen.
Cookies i juledrakt
Det er tydelig at det er flere nye kakesorter som bakes før jul. En av årets store trender på kakefronten i sosiale medier er cookies, og nå kommer også de i juledrakt.
Hva med en deilig, seig cookie med marsipan, tørket tranebær og hvit sjokolade? Gir ikke den deg nok smak av jul kan du også gå for våre populære pepperkakecookies, krydret med ingefær, nellik, pepper og kanel. Disse slår spesielt godt an hos den yngre garde, også om du vil ha hjelp til kakebakingen.
Cookies kan du bake og oppbevare i en tett boks, men du kan også ha cookiedeig på lur i fryseren, enten formet som en pølse du kan skjære av eller ferdig trillet i kuler. Da er veien rask til nystekte julekaker om du får uventet besøk. Spesielt godt er det å legge en kule is mellom to cookies, da har du også en superenkel dessert til en av julens middager.
– Vi kan kanskje tørre å spå at cookies kryper oppover listen med julekakefavoritter allerede til neste år, sier Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder







Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom