Rikslønnsnemnda dømmer LO Stat inn på avtale medlemmene stemte ned
Rikslønnsnemnda dømmer LO Stat inn på samme avtale som YS, mens Akademikerne og Unio beholder sine gamle avtaler. Dermed blir det fortsatt to ulike avtaleområder i staten. NTL kaller kjennelsen overraskende og skuffende.
Rikslønnsnemnda dømmer LO Stat inn på samme avtale som YS, mens Akademikerne og Unio beholder sine gamle avtaler. Dermed blir det fortsatt to ulike avtaleområder i staten. NTL kaller kjennelsen overraskende og skuffende.
Avtalen LO Stat nå dømmes inn på, er den samme som et overveldende flertall av medlemmene stemte nei til i uravstemningen i juni.
– Dette var ikke bra nok da, og det er ikke bra nok nå. Vi forventet at nemnda forholdt seg til medlemmenes nei og LO Stats krav inn til nemnda. NTL har kjempet med nebb og klør for en tariffavtale som sikrer alle ansatte i staten lønnsutvikling, så denne kjennelsen er både overraskende og skuffende, sier Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.
NTL er det største enkeltforbundet i staten, og det forbundet i LO Stat med flest statsansatte.
LO Stats krav var å tydeliggjøre de sentrale partenes ansvar for helheten og for lønnsutvikling til alle. Kravene var konstruktive og legitime, og ville styrket forhandlingsordningen i staten og dens koordinerende funksjon. Nemnda påpeker på sin side at avtalene inneholder kollektive reguleringer som gir sentrale føringer for de lokale lønnsforhandlingene. De henviser til forhandlingene i 2026 for å samle partene på fire likelydende avtaler igjen. NTL understreker at dette betyr at de statsansatte vil ha ulikelydende avtaler de neste to årene, samtidig som de sentrale virkemidlene i LO Stats avtale svekkes.
– Nemndas flertall gir Akademikerne og Unio medhold i å beholde ulikelydende avtaler, mens vi dømmes inn på en avtale et overveldende flertall av medlemmene våre ikke ville ha, og som i stor grad er lik Akademikerne og Unios avtale. De er altså konservative overfor Akademikerne og Unio, mens de velger å gripe inn med et radikalt overtramp overfor oss. Dette er uforståelig og provoserende, sier Barsok.
NTLs 1. nestleder Ellen Dalen har sittet som partsrepresentant i nemnda. Hun reagerer på at staten har innrømmet at oppsplittingen som skjedde da Akademikerne inngikk egen avtale i 2016 skulle få fortgang i det staten kaller "modernisering" av det statlige tariffområdet.
– Dagens regjering viderefører dessverre Solberg-regjeringens splitt-og-hersk-strategi. De kan kalle det hva de vil, i realiteten er det en svekkelse av kollektive rettigheter, sier Dalen.
Under nemndbehandlingen ble det grundig dokumentert, også av staten selv, at ansatte har blitt forskjellsbehandlet på grunn av ulike avtaler.
– Det er positivt at også flertallet av nemnda anerkjenner behovet for likelydende tariffavtaler, men uforståelig at de da ikke avgir en kjennelse i tråd med dette. I stedet viderefører kjennelsen undergravingen av den koordinerte lønnsdannelsen og ulikebehandlingen av statens ansatte, sier Dalen.
NTL mener deres og LO Stats innsats i Rikslønnsnemnda har vært en viktig, prinsipiell kamp.
– Kampen om like vilkår for alle statsansatte er en kjernesak for oss. Men vi må erkjenne at motstanden er stor og at arbeidstakernes posisjon er under press. Arbeidet med å sikre alle en lønnsutvikling, for likelønn og rettferdig fordeling fortsetter selvsagt. Vi i NTL har verdens beste tillitsvalgte og de kommer til å fortsette å gjøre en solid jobb for medlemmene våre, sier Barsok.
Mer bakgrunn:
Nøkkelord
Kontakter
Oda GrønbekkkommunikasjonsrådgiverNorsk Tjenestemannslag
Pressekontakt
Kjersti BarsokforbundslederNorsk Tjenestemannslag
Tel:95 23 02 94kb@ntl.noFølg pressemeldinger fra Norsk Tjenestemannslag (NTL)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Tjenestemannslag (NTL) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Tjenestemannslag (NTL)
NTL om Rikslønnsnemndas behandling: – En korsvei i norsk tariffhistorie15.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
I dag behandler Rikslønnsnemnda LO Stats lønnsoppgjør, etter at medlemmene stemte nei til statens siste tilbud i lønnsforhandlingene i juni. Oppgjøret gikk til frivillig lønnsnemnd.
NTL spente på Rikslønnsnemnda7.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I dag behandler Rikslønnsnemnda lønnsoppgjøret mellom staten og Akademikerne Stat og Unio Stat, mens LO Stats lønnsoppgjør står for tur 15. november. NTL er spente på utfallet.
Mediebriefing: Statsoppgjøret behandles i Rikslønnsnemnda4.11.2024 15:50:28 CET | Aktuelt
NTL håper denne oversikten vil komme godt med i det redaksjonelle arbeidet med lønnsoppgjøret i staten, som vi vet at er komplisert stoff. Kontakt oss gjerne for bakgrunnsstoff til saker, sitater fra forbundsledelsen, eller for å settes i kontakt med våre tillitsvalgte i ulike virksomheter.
NTL om statsbudsjettet: – Tar offentlig sektor på alvor7.10.2024 16:20:22 CEST | Pressemelding
NTL mener at retningen i budsjettet viser at Støre-regjeringen tar offentlig sektor på alvor. Regjeringen anerkjenner hvor avhengig vi er av en sterk velferdsstat for å lykkes i målsettingen om trygghet for folk og trygghet for landet. Skal vi lykkes, må vi ha tilstrekkelig bemanning i statlige virksomheter.
NTL ønsker økt totalberedskap og mer penger til forskning i statsbudsjettet3.10.2024 15:02:18 CEST | Pressemelding
Norsk Tjenestemannslag (NTL) er bekymret for at den brede totalberedskapen og forskning nedprioriteres til fordel for styrking av forsvar i statsbudsjettet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom